KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Tri karlovačka rukometaša dosad su osvajali medalje na velikim natjecanjima

7 DANA NA 4 RIJEKE: Tri karlovačka rukometaša dosad su osvajali
medalje na velikim natjecanjima

ČEKAJU EUROPSKO ZLATO

Do sada su samo tri rukometaša Karlovca kao članovi nacionalne vrste osvajala medalje za Hrvatsku. Valner Franković i Vladimir Šujster osvojili su olimpijsko zlato u Atlanti 1996. te Darko Franović brončanu medalju na EP-u u Portugalu 1994. godine. Za ponadati se je da će se trenutno najbolji hrvatski rukometaš, Ogulinac Luka Cindrić, na ovome EP-u okititi zlatom medaljom, nadamo se prvom u nizu koje očekuje ovog 24-godišnjaka koji je kratko vrijeme nosio i dres karlovačkog premijerligaša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na dosadašnjih 12 europskih rukometnih prvenstava medalje je osvajalo 11 reprezentacija. Od 1994. kada je održano prvo rukometno EP do danas jedne te iste reprezentacije smjenjuju se na postolju. Najuspješnija je Švedska s 4 naslova, a odmah do nje je Francuska s 3 zlatne medalje, dok po 2 naslova imaju Njemačka i Danska. Prvi europski naslov Nijemci su osvojili u Sloveniji 2004., a drugi 12 godina kasnije u Poljskoj. Danska uz Hrvatsku i Španjolsku prvo europsko zlato još čeka. Norveška ima sjajnu momčad, pobijedila na SP-u u Tunisu 2005. godine, a bili smo tada svjetski prvaci. Od reprezentacija koje su godinama u vrhu, samo Hrvatska i Španjolska nikad nisu osvojile europsko zlato. Španjolci su izgubili čak 3 finala, a Hrvatska 2. Hrvatska i Španjolska imaju po 3 brončane medalje. Švedska je reprezentacija bila dominantna 90-ih. Od 1994. do 2002. uspjeli su osvojiti 4 europska zlata. Hrvatska je dio svjetskog i europskog rukometnog vrha i to mora i ostati. Argumenata je sasvim dovoljno, a ne sumnjamo da će nove snage s takvim imidžom i povjerenjem ponuditi i više.

A sad i malo zanimljivosti s EHF Eura 2018. u Hrvatskoj koje je još u tijeku.

HRVATSKA

Lino Červar uvijek je imao poseban osjećaj za iznenaditi. Od 2003. do danas teško je bilo predvidjeti sve njegove poteze, no, zanimljivo je da su mnogi donosili vrhunske rezultate, pa u tom smislu treba s nadom gledati i na sve što je planirao na ovom Euru. Odlučio je obaviti i drugu zamjenu u momčadi na EP-u. Sada se odlučio za iznenadnu promjenu golmana. Iz momčadi je maknuo Mirka Alilovića, a njegovu poziciju na golu zauzet će Ivan Pešić koji će s Ivanom Stevanovićem činiti golmanski par hrvatske reprezentacije. Alilović je povratnik u reprezentaciju, nije ga bilo više od dvije godine, a za ovaj EP vratio se baš na nagovor Line Červara koji mu je prvi i dao priliku da zaigra u državnom dresu. U prvoj utakmici protiv Srbije Mirko je imao pet obrana, a u srazu s Islandom je sakupio samo jednu.

ČEŠKA

Rukometaši Češke senzacionalno su pobijedili reprezentaciju Danske sa 28:27 u utakmici 2. kola skupine D Europskog prvenstva u Varaždinu i tako napravili nevjerojatno iznenađenje prvog dijela prvenstva. Bila je to nevjerojatna preobrazba čeških rukometaša, koji su samo dva dana prije poraženi od Španjolske sa 17 golova razlike!

SLOVENIJA

Slovencima je presudila video tehnologija te su ostali bez pobjede protiv Njemačke, Takav scenarij razbjesnio je izbornika Veselina Vujovića koji je napravio šou na parketu, a nastavio ga je i pred medijima, ukazavši na niz sudačkih odluka tijekom utakmice. Požalivši se kako su to rukometno pravilo prvi puta u povijesti primijenili upravo protiv Slovenije, smatrajući kako su suci tom svojom odlukom napravili cirkus od rukometa.

Anto Josić, jedan od najboljih sudaca koje je Hrvatska imala, sada je povjerenik u Premijer ligi i član Strukovnog povjerenstva UHRS-a., nakon što je pogledao snimku utakmice kazao je kako ništa nije sporno u odluci sudaca te da im za nju nije ni trebala snimka.

Nije teško pogoditi kome sad vjerovati – sucima, sudačkom stručnjaku ili ogorčenom izborniku kojemu su sad svi krivi?!

EHF je odbio žalbu i potvrdio konačan rezultat. Slovenci ipak ne odustaju. Direktor reprezentacije Goran Cvijič najavio je civilnu tužbu i moguće prebacivanje slučaja na Međunarodni arbitražni sud (CAS). Također, ne odustaju od nauma da možda napuste Euro. Slovenska rukometna reprezentacija zbog spornih sudačkih odluka na prvoj i drugoj utakmici EP-a u Zagrebu razmišlja o napuštanju EP-a. Konačnu će odluku donijeti Rukometni savez Slovenije na čelu s predsjednikom Franjom Bobincem.

SRBIJA

Srpskoj rukometnoj reprezentaciji Euro u Hrvatskoj neće ostati u lijepom sjećanju. Prvo ih je razbila Hrvatska, a zatim su lekciju dobili i od Švedske. Srpska javnost je razočarana, mediji su uzeli na 'zub' igrače i izbornika zbog bezidejnih predstava, a atmosferu je dodatno pokvario sukob unutar reprezentacije. Njihovi mediji iskopali su priču prema kojoj je došlo do verbalnog obračuna između izbornika Srbije Jovice Cvetkovića i potpredsjednika RSS Dragana Škrbića. Incident se skoro pretvorio u tučnjavu. Cvetkovića su iživcirale stalne kritike Škrbića, posebno nakon poraza od Hrvatske, a sve je kulminiralo poslije novog posrtaja sa Šveđanima. Srpski mediji pišu kako je poslije ratoborne nedjelje, ponedjeljak ujutro donio pomirenje, ali svima je ostao 'gorak okus u ustima', jer je sramota da je do toga uopće došlo. I tako Srbija neće po dobrome pamtiti Euro u Hrvatskoj. Na kraju im se ipak posrećilo!

POSLJEDNJA VIJEST

Umjesto velikog slavlja, novih bodova i stanke do subote, šok i nevjerica u Spaladium Areni. Hrvatska rukometna reprezentacija u posljednjem je susretu u skupini A prvog kruga Europskog prvenstva izgubila od Švedske sa 31-35 (12-17), a Šveđani su na trenutke imali i devet golova prednosti. Na kraju, u drugi krug iz skupine A idu Švedska sa četiri boda, Hrvatska s dva i Srbija bez bodova.

Dramatična slovenska priča na Europskom prvenstvu na kraju je dobro završila. Momčad Veselina Vujovića u 3. kolu skupine C pobijedila je Crnu Goru 28:19 i plasirala se u drugi krug.

Izdvojeno


Reci što misliš!