KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Takav je posao novinara, lijep i opako opasan!

Objavljujemo ovu priču koja bi trebala biti primjer pojedincima u našem lokanom novinarstvu, poglavito u gradskim medijima koje financiraju građani, a gdje je novinarstvo u sprezi sa strančarenjem dostiglo dno dna!

PRIMJER

Nakon 48 godina vjernosti Sportskim novostima (SN) dugogodišnji direktor Janko Goleš otišao je u mirovinu. Rodom je (rođen 1. travnja 1945.) iz našega kraja u Žumberačkim Golešima, Općina Ozalj, Karlovačka županija. Prijateljevao je s karlovačkim zetom SN-ovcem Brankom Stipkovićem, Zagrepčaninom dugoreškog porijekla i također SN-ovcem Antonom Samovojskom, ali i s Josipom Perkovićem – Pepačom najdugovječnijim dopisnikom SN iz Karlovca, Večernjakovcem Zdravkom Švegarom, Franom Smojverom te mlađim karlovačkim dopisnicima SN – Krešimirom Perkovićem i autorom ove kolumne te s brojnim dopisnicima SN iz svih krajeva Lijepe Naše.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uspio je biti toliko dugovječan jer je znao što je novinarstvo, jer je poznavao psihu novinara, jer je u detalj poznavao tehnologiju proizvodnje i prodaje i jer je neobično poštivao kunu. Bio je dobar novinar, dobar urednik i sasvim atipičan, drukčiji direktor.

U novinarstvo je zakoračio 1969. Šest godina honorarac, potom je 1975. postao mlađi suradnik, pa reporter, pomoćnik i zamjenik glavnoga urednika, napokon i glavni urednik te direktor Sportskih novosti. SN je promatrao kao svoj dom. Ne drugi, već gotovo prvi. Novinama je vladao domaćinski. Nije se moglo dogoditi da najnakladniji - hrvatska nogometna reprezentacija, Dinamo ili Hajduk - navečer igraju važnu utakmicu, a da njega nema u redakciji. Moglo je, dakako, biti i bez njega, ali on je htio biti siguran da će sve štimati u sekundu. A u novinarstvu sekunde su doista važne. Ako nisi brz, ode zrakoplov, ode kamion i nema ujutro novina na kiosku. Takav je posao, lijep i opako opasan!

On u redakciji nije bio samo kad je bio teško bolestan. Dolazio je i s temperaturom 39. Jer, što je to - ništa. No takav je bio običaj, i odgoj, u SN. Prvo i najvažnije geslo ovih novina oduvijek je bilo: “Svi za SN i sve za SN”. Janko je u redakciji gasio svjetla i kompjutore. Pazio je na mobitele, pazio je kako se troši papir, vagao odlaske na putovanja. Pričali su “škrt je”. Nije bio škrt, samo je bio šparan. Uvijek s pričuvom na računu, dovoljnom za još jednu godinu života, jer “tko zna kako će biti sutra”.  Ogovarali su ga zbog toga. Znao je, no nikada nikome nije odgovorio. Njegova je filozofija bila: “Neka pričaju, meni je jedino važno da novine funkcioniraju.” (Izvor: A. Samovojska/SN)

EURO KOMBINACIJE

Lino Červar se osvrnuo na večerašnjeg protivnika Hrvatske u skupini - svjetske prvake Francuze. 'Imamo dvoboj s Francuskom, koja je dosad pokazala najviše na ovom turniru. Sada moramo iskoristiti ovih nekoliko dana odmora za regeneraciju, ali i za analizu suparnika. Morati ćemo biti pametni i koncentrirani, mirni', kazao je Červar.

Stanje na ljestvici skupine prije posljednjeg kola: 1. Francuska ima 8, Hrvatska i Švedska po 6 bodova, a Norveška 4. Bjelorusija i Srbija su bez bodova Utakmice zadnjeg kola: Srbija - Bjelorusija (16.00), Norveška - Švedska (18.15), Hrvatska - Francuska (20.30) Dobro za Hrvatsku: - Ukoliko Norveška pobijedi Švedsku, Hrvatskoj je dovoljan i remi protiv Francuske - Ako Norveška i Švedska odigraju neriješeno, Hrvatsku u polufinale vodi bilo kakva pobjeda protiv Francuske Nije dobro za Hrvatsku: - Ako Švedska pobijedi Norvešku, Hrvatska mora pobijediti Francusku s 3 gola razlike, a bila bi dovoljna i 2 gola više od Francuza ako naši rukometaši u toj utakmice zabiju 22+

Izbornik se na kraju konferencije za novinare osvrnuo i na pisanje medija: 'Moram reći da sam jako povrijeđen nekim natpisima u medijima. Ja sam vodio Hrvatsku 165. puta, bio sam prvakom u četiri države, bio sam olimpijski prvak i svakako nisam zaslužio da me se vrijeđa u mojoj zemlji. Svi smo podložni kritici, pa i ja, ali neću dopustiti vrijeđanje mene i moje obitelji.'

PRŽIN MEMORIJAL

Rukometaši Izviđača iz Ljubuškog, aktualni viceprvaci BiH, pobjednici su je 26. Memorijalnog međunarodnog rukometnog turnira „Nebojša Parežanin – Pržo“ koji se igra u spomen na rukometaša karlovačke Gaze i dragovoljca domovinskog rata koji je poginuo na Turnju od snajperskog metka neprijatelja 15. siječnja 1992. godine proslavljajući priznanje Hrvatske. Konačan plasman: 1. Izviđač, 2. Dobova, 3. Karlovac, 4. Poreč. Najbolji strijelac turnira je Dorian Markušić (Dobova) s 10 postignutih golova. Najbolji vratar je Ivan Budalić (Izviđač). Memorijalnu nagradu za najbolje lijevo krilo dobio je Ivan Bačić (Karlovac).

STRPLJIVOST

Srednji vanjski karlovačkog premijerligaša Matija Perajica bio je u Njemačkoj na probi za jedan trećeligaški klub. Nije mu prvi put da želi otići. Prema svemu čini da mu je Karlovac tek prolazna stanica i gotovo je sigurno da ga ne zanima igranje u Premijer ligi, već zarada, te da će napustiti redove HRK Karlovca kad-tad i karijeru nastaviti negdje drugdje - inozemstvu, makar to bio i klub treće lige! To je njegova želja i treba je poštivati! Nek' mu je sa srećom. U koliko ode priliku će dobiti mlađi – trenutno Karlo Capan. Pitanje je međutim kako će se nakon svega postaviti Uprava kluba - dokle seže njena strpljivost - u koliko Perajica u Njemačkoj ne uspije dobiti angažman i želi nastaviti igrati za HRK Karlovac do neke nove prilike!?


Reci što misliš!