KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 dana na 4 rijeke: Dosta je bilo „rukometanja“ od idućeg se tjedna vraćamo našoj realnosti - karlovačkom sportu

7 dana na 4 rijeke: Dosta je bilo „rukometanja“ od idućeg se tjedna
vraćamo našoj realnosti - karlovačkom sportu

KA-RUKOMET

U nastavku prvenstva u Premijer ligi rukometaši Karlovca u 13. kolu (10/11. veljače 2108.) dočekuju posljednjeplasirani zagrebački Metalac (Karlovac je sedmi). Susret će se najvjerojatnije igrati u petak 9. veljače. Karlovčani su nastupili na „Pržinom memorijalu“, A Prošli tjedan su ugostili prvaka slovenske lige Ribnicu, u petak su na turniru u Dobovi gdje nastupa još i zagrebačka Dubrava, a posljednju pripremnu utakmicu odigrat će u nedjelju u Karlovcu s Kozalom iz Rijeke. Matija Perajica ostaje igrati u dresu Karlovca tako da trener Dragomir Požega može u nastavku natjecanja računati na isti igrački kadar kao i u prvom dijelu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U RK Škola rukometa Karlovac započeli su s odbrojavanjem do početka 18. međunarodnog Otvorenog prvenstava Karlovca u mini i super mini rukometu za djevojčice i dječake rođene 2007. i 2008. godine. Prvenstvo se održava u dvije nedjelje u razmaku od tjedan dana (8. i 15 travnja): 8. travnja 2018. - 2008. godište i mlađe – djevojčice 8. travnja 2018. - 2008. godište i mlađi – dječaci 15. travnja 2018. - 2007. godište i mlađe - djevojčice 15. travnja 2018. - 2007. godište i mlađi - dječaci Do sada je na adresu organizatora RK ŠRK pristiglo više od 80 prijava za sudjelovanje.

EUROPSKO PRVENSTVO

Nakon dva tjedna igranja u četiri hrvatska grada (Splitu, Poreču, Varaždinu i Zagrebu) okončan je Euro 2018. Croatia naslovom kojega su odnijeli rukometaši Španjolske nakon što su u finalu u zagrebačkoj Areni svladali Švedsku. Švedska je s 4 poraza srebrna, a Francuska samo s 1 porazom brončana, a mi smo s 2 poraza peti. Srebrni Šveđani i brončani Francuzi poravnali su se s Hrvatskom na trećem mjestu po broju medalja.

Dosad su Španjolci 4 puta bili poraženi u finalima europskih prvenstava. Šveđanima koji su „razmontirali“ hrvatske rukometaše u grupi, a koji su najuspješniji u povijesti europskih prvenstava s 4 zlatne medalje (zadnji naslov osvojili su prije 16 godina), pripalo je srebrno odličje. Međutim, Francuzima koji su slovili za favorite, naročito nakon „lagane“ pobjede nad reprezentacijom domaćina, na kraju su se morali zadovoljiti brončanom medaljom. Francuzima je ovo 2 europska bronca, a u kolekciji imaju još 3 zlata. Danci su ostali na 2 zlata, 1 srebro i 3 bronce. Hrvatska ima 2 srebra i 3 bronce. Najviše medalja (7) imaju Španjolci.

Hrvatska je bila prva zemlja koja je dvaput bila domaćin, prvi put 2000. i drugi put 2018. godine. Kao domaćin ostati će upamćena još i po tome što smo zadnji domaćin s 12 sudionika 2000. godine i zadnji smo sa 16 sudionika. Hrvatska je do sada 5 puta bila domaćin velikih rukometnih natjecanja (EP i SP). Nijedna zemlja nije dobila domaćinstvo 2 velika natjecanja u samo unutar 4 godine kao Hrvatska. Po broju domaćinstva prednjači Njemačka, koja je bila domaćin 9 velikih rukometnih natjecanja od čega su čak 6 puta bili domaćini SP-u. Slijede Danska (8), Švedska (7) i Hrvatska (5).

Euro 2018. u Hrvatskoj pratilo je 1260 predstavnika medija, a prijenos je išao u 175 zemalja kroz 130 medijskih partnera. U usporedbi s EP-om 2016. u Poljskoj napravljen je rast od 17 posto u broju gledatelja. Zabilježene su važne brojke i u digitalu - na YouTube kanalu Eura ukupan broj pregleda je 2.300.000, više od 2.800.000 minuta pregleda.

Euro neće promijeniti sliku o Lini Červaru kao uspješnom treneru koji nas je vodio do mnogih medalja i zlata. Priče da nemamo, da ništa ne valja - ne stoje. Imamo jako puno, ali nemamo hrabrosti jer se puno toga začahurilo, jer je samo sebi postalo kriterij, a to se najbolje vidi kada se izađe na ovakvu scenu. Ne možemo uspjeti s igračima koji u svojim klubovima ne igraju ključne role. Zašto ne igraju, to nije problem izbornika, nego njih samih. Ali je stvar odluke izbornika, koji god da bude. To je jednostavno stvar odluke da je iznad svega Hrvatska. I tu više ne smije biti popusta. Možemo to ponovo, ali na bolji način.

SVJETSKO PRVENSTVO

Nakon EP-a slijedi Svjetsko prvenstvo kojega će domaćini prvi put u povijesti svjetskih prvenstava biti dvije zemlje - Danska i Njemačka. Prvenstvo će trajati 18 dana, do 9. do 27. siječnja, što znači da će sve reprezentacije imati jako malo vremena za pripreme, samo tjedan dana. Obje zemlje već su bile domaćini SP-a, ali zasebno (Njemačka je bila domaćin SP-a 1961.,1982. i 2007., a Danska 1978. godine). SP naslov 1978. osvojila je Njemačka s našim trenerom Vladom Stenzelom.

Isti je taj trener 1969. iz Karlovca u riječki Kvarner, člana prve jugoslavenske lige, iz karlovačkog Dubovca odveo mlade talentirane igrače Juricu Lakića, Damira Čavlovića i Ratka Kneževića. Dakle, ždrijeb nokaut-utakmica za plasman na SP održan je u Areni Zagreb. Hrvatska je saznala protivnika, igrat će u dodatnim kvalifikacijama protiv Crne Gore.

Kvalifikacije za SP bit će i prva provjera za novoga izbornika, budući da je Lini Červaru istekao ugovor nakon susreta protiv Češke. Nakon ovog Eura od reprezentacije su se oprostili Mirko Alilović, Ivan Čupić, Denis Buntić i Igor Vori.

Hrvatska sudjeluje na svjetskim prvenstvima od 1995. godine i od tada nije propustila ni jedno. U 23 godine osvojila je svjetsko zlato (2003.), dva srebra (2005. i 2009.) i broncu (2013.). U kvalifikacijama nikad nismo imali problema. Za SP u Egiptu 1999. bili smo prvi u kvalifikacijskoj skupini sa Slovenijom, Bjelorusijom i Austrijom. U kvalifikacijama za SP u Portugalu 2003. u doigravanju smo dvaput pobijedili Češku. Bila je to prva službena utakmica izbornika Červara. Započeo i završio s Češkom?

Dosta je bilo „rukometanja“ od idućeg se tjedna vraćamo našoj realnosti - karlovačkom sportu.

Izdvojeno


Reci što misliš!