KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Jedna legenda pomalo odlazi, a rađaju se nove

7 DANA NA 4 RIJEKE: Jedna legenda pomalo odlazi, a rađaju se nove

Veliki broj Karlovčana, sportaša, a naročito veslača, oprostili su se jučer na groblju Sv. Doroteja od Želimira NejakaBelog koji je nas je napustio u 65. godini života (rođen je 22. rujna 1953. u Karlovcu) .

PRVI VESLAČ KORANE KOJI JE OSVOJIO NASLOV DRŽAVNOG PRVAKA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pored Krunoslava JankovićaMarijana KovačićaDavorina Katušina, Tihomira Janjevića i Svena Bohneca Nejak je jedan od najuspješnijih veslača u povijesti kluba s desne obale Kupe na Dubovcu. Bio je prvi veslač Korane koji je izborio naslov državnog prvaka. Juniorski je prvak Hrvatske i Jugoslavije u skifu i 5. na juniorskom Svjetskom prvenstvu na Bledu 1971. godine. Godinu dana prije bio je sedmi na SP-u (Ioanina Grčka), odnosno prvi u B finalu u dvojcu na pariće s Milanom Đolonga. Od 1973. je i seniorski reprezentativac. S Davorinom Katušinom osvojio je naslov prvaka Hrvatske u dvojcu na pariće 1979. godine.

Za najuspješnijeg sportaša grada Karlovca izabran je 1971. godine.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća počinje uspjeh karlovačkog veslanja čiji je put tada utro Želimir Nejak, najpoznatiji skifist toga doba. Bogatu veslačku karijeru započeo je kao 17-to godišnjak 1970. na prvenstvu Hrvatske u Vukovaru osvajanjem drugog mjesta u skifu za pomladak. U svom dugom ciklusu regatnog veslača Veslačkom klubu Korana donio je titulu prvaka Jugoslavije.

Godine 1974. na dvomeču ZagrebTrst održanom u Zagrebu Nejak pobjeđuje u skifu, a u vrlo dobroj kombinaciji Nejak – Budim pobjeđuje i u skulu.

NA BLEDU KAO NA KUPI

Na bledskom se jezeru osjećao kao na Kupi. Uz titulu najboljeg omladinca u bivšoj državi na tom slovenskom jezeru u konkurenciji najboljih juniora svijeta osvojio je sjajno peto mjesto u skifu što je do tada bio najviši i najvredniji plasman jednog karlovačkog veslača. Iste godine pobjeđuje u skifu i na međunarodnoj regati u Beogradu, te na prvenstvu Hrvatske u Šibeniku. Ujedno ga je te godine savezni trener uvrstio u veslačku reprezentaciju Jugoslavije.

Želimir Nejak je na prvenstvu svijeta u grčkom Ioaninau bio sedmi u dvojcu s Milanom Đolongom, veslačem koji nije bio član Korane. Ti izvanredni uspjesi Nejaka biseri su karlovačkog veslanja koje nitko u dotadašnjih 50 godina postojanja kluba nije dostigao. Uz te njegove najveće uspjehe treba istaći i tri vicešampionske titule na prvenstvima države. Jedno treće mjesto i četiri pobjede u regatama Želimiru Nejaku donijele su četiri titule prvaka Hrvatske.

PODIGAO LETVICU VESLANJA

Nad „Belim“, kako su ga zvali njegovi prijatelji, gotovo svakodnevno bdio je trener Andrija Žnidaršić, također legenda Veslačkog kluba Korana sa Dubovca. Kad je već bio zakoračio u 32. godinu života uvijek je bio spreman uskočiti i pomoći klubu, zamijeniti bilo kojeg regatnog veslača u bilo kojoj posadi čamca, a neko vrijeme bio je i trener veslača.

Uz sjajne nastupe Nejaka znatno se povećalo zanimanje Karlovčana za veslanjem. Visoko je podigao letvicu karlovačkog veslanja. Sve je više bilo regatnih veslača, a iz dana u dan sve je više dugih i napornih treninga. Takvo intenzivno zanimanje za veslački sport i treniranje ubrzo je dovelo do nezaboravnih uspjeha karlovačkog veslanja.

Jedna legenda pomalo odlazi, a rađaju se nove. Nejakov put prvo nastavlja Davorin Katušin a potom i Tihomir Jarnjević, sestre Milošević, Sven Bohnec, Dominik Šutalo… koji ispisuju nove bogate stranice Veslačkluba Korana, karlovačkog i hrvatskog veslanja.

Izdvojeno


Reci što misliš!