KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Glave skupa – to je jedino rješenje da bi se zaustavilo daljnje propadanje i spasio prvoligaški rukomet

7 DANA NA 4 RIJEKE: Glave skupa – to je jedino rješenje da bi se
zaustavilo daljnje propadanje i spasio prvoligaški rukomet

Završeno je rukometno prvenstvo Hrvatske. Novi – stari prvak je očekivano PPD Zagreb, drugi je Nexe, treća Dubrava, potom Varaždin, Poreč i Spačva Vinkovci. Premijer ligu napuštaju Karlovac i Metalac. Liga za ostanak: Zamet 26, Umag 25, Gorica 22, Sesvete 21, Karlovac 16, Metalac 10. Prisjećamo se boljih dana karlovačkog rukometa kad je HRK Karlovac s lakoćom pobjeđivao Poreč i Dubravu, Varaždin i Spačvu Vinkovce, da ne spominjemo Umag i Goricu, a sa Zametom su nekako najčešće bili na „egal“.

Za KA-rukomet nažalost su se vremena promijenila na loše. Nekadašnji solidan prvoligaš koji je nastupao i u euro kupovima te je uz Zagreb bio najstabilniji prvoligaš koji je prije dvije sezone, nakon 25 godina, napustio Premijer ligu da bi se nakon godine dana „pečalbarenja“ ponovno vratio u staro društvo. Ove sezone ponovno je pao na dno ljestvice Lige za ostanak neslavno napustivši Premijer ligu. Možda to i ne bi bila neka tragedija da nije gorka istina kako Karlovac danas nema adekvatan igrački i trenerski kadar i da bi im to mogla biti najveća prepreka povratku među klupsku rukometnu elitu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Idemo po redu…

Hrvatska muška juniorska rukometna reprezentacija priprema se za Europsko juniorsko prvenstvo koje će se od 19. do 29. srpnja 2018. održati u Celju u Sloveniji. Hrvatski juniori za početak će na okupu biti četiri dana u Zagrebu, od 6. do 10. lipnja, a novo okupljanje čeka ih 17. lipnja kada će nastaviti pripreme. Poziv u juniorsku reprezentaciju dobio je vratar Karlovca Mateo Radočaj. Stručni stožer, uz trenera Vujovića, čine trener Hrvoje Privšek, trener vratara Ivan Pavlaković - Musa, kondicijski trener Nikola Golub, fizioterapeut Karlo Šporer i tehniko Stipe Smojver.

Izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije Lino Červar objavio je popis 20 igrača na koje računa za kvalifikacijske susrete za Svjetsko prvenstvo protiv Crne Gore.  Hrvatska će prvo ugostiti Crnogorce u osječkoj dvorani Gradski vrt 9. lipnja u 20 sati. Sav prihod od ulaznica u Osijeku uložit će se za razvoj rukometa u Slavoniji, što je još jedna lijepa gesta HRS-a. Uzvrat se igra 14. lipnja u Podgorici s početkom u 20 sati. Reprezentacija se okupila u ponedjeljak, 4. lipnja, u Zagrebu nakon čega će krenuti put Osijeka. Po povratku, 10. lipnja odlaze za Ivanić i 12. lipnja putuju za Crnu Goru. Na širem popisu reprezentativaca nema karlovačkih igrača ali tu je nezaobilazni reprezentativac Luka Cindrić koji je nekad igrao u dresu HRK Karlovca.

Nakon održanog turnira regija u Đurđevcu, selekcija 2002. i mlađe okupit će se na Kampu HRS-a u Zadru. Mladi rukometaši trenirat će od 17. do 23. lipnja 2018. pod budnim okom izbornika Nine Markovića te trenera Mateja Miškovića, trenera vratara Ivana Dragića i kondicijskog trenera Davora Rokavca. Poziv u kadetsku reprezentaciju nije dobio niti jedan karlovački igrač, a nikoga iz Karlovca nema niti u stožeru te reprezentacije.

I to nije sve!

Na Završnici prvenstva Hrvatske za dječake B nastupilo je ove godine 20 momčadi među kojima nije bilo polaznika RK Škola rukometa Karlovac.

Čelni čovjek rukometa u nas, iliti predsjednik Rukometnog saveza Karlovačke županije Zdravko Štedul na fejsu je komentirao neigranje karlovačkih kadeta u Završnici prvenstva Hrvatske: „Nisam od onih koji će rezultate u ovoj igračkoj dobi stavljati na prvo mjesto, ali uz toliko djece i sati treninga nekvalificirati se na Završnicu po meni ukazuje na velike nedostatke u radu naše rukometne škole!“, napisao je Štedul. Bivši vratar RK Dubovca Zlatko GrčićGrco je dodao: „Ja sam roditelj i ne mogu komentirati to bez emocija... Dosta toga ima tu za ukazati ali ako kažeš nešto iz te pozicije odmah se krivo protumači“. Dopredsjednica HRK Karlovac Maja Relić je na te komentare napisala: „Oni koji jesu kvalificirani bi trebali ukazati!“.

Što je učinjeno?

Prije nego što se išta po tome počne raditi trebalo bi analizirati: koliko je u proteklih 20-ak godina godina rukometnih kadrova izišlo iz karlovačke škole rukometa, koliko im je karlovački klub pomogao u afirmaciji i koliko su oni iskoristili dobivenu šansu te postali poznati igrači na hrvatskoj rukometnoj sceni, što je prvoligaški klub učinio da bi zadržao vlastiti igrački kadar i naplatio vlastito ulaganje u njihovo igračko izrastanje, koliko je do sada uloženo u edukaciju karlovačkog stručno - trenerskog kadra i da li je dovoljno samo pohađanje seminara kako bi se stekla trenerska licenca, kako funkcionira rukometna piramida odnosno dišu li svi rukometni klubovi u županiji isto u cilju napretka rukometa, jesu li i koliko odgovorni - sportska zajednica, gradonačelnik, župan i drugi - upoznati s problemima rukometa kako bi financijski i kadrovski znali pomoći upravi prvoligaša da im se olakša rad i vođenje kluba, kakvi su odnosi s HRS-om…

Vrijeme curi…

Glave skupa što se prvo odnosi na djelatnike u rukometnom sportu jer, to je jedino rješenje da bi se zaustavilo daljnje propadanje i spasio prvoligaški rukomet koji je od samostalnosti Hrvatske do danas najviše ostavio traga i obilježio sport Karlovca. Samo Župan i Gradonačelnik mogu pomoći! Oni rukometu mogu dati novu priliku. KŠZ treba pomoći u konsolidaciji Uprave kluba kako bi ona dalje lakše mogla kormilariti klubom. Čekanja nema jer vrijeme curi – prebrzo!

Izdvojeno


Reci što misliš!