KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Sreća prati hrabre, zavrijedili su je - u subotu s domaćinom igramo za polufinale

7 DANA NA 4 RIJEKE: Sreća prati hrabre, zavrijedili su je - u
subotu s domaćinom igramo za polufinale

Nakon drame izvođenja 11-eraca Hrvatska je preko teške i jake Danske ušla u četvrtfinale SP-a u Rusiji. Neviđenoj sreći igrača, svih prisutnih na stadionu ali i Hrvata i njihovih navijača diljem svijeta i u domovini prethodilo je 120 minuta horora, golovi u prvih 5 minuta, te obrana 11-erca Luki Modriću u finišu drugog dijela produžetka. No ipak heroj Danijel Subašić (prezimenjak mojeg prijatelja Josipa Subašića djelatnika Tiskare Pečarić – Radočaj) bio je na vrhuncu zadatka i obranio je 3 penala. Svaka čast našim nogometašima koji su ostali pribrani i nakon što je kapetan Luka Modrić promašio 11-erac. Ni dan poslije nisam se još u potpunosti oporavio od šokova koje sam dobivao tijekom utakmice Hrvatske i Danske. Neke detalje nisam čak mogao ni gledati. No najvažnije je da idemo dalje. Nadam se do naslova svjetskih prvaka!

Zaprešić Boys - Igraj moja Hrvatska: 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vatreni su još prije početka utakmice znali da ih u slučaju prolaska čeka Rusija, domaćin koji je senzacionalno izbacio favorizirane Španjolce. Sad se treba usredotočiti na Ruse koji su se psihićki podigli nakon pobjede. Izabranici Zlatka Dalića igrat će s Rusima ove subote u 20 sati na stadionu u Sočiju.

MONEY

Plasmanom u četvrtfinale SP-a, HNS zaradio dodatnih 20 milijuna kuna. Računajući dosadašnju zaradu, ona se penje preko 100 milijuna kn. Prolaskom u polufinale Mundijala, HNS bi se dugoročno financijski osigurao te bi u blagajnu spremio 36 milijuna kuna. Brončana medalja donijela bi 54 milijuna kn, dok bi srebrna medalja donijela 75 milijuna kn. Naslovom bi osigurali dodatnih 138 milijuna kuna.

FIFINA LJESTVICA

Hrvatska nogometna reprezentacija pravi je hit na SP-u. Tri pobjede u tri nastupa i prvo mjesto u 'skupini smrti' naše su lansirali visoko, zbog čega su prema osvojenim bodovima do 28. lipnja skočili na 3. mjesto FIFA-ine ljestvice. Ugledni Guardian u rezimeu prvog dijela natjecanja Hrvatsku su stavili na 2. mjesto. Na vrhu im je Brazil za kojeg kažu da vjerojatno ima najbolju momčad, ali da su dosad igrali s pola gasa, iako ih je prikazanim najviše oduševila Hrvatska.

LUKA NAJBOLJI

Luka Modrić trenutačno je jedan od najboljih nogometaša svijeta, što dokazuje i u Rusiji. Hrvatski kapetan, iza kojeg je sjajna sezona u kojoj se još jednom okitio europskim naslovom, Hrvatsku na Mundijalu vodi u pobjede. Proglašen je najboljim igračem prvog kruga natjecanja, a naš uspjeh u daljnjem natjecanju uvelike će ovisiti o njegovoj inspiraciji. La Gazzetta dello Sport uvrstila je Luku kao jednog od kandidata za Zlatnu loptu. Našao se u krugu igrača kao što su Mbappe, Neymar, Lukaku i Hazard.

MESSI I RONALDO - OUT

Već u prvoj utakmici 1/8 finala gledali smo najljepšu, najuzbudljiviju utakmicu SP-a. Francuska je nakon dva preokreta slomila i izbacila Messijevu Argentinu s 4:3, a apsolutni junak susreta je tinejdžer Kylian Mbappe koji je u potpunosti zasjenio najboljeg nogometaša svijeta - izborio penal za vodstvo i zabio dva gola. Nogometaši Francuske plasirali su se tako u četvrtfinale SP-a.

Par sati nakon Lea Messija, kući ide i Cristiano Ronaldo. Pritajeni favorit Urugvaj pokazao je svu svoju snagu u okršaju s europskim prvakom Portugalom i s dva maestralna pogotka senzacionalnog Edinsona Cavanija otišao u četvrtfinale (2:1). A tamo ga čeka - razjarena Francuska.

TIN UJEVIĆ

Rusi su očito pretjerali u provedbi uputa, bilo o domovinskom ratu ili pak hrvatskim velikanima. Potrudili su se ukloniti “sumnjive transparente” s natpisom “Ljubav koja ne može proć”, što su inače popularni stihovi pjesme Marijana Bana, te navijačku zastavu s likom pjesnika Tina Ujevića? Kanadski Hrvati bili su posebno šokirani u trenutku kad ih je ruska policija, upirući prstom u fotografiju Tina Ujevića, zapitala “je li to Ante Pavelić?” Kao da je netko, u svom neznanju i strogosti bez smisla i granica, zamijenio književnika Alberta Moraviju s duceom Benitom Mussolinijem.

U INAT ONIMA KOJI NAS RAZDVAJAJU

Svega ima danas na ovom svijetu pa i toga da će Srbi iz vrijeđati svog najboljeg sportaša Novaka Đokovića jer na ovom SP-u navija za Hrvate. Za razliku od najboljeg tenisača svijeta srpski predsjednik Aleksandar Vučić je otkrio da će u četvrt-finalnom susretu Hrvatske i Rusije navijati za Rusiju: 'Razumije se da ću navijati za Rusiju'. Vučićeva izjava ne bi trebala nikoga iznenaditi.

Na sreću, trenutno zaluđeni „najvažnijom sporednom stvari na svijetu“ ljudi iz svih dijelova svijeta zajedno slave, zajedno plaču… Na tribinama svih ruskih stadiona, na ulicama i trgovima svih gradova svijeta, na svakom pa i na najudaljenijom kutku Zemlje, od našeg Zagreba, Times Squarea na Manhattnu, do zadnjeg zaseoka pokraj Timbuktua ili Port Moresbyja, „crni i bijeli, crveni i žuti“, bez obzira na spol naciju ili vjeru, zajedno slave i žive nogomet. U inat onima koji ne razumiju, onima koji nas razdvajaju… Danas je u nogometu zaista sve moguće!

KARLOVAC SLAVIO

Plasman Vatrenih u četvrtfinale slavio se i u Karlovcu na mnogim javnim mjestima. Nakon prošle kolumne tako smo i za ovu današnju dobili „slikice“ naših vjernih čitatelja, koje objavljujemo u galeriji. Hvala im na tome! (Izvori: SN, JL, VL, Gol.hr)

Izdvojeno


Reci što misliš!