KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Vatreni bal za 439. rođendan na 8 obala!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Vatreni bal za 439. rođendan na 8 obala!

Plasman hrvatske nogometne reprezentacije u polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji nakon Francuske 1998. i 20 godina čekanja razveselio je mnoge naše ljude diljem svijeta. Međutim, uspjeh Vatrenih posebno je doživljen i proslavljen u gradu na osam obala jer su mu ti sjajni sportaši odaslali najljepšu čestitku za 439. rođendan. Kao što je poznato, prigodne manifestacije traju još od 23. lipnja, a najsvečanije će tradicionalno biti 13. srpnja, kad će na Jelačić placu, usred Zvijezde, od 20 sati biti rođendanski bal. Bal za Karlovac i za velik uspjeh Hrvata u Rusiji.

KARLOVAČKI LOVREN I LOVRE

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U lovu na svjetski tron su dvojica nogometaša koje spontano smatramo Karlovčanima iako ovdje nisu rođeni. Fantastični šef obrane Dejan Lovren upravo je u Karlovcu kao dječak počeo sricati „nogometnu abecedu“. Prve igračke korake napravio je s „kanarincima“ iz Ilovačke šume, a prvi ovdašnji trener bio mu je otac Saša. Pamti tu Dejanovu eru Alen Vrbanić , koji ga je priključio kadetskom uzrastu godišta 1987:

– Kako ne, odmah se isticao premda je bio dvije godine mlađi od ostalih tako da sam ga redovito stavljao u udarni sastav. Kad je pak nastupao za selekciju Karlovačke županije zapazio ga je te u Dinamo odveo Sreten Ćuk, instruktor za Zagrebačku regiju.

Pričuvni vratar reprezentacije, Splićanin Lovre Kalinić, u gradu i klubu Karlovcu proveo je samo šest mjeseci. Braneći u posljednjoj prvoligaškoj polusezoni na Čavlekovom stadionu. Super talentirani Lovre tada je u intervjuu za SN istaknuo da je vrijeme provedeno na posudbama teško, ali da mu je ta runda kraj Korane zaista pomogla, ostajući u najljepšem sjećanju.

 

MODRIĆ USPJEŠNIJI OD MESSIJA, RONALDA I NEYMARA

Po općem dojmu perfektno igra Francuska, satkana od izrazitih talenata i atleta. Praktički isti opis važi za Belgiju, suparnike u prvom polufinalnom srazu sinoć u Sankt Peterburgu, ljute žilave partnere koji su suverenim stilom eliminirali Urugvajce i Brazilce. U međusobnom derbiju slavili su Francuzi. Dakle, putnici za Moskvu i glasoviti stadion Lužniki na kojem 15. srpnja slijedi finale nad finalima.

Statistika pokazuje da su europske selekcije u presudnim partijama pobjeđivale peterostrukog svjetskog prvaka Brazila (to je rekord, po četiri imaju Italija i Njemačka, ovo je 21. izdanje World Cupa) na četiri zadnja turnira: Francuska je bila bolja 2006. godine u Njemačkoj, Nizozemska 2010. u Južnoafričkoj Republici, Njemačka ga je ponizila s nevjerojatnih 7:1 u poluzavršnici 2014. na brazilskom tlu, da bi se sad od nekud stvorili Crveni đavoli…

Nitko ne misli da je u toj nevjerojatnoj konkurenciji Hrvatska sa statusom Davida, eventualno nije ni Golijat, no nema se čega plašiti. Ni čega ni koga, tako ni favoriziranih Engleza ove srijede u ruskoj metropoli. Ponosni smo što mali veliki div Luka Modrić jaše i dalje, za razliku od razvikanih planetarnih vedeta Lionela Messija, Cristiana Ronalda i Neymara da Silve Santosa Juniora.

DALIĆEVI NA MOSKOVSKOM PROSPEKTU

Dakle, naše je državno predstavništvo dobilo dva eliminacijska meča boljim pucanjem jedanaesteraca svršetkom 90 minuta utakmice te 30 minuta produžetaka odnosno „rata mirnodopskim sredstvima“ bez pobjednika. Žrtve su bili Danci i Rusi. Ako na isti način pobijedi i Engleze, bit će prva u povijesti kojoj je takav podvig uspio triput zaredom... Dakako da je u takvim situacijama na djelu vrhunac natjecateljskog uzbuđenja i neizvjesnosti kad presuđuje snaga karaktera. Naši aktualnim raspletom podsjećaju na Argentince koji su na SP-u u Italiji 1990. godine u četvrtfinalu izbacili Jugoslaviju, u idućem krugu domaće, Azzurre. Hrvatska s Danijelom Subašićem koji tako brani te Ivanom Rakitićem koji tako zabija spremna je i sposobna za sve! Ma, samo da se dokopamo nedjeljnog obračuna na Lužnikiju; za zdravlje, napose za stanje srca brojnih građana, pitat će se kasnije….

Zlatko Dalić smatra da je potrošena energija određeni problem, ali i dodatni poticaj poletu, ambiciji i optimizmu. Govori da je Engleska vrlo dobra. Ne i bolja od Hrvatske, koja želi spektakularno i senzacionalno iskoristiti povijesnu šansu. Zastane li, nećemo zamjeriti – to su naši heroji za sva vremena ako se kući vrate i s drvenom medaljom!

„KOCKASTO“ ZELENILO

Djelatnici Zelenila ovih su dana i tjedana doista u prigodnoj manduri. Povodom FIFA World Cupa tvrtka im je tiskala majice s prepoznatljivim „kockicama“ pa muškarci tako oslikani uređuju travnjake, a žene njeguju cvjetnjake po cijelom slavljeničkom gradu, plijeneći pozornost prolaznika. Naravno da bi karlovački cvjećari najradije složili lovorov vijenac za zlatne iz Rusije. Sigurno i za srebrne. Zašto ne i za brončane. Za svoje.

SINKOVIĆI VEĆ POBIJEDILI ENGLEZE

Pripremajući se za treću regatu Svjetskog kupa, koja je na rasporedu sljedećeg vikenda u švicarskom Luzernu, braća Sinković pobijedila su na najstarijoj svjetskoj veslačkoj utrci i postavili rekord 178 godina stare veslačke regate Henley Royal Regatta koja se vozi Temzom, a specifična je i po tome što je riječ o nizu nokaut-ogleda isključivo dviju posada pa gledatelji (oko 200 tisuća) u jednom danu pogledaju i do 90 nadmetanja. Na putu do finala Sinkovići su svladali dvije engleske posade. Najprije Palmera i Pusinellija (za tri dužine čamca), zatim Glenistera i Rossitera (za dvije dužine i tri četvrtine čamca). Apsolutno uvjerljivo, šampionski.

Valent i Matija su u londonskom ambijentu „zmagali“ Engleze, što je vjerodostojan putokaz Vatrenima uoči junačkog obračuna s nekim drugim Englezima na moskovskoj travi.

Naprijed naši, hrabro, s vjerom u sebe, na kraju dakako sa štitom. Bila bi to najljepša čestitka za 439. KA-rođendan. Nezaboravna srijeda za svetak u petak!

">

Izdvojeno


Reci što misliš!