KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Svjedočanstvo vremena u sportu koji je u Hrvatskoj još uvijek daleko premalo zastupljen

7 DANA NA 4 RIJEKE: Svjedočanstvo vremena u sportu koji je u
Hrvatskoj još uvijek daleko premalo zastupljen

Karlovački golf klub obilježio je prošli tjedan 20 godina postojanja. Dva desetljeća možda nije puno ni u ljudskom vijeku, no svaka obljetnica sportskog djelovanja u kojoj je utkan rad velikog broja ljudi, tisuće i tisuće sati rada i treninga, puno entuzijazma, odricanja i strasti, vrijedna je obilježavanja. Povodom obljetnice objavili su knjigu „20 godina golfa na 4 rijeke“ i održali 21. po redu turnir Open GK 4 rijeke.

Knjižica „ 20 godina golfa na 4 rijeke“ je retrospektiva jednoga novog sporta u Karlovcu i u Hrvatskoj. Sporta koji se kod nas više počeo igrati u samostalnoj Hrvatskoj, ali i sporta koji, kao i tenis u svojim počecima, nije bio za široke mase ljudi jer je skup i nije za svačiji džep. U svakom slučaju, vrijedno svjedočanstvo vremena u sportu koji je u Hrvatskoj još uvijek daleko premalo zastupljen, posebno zbog potencijala koje imamo kao turistička zemlja. Svoje mjesto bi dakako tu našao i Karlovac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što su dan ranije u Glazbenoj školi u Karlovcu gdje je prije 20 godina osnovan klub za javnost predstavili knjigu, na golf igralištu Riverside u Blatu pored Zagreba, organizirali su otvoreno prvenstvo. Najbolji rezultat postigao je član karlovačkog kluba Ozren Bajs, ujedno i najbolji igrač turnira u bruto gdje su Karlovčani nastupili sa 10 igrača.

MARIN ŠTAHAN, ŽIGA I BRAJKOVIĆI

Prava ekspanzija golfa u Karlovcu došla je s otvaranjem golf igrališta Dolina kardinala u Krašiću, a kako je igralište zatvoreno pa se tamo golf više ne igra, broj članova se postupno smanjivao. To, dakako, nije onemogućavalo pojedince da ostvaruju lijepe uspjehe. Najistaknutiji predstavnici kluba u proteklih 20 godina bili su Marin Štahan – profesionalni igrač i trener golfa, Mateja Brajković – najuspješnija karlovačka golferica, Božidar Brajković je najuspješniji klupski igrač a Želimir – Žiga Feitl je najuspješniji amaterski igrač senior i dvostruki svjetski rotary prvak.

Danas je nažalost golf u lošijoj situaciji nego prije 20 godina kad je bilo golf terena i u Zagrebu i na Brijunima, u Opatiji, Ičićima. Onaj u Krašiću je zatvoren. U programu Hrvatskog golf saveza je da i putem sredstava iz Europske unije iniciraju da se u manjim sredinama otvore golf tereni, pa i oni manji, koji će u taj sport privući mlade ljude.

OD MIKIĆA DO BLAŠKOVIĆA

Poticaj i predlagači za osnivanje golfa kluba u Karlovcu dali su karatašica i prva hrvatska reprezentativka u golfu Ljubica Jovetić, Karlovčanin s londonskom adresom Mladen Horvat i propagandist Karlovačke pivovare Tomislav Pavletić, tada članovi Univerzitetskog golf kluba u Zagrebu. Osnivačka skupština održana je 28. siječnja 1998. godine u Glazbenoj školi. Nazočilo je oko 50-ak poklonika golfa od kojih je bilo 27 osnivača. Za prvog predsjednika izabran je Željko Mikić, dopredsjednike Krunoslav Karin i Krešimir Veble, tajnika Nedeljko Podkrajac, a za sportskog direktora Tomislav Pavletić, dok su a članove Upravnog odbora izabrani Daniel Butala i Martin Šimunić.

Na čelu GK 4 rijeke danas je mladi poslovni čovjek iz Karlovca Josip Blašković.

U proljeće 1998. klub je primljen u članstvo Hrvatskog golf saveza, a Tomislav Pavletić dvije godine (1999. i 2000.) obnaša funkciju člana Izvršnog odbora HGS-a.

PRVI SLUŽBENI NASTUPI

Od travnja iste godine Karlovčani su se priključili prvenstvu Hrvatske, među 11 momčadi koje su se tada natjecala. Prve službene nastupe imali su na terenima u Sloveniji i Mađarskoj: Damir Barešić, Ivan Češković, Mladen Horvat, Tomislav Pavetić i karlovački Kanađanin Ivan Vukšinić. Do kraja sezone 1998. karlovački golferi bili su izuzetno aktivni nastupivši na gotovo svim natjecanjima iz kalendara HGS-a i golf drugih klubova, na Brijunima, Bledu, Mokricama, Lipicama, Trstu…

Prvo pokazivanje golfa u Karlovcu održano je 31. srpnja 1997. godine na bejzbol igralištu istoga imena (4 rijeke) u gradskoj četvrti Grabrik. Demonstrator je bio u to vrijeme aktualni hrvatski reprezentativac na Mediteranskim igrama u Bariju Dražen Slamar, glavni tajnik HGS-a. Karlovčani su odmah pokazali veliko zanimanje za golf.

PRVI TEČAJEVI I ŠKOLA GOLFA

Kako Karlovac još nije imao golf vježbalište prvi tečajevi golfa održani su pod teniskim balonom u Vrbanićevom perivoju na Korani. Tečajeve su vodili treneri Christian Fadini i Damjan Murgelj. Zanimanje za golf je poraslo te se u klubu ubrzo okupilo 40 članova. Kasnije su treninzi nastavljeni na otvorenom, privremenom gof vježbalištu u karlovačkom Arboretumu koje je u funkciju stavljeno u svibnju 2000. godine. Klub je tada okupljao više od 70 članova.

U jesen 1999. klub je organizirao Školu golfa za mlade nakon koje je stvorena perspektivna mlada ekipa karlovačkih golfera. Na prvom juniorskom prvenstvu kluba u listopadu iduće godine najuspješniji su bili Krunoslav Rogić i Angelina Uzelac, a iste godine u susretu s Golf klubom Bundek iz Zagreba pobijedio je karlovački junior Bruno Cvitešić.

ČLIBIJEV HOLE IN ONE

Gradnja golf igrališta u Mirkopolju (Dolina kardinala) nadomak Krašića, 2. veljače 1998., koji je iste godine i završen (16. srpnja 1998.) označen je i kao početak prve faze golf vježbališta i malog igrališta, ujedno i prvog modernog natjecateljskog golf igrališta u Hrvatskoj. Prvu lopticu je tada ispucao tadašnji ministar turizma u Vladi RH, Karlovčanin Sergej Morsan. U jesen 1999. godine u Dolini kardinala je otvoreno veliko igralište sa 18 supa.

Zbog blizine taj je događaj znatno pomogao karlovačkom golfu. Tako je 23. i 24. listopada iste godine održan prvi turnir za profesionalce i amatere. Nastupili su Karlovčani Božidar Brajković, Želimir – Žiga Feitl, Darko Neral i Tomislav Pavletić. Prvi turnir karlovačkih golfera na igralištu Dolina kardinala održan je 3. rujna 1998. Nastupilo je 12 članova GK 4 rijeke a prvo mjesto pripalo je Božidaru Brajkoviću (69 udaraca na 2x9 rupa). Drugi je bio Goran Obrenović (74), treći Želimir Feitl (74), četvrti Krunoslav Karin (78), peti Tomislav Pavletić (78), šesti Željko Mikić, sedmi Daniel Butala, osmi Danko Plevnik, deveti Zvonimir Gerber… itd. U konkurenciji dama prva je bila Nada Delibašić, druga Gita Mikić i treća Jasna Plevnik. Brajković je pobijedio i na dva sljedeća klupska prvenstva (199. i 2000.), dok su prva mjesta u ženskoj konkurenciji osvajale Nada Delibašić (199.) i Angelika Uzelac (2000.).

Tomislav Pavletić – Člibi izveo je 13. listopada 1998. godine u Dolini kardinala udarac za povijest tako što je bio prvi Karlovčanin koji je prvi u Hrvatskoj pogodio prvi „hole in one“.

Izdvojeno


Reci što misliš!