KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karinovim "olimpijcima“ 15. naslov za 35. obljetnicu

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karinovim

Splitski sportaši baš i nisu imali sreću u vikend ogledima s karlovačkim bejzbolašima i rukometašima. Odbojkašice Karlovca startale glatkom 3:0 pobjedom, inline hokejaši zaigrali na novom igralištu u vojarni Luščić ...

DOMINACIJA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Finalna serija 27. PH u bejzbolu okončana je slavljem Karlovčana. Svoju dominaciju u hrvatskom bejzbolu Karinovi "olimpijci“ potvrdili su po 15. put osvojivši naslov prvaka Hrvatske. Nakon trijumfa u srednjoeuropskoj Interligi i još jednog naslova prvaka Hrvatske, Karlovčani će sad pokušati osvojiti i trostruku krunu u Varaždinu gdje se u subotu igra završnica Kupa Hrvatske kojom i završava ova bejzbol sezona.

Bila je ovo ujedno i svojevrsna Super Serija, jer riječ je o već 7. uzastopnom finalu Karlovčana i Splićana. Baš kao i u ovoj finalnoj seriji, omjer naslova u proteklih šest sezona bio je 3-3. Novi naslov prvaka za Olimpiju 83 osvojili su: Horvatić, Smith, Vojak, Belić (Aranđelović), Damir Karin, Gojković, Nenadić, Gales i Pave Karin. Antonio Horvatić proglašen je za najboljeg igrača završnice prvenstva, dok je Jose Diaz najbolji udarač. Nagradu za najboljeg pitchera osvojio je Splićanin Matko Dabo.

Naslov prvaka države došao je u godini kad KA-bejzbol obilježava 35 godina postojanja. Baseball klub Olimpija osnovan je 1983. godine na inicijativu studenata i učenika u to vrijeme okupljenih u više sportskih udruga u Karlovcu.

- Od samoga svog početka stvari u klubu su usmjerene stvaranju zdrave sportske amaterske atmosfere što u ozračju ljudi koji vole sport i grad Karlovac nije bilo teško. Stepenicu po stepenicu gradili smo generacije igrača i tako stvarali temelj onog što imamo danas – ističe Kruno Karin, osnivač i tvorac bejzbola u Karlovcu.

Olimpija je još 1986. uspjela izboriti status prvoligaša tadašnje Jugoslavije, a od 1991. do danas ima status prvoligaša u Hrvatskoj ligi.

- U razdoblju od 1986. do 1990. ostvarili su plasmane od 3. do 5. mjesta na prvenstvu države da bi se 1990. godine osvajanjem naslova prvaka Hrvatske u konkurenciji juniora počela naslućivati buduća šampionska generacija. Stvaranjem Hrvatske države počinje i razdoblje naših, za sada, najvećih uspjeha – prisjeća se Karin.

Seniorska bejzbol momčad do sada je osvojila: Kup Hrvatske – 14 puta, naslov prvaka Hrvatske – 15 puta, Inter ligu - 7 puta. Najveći uspjeh kluba je osvajanje Kupa CEB-e (Europske federacije) u Barceloni 2006. godine. To je prvi puta da je jedna karlovačka momčad igrala i osvojila europski kup. Posebna je bila uspješna 2009. godina u kojoj su osvojili naslove prvaka Hrvatske u svim dobnim kategorijama - mladež, kadetima, juniorima i seniorima.

– K svemu tome bih dodao još da su naši igrači i dalje potpuni amateri te da za svoj angažman u ovom sportu, oko 21 sat treniranja tjedno, ne dobivaju nikakvu novčanu naknadu – naglašava Kruno Karin.

U ovom trenutku u klubu aktivno djeluje 24 seniora, 24 juniora, 40 kadeta, a u punom zamahu je i Mala škola bejzbola koju već sada pohađa oko 100-injak polaznika u dobi od 8 do 12 godina.

Klub je do sada gostovao u USA 10 puta (New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, Atlanti, Orlandu, Clevelandu, Pittsbourgu, Kansas City, Chicago, Denver. U Europi su igrali u puno velikih gradova: London, Paris, Barcelona, Berlin, Parma, Rim, Prag, Budimpešta, Koeln, Antwerpen, Amsterdam, Bratislava ...)

- Svake godine, od 2000. pa nadalje naši najmlađi igrači, Little League, gostuju u Atlanti I Panama Citiyu za vrijeme Uskršnjih blagdana. Naši karlovački igrači krenuli su i na Američka sveučilišta i srednje škole. Tako je, na primjer, Slobodan Gales bio student Georgia Perimeter collega u Atlanti, a pojedini strani bejzbolaši zaigrali su i u dresu našega kluba i reprezentacije - kaže Karin.

ŽABARI I MORSKI VUKOVI

Karlovački „žabari“ iz sastava HRK Karlovac dobro su isprašili splitske „morske vukove“ koji su doputovali u grad na četiri rijeke na utakmicu 2. kola 1. HRL Jug. Rezultat je bio nevjerojatnih 30 razlike (49:19). Karlovac se tako u prvoj službenoj prvoligaškoj utakmici nakon ispadanja iz Premijer lige domaćoj publici prikazao u lijepom izdanju. Posebno veseli što Karlovac ima mlade rukometaše koji se bore, grizu, vjeruju u sebe i što je itekako važno – obećavaju. Tu prije svega mislimo na Šnajdera, Horvata, Hrvojevića, Rukavinu, Mrljaka, Čelića, Janjanina … koji uz nešto iskusnije Bačića, Obranovića, Capana, Sudarića, Crnkovića i povratnika Frketića te solidne vratare Radočaja i kapetana Glumca, mogu još puno toga dobroga napraviti za karlovački rukomet.

PROBLEMI ŽENSKE ODBOJKE

Odbojkašice Karlovca su u pomlađenom sastavu i s novom/starom trenericom Irenom Zdjelar došle do prvih bodova u novoj sezoni 1B odbojkaške lige. Ugostile su Veliku Goricu i rutinski došle do pobjede od 3:0. Nažalost, Karlovac će od ove sezone biti i jedini predstavnik Karlovačke županije u 1B ligi, iako su tu trebale biti i odbojkašice dugoreškog Plavog zmaja. Nakon gašenja seniorskog pogona OK Mladosti iz Duga Rese prije par sezona, dugoreška ženska odbojka dobila je nažalost još jedan udarac. “Zmajice” su odustale od natjecanja u 1B ligi te će zaigrat u najnižem rangu hrvatske odbojke, tek toliko da ne dođe do gašenja kluba.

DOM INLINE HOKEJAŠA

Nakon vijesti iz odbojka evo i jedna dobra vijest za kraj. Na novouređenom inline hokej igralištu u vojarni Luščić gdje su inline hokejaši dobili krov nad glavom i gdje će odsad biti njihov dom, održan je prvi dio 12. turnira Karlovac 2018. Igrali seniori, a u konkurenciji su bile tri momčadi – IHK Karlovac, IHK Novi Zagreb Munje te gosti iz Slovenije - Dolenjske Toplice. Slovenci su osvojili prvo, Karlovčani drugo mjesto. Za najboljeg igrača proglašen je Jernej Pejanovič iz Dolenjskih Toplica, dok je najbolji vratar Karlovčanin Branimir Marković.

Izdvojeno


Reci što misliš!