KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Nema straha da će ostati bez terena - tenisači kod dvorane dobiti će opciju igranja na kvalitetnoj podlozi

7 DANA NA 4 RIJEKE: Nema straha da će ostati bez terena - tenisači
kod dvorane dobiti će opciju igranja na kvalitetnoj podlozi

Gradska tvrtka Mladost najavila je prenamjenu teniskog igrališta kod Školske sportske dvorane u malonogometno igralište. Od četiri teniska terena samo jedan (broj 4) biti će prenamijenjen. Bitno je naglasiti da će teren primarno biti za tenis a prenamjenom će se moći igrati i mali nogomet, badminton, rukomet, odbojka ... Preostala tri teniska igrališta na zemlji i dalje ostaju na korištenje poklonicima „bijelog sporta“. Ovime se, zapravo, ne umanjuje mogućnost tenisačima za rekreaciju tako da nema straha da će ostati bez teniskih terena, a o čemu se u kuloarima nagađalo proteklih dana. Dapače, obogaćuju se sadržaji i tenisačima jer će dobiti još jednu opciju igranja na kvalitetnoj podlozi. Štoviše, povećala bi se tako i iskoristivost sportskih terena pri ŠSD na Rakovcu. Ujedno bi to bila i jaka konkurencija sličnim sportskim ponudama u gradu.

Plan realizacije uređenja igrališta ide u dvije faze. U prvoj fazi, koja bi trebala biti dovršena do konca godine, biti će pripremljena nova podloga. Biti će uklonjeni i već osušeni čempresi oko terena s južne strane u dužini od 16 metara, te će se posaditi novo raslinje. U drugoj fazi, koja bi trebala biti završena na proljeće iduće godine, planira se postavljanje završnog sloja na polivalentnom terenu tipa Confort sport System (http://www.casalisport.com/en/supersoft_ws), srednje brzine. Podloga nosi ime ITF3 a koriste ga za velika natjecanja poput US Open i slično.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt je prijavljen na donacijski natječaj "Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju" Heineken Hrvatska, koji je financiran s 87.500,00 kuna. Prilikom izrade natječaja analizirana je situaciju oko popunjenosti sportskih teniskih terena ljeti, od svega 30 posto. Prenamjenom teniskog terena zaključeno je da se može dobiti polivalentno igralište dimenzija 35x16 metara.

TENISKI TERENI IZGRAĐENI 1989./90.

Četiri teniska igrališta s rasvjetom kod sportske dvorane izgrađena su 1989./90. godine u vrijeme kad je direktor dvorane bio Davor Jurčević. Izgrađena su poticajnim sredstvima države iz tadašnjeg „Fonda 0,82 posto za zapošljavanje“. Postoji priča o tome zašto su i kako napravljeni teniski tereni uz dvoranu. Teniski klub Karlovac koji je tada imao jaku seniorsku momčad imao je samo pet teniskih igrališta u Vrbanićevom perivoju, a trebao ih je imati osam da bi se mogao službeno natjecati. Izgradnjom teniskih igrališta kod dvorane članovima TK Karlovac je time bilo omogućeno natjecanje u višem rangu.

Teniski balon za igranje zimi kupljen je polovni, sredstvima Mladost 201o. godine, kad je direktor tvrtke bio Dragutin Mikša, uglavnom za korištenje rekreativaca. Do balona, od izgradnje igrališta, nije bilo investicija na teniskim igralištima pa će uređenje novog igrališta s polivalentnom podlogom biti prva nova investicija nakon kupnje teniskog balona.

HRAM KARLOVAČKOG SPORTA

Podsjetimo da je Školska sportska dvorana, hram karlovačkog sporta, sagrađena 1967. godine i bila je to tada prva prava sportska dvorana u Hrvatskoj i druga takva u bivšoj državi iza ljubljanske dvorane „Tivoli“. Svečano je otvorena 21. listopada 1967. godine. Bila je ponos grada Karlovca, karlovački „Madison'' kako su je prozvali brojni sportski novinari izvještavajući iz dvorane. Godine 2017. obilježena je 50-ta obljetnica. ŠSD je svih proteklih 50 godina bila središte i stjecište mnogih školskih, sportskih, estradnih, političkih, nažalost i ratnih zbivanja. Bila je središte mnogih događaja koji su u proteklih 50 godina obilježili i povijest grada Karlovca ali i povijest Hrvatske.

Zadnja velika investicija u uređenje ŠSD bila je 2003. godine za Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene. Ove godine su zamijenjene drvene tribine i stare plastične sjedalice novim plastičnim sjedalicama što je gledalištu dalo potpuno nov, moderan izgled.

NEMA MJESTA RASIZMU I DISKRIMINACIJI

Sport zbližava ljude

različite boje kože, različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti pa neka i tribine budu mjesta uvažavanja, poštovanja i tolerancije.

Traju akcijski tjedni borbe protiv rasizma i diskriminacije kojima se konkretno pridružuje i Kuća hrvatskog nogometa posredstvom HT Prve lige surađujući na programu FARE Football People. Hrvatski prvoligaši i ove godine sudjeluju u obilježavanju akcijskih tjedana mreže FARE usmjerenih promociji poštovanja igrača, sudaca, službenih osoba i navijača. Svi klubovi Hrvatski Telekom Prve lige u 11. kolu izašli su na teren s transparentom koji promiče borbu protiv nasilja, rasizma i diskriminacije te tako stali uz bok svima koji diljem Europe podržavaju ovu plemenitu akciju.

Ta poruka glasi:

"UEFA kontinuirano provodi društveno odgovorne kampanje usmjerene rješavanju važnih socijalnih pitanja, čini to s ključnim partnerima među kojima je i pokret „Football against racism in Europe“, skraćeno FARE, osnovan 1999. u Beču. Jedna od stalnih godišnjih aktivnosti je 'Football People'. Aktualnom tjednu borbe protiv rasizma i netolerancije pridonosi 10 članova elitnog ligaškog razreda, tako što će se prije početka svake utakmice ispred momčadi i sudaca svrstanih na poziciju za rukovanje pojaviti dječaci u sportskoj opremi s transparentom na kojem piše 'Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma u Europi'.“

Izdvojeno


Reci što misliš!