KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Olimpijski festivali donose posebnu energiju i razvijaju olimpijski duh

7 DANA NA 4 RIJEKE: Olimpijski festivali donose posebnu energiju i
razvijaju olimpijski duh

Olimpijski festival alat je budućnosti i kao takav prepoznat je od strane Međunarodnog olimpijskoga odbora (MOO). Olimpijski festivali nova su olimpijska inicijativa, koju je usvojio Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskoga odbora u srpnju 2017. godine, u svrhu promicanja olimpijskih igara, organiziranjem lokalnih festivala nacionalnih olimpijskih odbora s ciljem popularizacije olimpizma među lokalnim stanovništvom neke zemlje i približavanja sportaša široj publici i posebno - mlađim generacijama. Olimpijski festivali donose ljudima posebnu energiju, približavaju im sportske aktivnosti i razvijaju u njima olimpijski duh. Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je svoje je praktične aktivnosti temeljio ponajprije na olimpijskim festivalima dječjih vrtića i obilježavanjima Olimpijskoga dana.

OTREŽNJENJE

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rukometaši Karlovca doživjeli su težak poraz u Crikvenici od RK Mornara-Crikvenice. Predvođeni iskusnim Tomicom Huljina, bivšim karlovačkim igračem, i sjajnim obranama vratara Liridona na golu domaćina, Crikvenčani su doslovce razbili karlovačku momčad. Iako je Karlovac igrao oslabljen bez ozlijeđenih Makaruna, Hrvojevića, Čakarića i Bačića, opravdanja za tako težak poraz nema. Osim da im možda nije bio dan!? Nejasno je, međutim, kako se može dogoditi da odjednom toliko mladih igrača bude ozlijeđen. Kako god bilo da bilo ovaj poraz došao je pravovremeno za otrežnjenje. Da se ne bi ponovila Crikvenica treba se spustiti na zemlju i shvatiti kako Karlovac nakon odlaska Obranovića, Perajice i Karića nema kvalitetu za prvo mjesto. Nemaju kapacitet i svima će biti bolje čim prije to tako i prihvate. Mladoj i neiskusnoj karlovačkoj momčadi nedostaje još podosta utakmica u rukama za trku s ostalim klubovima Prve lige da se ne bi ponovila slična blamaža - poraz od objektivno slabije momčadi. Potencijala sigurno imaju samo, potrebna je stručna nadogradnju. Strpljenje, svakako!

VAŽNO JE IZDRŽATI

Košarkašice Karlovca nastupaju u seniorskoj konkurenciji iako je ranije bilo nastupa u seniorskim neformalnim ligama riječkoga i koprivnički savez. Novi početak svakako je velika stvar, ali na pobjede još će se morati pričekati. U prva dva kola za suparnike su imale glavne favorite u A-2 ligi - zaprešićku Jabuku i zagrebačku Folku. Nakon poraza u Zaprešiću i na domaćoj premijeri bilo važno što bolje se predstaviti, u čemu su mlade karlovačke košarkašice djelomično i uspjele ... No, važno je izdržati u ovom rangu natjecanja!

KVALIFIKACIJE

Nakon kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre mladih i skupine prvog Europskog prvenstva za žene, Karlovac je dobio povjerenje i za organizaciju atraktivnog futsal događanja. Naime, u ožujku (26. do 31.) iduće godine igraju se kvalifikacijski turniri za Europsko prvenstvu za igrače do 19 godina starosti, a Karlovac će biti domaćin skupine 7. Osim mlade reprezentacije Hrvatske za odlazak na EP kamo odlazi samo prvoplasirana selekcija u Karlovcu će se borit još Italija, Engleska i Slovačka.

SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE

U Draganiću je održan 7. Memorijal u spomen na 17 poginulih hrvatskih branitelja pri raketiranju vojne barake 8. studenog 1991. godine u Mrzljakima, gdje je danas kapelica sv. Križa odakle je start utrke, simbolično duge 17 kilometara. Nastupilo je 100-injak trkača i trkačica a najuspješniji su bili pripadnici Oružanih snaga RH. U muškoj konkurenciji pobijedio je pripadnik OSRH Zoran Jozić. Drugo mjesto osvojio je Tomislav Švaljug, također iz OSRH, dok je treći Mladen Lišnić iz karlovačkog AK RaN 047. Kod žena najbrža je bila Slovenka Mateja Ožanič iz AK Maraton (Novo Mesto). Drugo mjesto pripalo je pripadnici OSRH Sanji Đapić Štriga, a treće Diani Kuiš iz AK Jastreb 99 iz Jastrebarskog.

CENTAR ZA PRAVA U SPORTU

U okviru djelatnosti Centra za prava u sportu u prostorijama HOO-a održan je radni sastanak članova Vijeća sportske arbitraže (VSA) i pravnika, članova Stegovne komisije Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA). Ovo je prvi u nizu sastanaka koji će biti održani na spomenute teme, a čiji je cilj podizanje kvalitete donošenja odluka povodom kršenja antidopinških pravila kao i iniciranje pozitivnih normativnih rješenja koja reguliraju antidoping. Raspravljena je pravna problematika postupaka povodom kršenja antidopinških pravila, istaknuti su procesni i materijalno-pravni problemi s kojima se susreću suci te su razgovarali o pravnom okviru koji takve postupke povezuje. Također, prezentirana su rješenja koje su zemlje regije primijenile u rješavanju navedenih problema te se raspravljalo o potencijalnoj potrebi donošenja posebnog zakona o sprječavanju dopinga u sportu kao „lex specialis“.

Izdvojeno


Reci što misliš!