KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Ciciban svečanost u Slunju, Pravilnik o izboru sportaša mora na „remont“

7 DANA NA 4 RIJEKE: Ciciban svečanost u Slunju, Pravilnik o izboru
sportaša mora na „remont“

Proglašenja svih laureata sporta za 2016. godinu u gradovima: Karlovcu, Slunju, Dugoj Resi, Ogulinu i Ozlju okončano je nedavno u Slunju gdje je Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) proglasila je naujspješnije sportašice, sportaše, klubove i ekipe, mlade nadarene nade (28) i mlade nade s rezultatima (23) sportaše s invaliditetom, sportske djelatnike godine za prošlu godinu, te sportske djelatnike za dugogodišnji rad (životno djelo) u sportu Karlovačke županije. Praktički je izbor bio isti kao u Karlovcu, s tom razlikom što su dugoreške stolnotenisačice „izgurale“ karlovačke odbojkašice.

Međutim, prostor restorana „Fenix“ u Slunju u kojemu je održano proglašenje nikako ne udovoljava uvjetima i velikom broju ljudi koji su došli na svečanost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan od prijedloga predsjedniku ZŠKŽ Želimiru – Žigi Feitlu, a odnosi se na sva buduća županijska proglašenja, bio bi: Svaka čast na ideji i gesti da se jednom u četiri godine proglašavaju laureati sporta u nekom od četiri županijska grada jer im to vjerojatno imponira. Međutim, ubuduće bi sva županijska proglašenja trebalo održavati u Domu OSHV Zrinski u Karlovcu jer je taj prostor primjenjeniji godišnjoj svečanosti kakvu zaslužuju svi laureati sporta u našoj županiji. Konačno, županijski centri bi trebali u sličnim prigodama, ne samo sportskim, okupljati sve najbolje što županija ima. To nije usmjereno protiv nikoga. Ali, to je jednostavno tako.

Kad je, na primjer, izbor sportaša HOO-a ili SN održan izvan Zagreba?

Laureate županijskog sporta i goste pozdravili su domaćini - predsjednik ZŠKŽ Želimir Feitl i gradonačelnik Grada Slunja Jure Katić. Bili su nenametljivi i kratki za razliku od čak 51 mladog sportaša i sportašicu koju je ZŠKŽ tamo nagradila!?

Opetovano se pokazalo, iako se to već bilo kritiziralo, da tako (pre)velik broj sportskih nada nema potrebe nagrađivati jer nema smisla. A i neki su svake godine sportska nada.

Ponavljamo prijedlog da bi organizator u buduće trebao tu brojku svesti na najviše 15-ak djece (u Karlovcu su to već napravili). Ako ne mogu to učiniti jer za to nemaju „petlju“, neka naprave „ciciban svečanost“ na kojem će se proglašavati samo sportske nade i, kako navode još „sportske nade s postignutim rezultatima“. Tu sportska zajednica treba presjeći i pronaći najbolje rješenje.

Glazbene točke su dobro sjele a izvele su ih klapa „Slunjanke“ i domaći sastav „Trio“ (Dario, Jadranko i Mario). Program je korektno vodila novinarka Radio Slunja Nikolina Obrovac. Pokazalo se još jednom da nema potrebe dovoditi „uvoznu“ snagu i dobro je plaćati, već da se slični programi mogu vrlo dobro odraditi i s domaćim snagama.

Voditeljici je organizator „uskratio“ (nije dao) podatak o tome koliko je tko od sportaša dobio glasova od 46 glasača koliko je odlučivalo o pobjedniku županijskog izbora. Nejasno je zbog čega bi to bila tajna? Zapravo, nazočni gosti i novinari ostali su zasigurno uskraćeni za taj itekako važan podatak. Pravilnik o izboru sportaša svakako bi opet morao na „remont“ !

- Iz glasovanja što ga je dan nakon proglašenja objavio KAŠonline vidljivo je da su opet neki potpuno neobjektivno glasovali za svoje sportaše što je još argument više da naša novinarska Sekcija HZSN Karlovac treba što prije održati tribinu na temu glasovanja za najbolje sportaše, te predloži KŠZ-u i ZŠKŽ-u promjene u sustavu nominacija i glasovanja – zaključio je predsjednik županijske sportsko - novinarske Sekcije HZSN Karlovac Gordan Tomičić.

Sekcija HZSN Karlovac planira organizirati tribinu o izboru najboljih sportaša u gradu Karlovcu, ali i u županiji, jer su nam i ovogodišnji izbori dali dodatnog „štofa“ za takvu tribinu. Na „tapetu“ bi mogao doći sustav nominacija u gradu Karlovcu kao i sustav nominacija s gradske razine prema županiji, sustav podjednake zastupljenosti gradova na županijskoj razini, sustav glasovanja za kategorije u izboru…Sekcija ima radni nacrt kojega bi trebalo još dotjerati te s konkretnim prijedlogom izići u javnost. Rasprava o toj temi bi mogla biti vrlo zanimljiva, a u njoj bi morale aktivno sudjelovati sve zainteresirane strane kako bi se pomoglo KŠZ-u ZŠKŽ-u da iskristaliziraju konačno dobro rješenje, nakon kojega bi svi možda bili zadovoljni.

Izdvojeno


Reci što misliš!