KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE, kolumna Marijana Bakića: Medalja, ploča, medalja

7 DANA NA 4 RIJEKE, kolumna Marijana Bakića: Medalja, ploča,
medalja

Lopovi se ukradenom spomen - pločom nisu obogatili ali su zato ukrali povijest koja se nikako ne može nadoknaditi. U kratkom vremenu karlovački gradonačelnik pokazao kako ne zna, ali da i zna - kad hoće - igrati fair-play…

VIJEST TJEDNA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sa Svjetskog prvenstva u kuglanju u njemačkom Dettenheimu stigle su odlične vijesti. Hrvatska reprezentacija mlađih juniorki osvojila je zlatnu medalju, a od šest članica reprezentacije čak tri su iz Ženskog kuglačkog kluba Ogulin: Ivana Neralić, Venesa Bogdanović i Anamarija Grdić. Čestitamo! Članica ove trofejne selekcije jest i donedavna igračica Ogulina Matea Juričić, stoga cijeli ogulinski kraj može biti ponosan na svoje naše zlatne kuglačice. Jedna od najzaslužnijih za uspjeh ženskog kuglanja u Ogulin zasigurno je dugogodišnja kuglačka trenerica Ružica Neralić.

ŽENSKI RUKOMET

Naslov u Challenge kupu pripao je nedavno rukometašicama zagrebačke Lokomotive. Taj je uspjeh tračak svjetla u tami, u kojoj danas ženski rukomet funkcionira. A gdje je ženski rukomet u svemu tome? U Ligi prvakinja nas više nema. Reprezentacija nije ni blizu Norveškoj, Rusiji, Nizozemskoj, Francuskoj... Sutrašnjica nije nimalo svijetla. Klubovi ne nude profile za budućnost… Malo je onih koji se stvarno žele pozabaviti tim problemom, a mladih ima, no nema sustava koji bi sve to usmjerio u isti lijevak, koji završava uspjehom. Slavi Lokomotiva s razlogom, slavi Podravka s razlogom, a ženski rukomet je u opasnoj zoni. Lokomotivina poruka vrijedi, Podravki čestitke. To mora biti početak.

Nakon ove prekrasne sportske vijesti evo i nečega što je puno manje sportski a opet je vezano uz ženski sport.

Iako je već nekoliko godina neaktivan, Ženski rukometni klub Dubovac odnedavno više ne postoji ni formalno. Zbog duga od 6.159 kuna koji je još prošlog listopada evidentirala FINA, odnosno 120 dana nemogućnosti plaćanja, pokrenut je proces stečaja. Predsjednik dužnika je na Trgovačkom sudu u Osijeku pozvan da podnese prokazni popis imovine te obveze dužnika, no on se nije pojavio. Tako je otvoren skraćeni stečajni postupak, za stečajnu upraviteljicu imenovana je Nada Reljić iz Slavonskog Broda, a onda je na istoj sjednici postupak i zaključen. Nakon pravomoćnosti sudskog rješenja ime ovog sportskog kluba će se izbrisati iz registra udruga.

Kako to da nitko u Karlovcu nije mogao osigurati nekoliko tisuća kuna i spasiti ŽRK Dubovac, sačuvati od nestanka, ili još bolje – spasiti ženski rukomet u Karlovcu! Kako se moglo naći rješenje za HRK Karlovac tako se, da je bilo volje, moglo naći rješenje za izlazak iz stečaja i za ŽRK Dubovac. Gdje su bili Županijski rukometni savez i krovne sportske asocijacije Grada i Županije?!

I još nešto...

SRAMOTA

Prije mjesec i pol pisali smo o tome kako je neprimjereno da se spomen - ploča o košarkaškom susretu NBA All Stars i hrvatske reprezentacije nalazi na devastiranom objektu koji je ruglo i sramota grada Karlovca, a sad je uslijedio novi šok. Spomen - ploča je nestala, otuđena je sportska povijest na tu legendarnu utakmicu kojom su se generacije karlovačkih sportskih zaljubljenika ponosile čak 53 godine!

To je opomena svima onima što skrbe o imovini koju ime je dodijelio Grad na korištenje. Pouka i poruka da trebaju bolje brinuti. Jer da ta povijesna ploča nije bila u stanju u kakvom je bila, ne bi ni zapela za oko lopovima koji se s ukradenom tablom zaista nisu obogatili ali su zato ukrali povijest koja se nikako ne može nadoknaditi, bez obzira na to što je klub naručio repliku.

AKO HOĆE, I GRADONAČELNIK MOŽE IGRATI FAIR

Ova vijest možda ne bi pripadala sportskoj kolumni ali budući da se radi o zaista sjajnom pothvatu, osobi koja je prva stigla na cilj i pomogla, zaslužuje biti šećer na kraju.

Gradonačelnik Damir Jelić u posljednjim se danima svog mandata “raspojasao” s dodjelama priznanja – Medalja gradonačelnika, ktome zadnja u nizu, otišla je više nego zasluženo u prave ruke, karlovačkom heroju Robertu Fajtu, kolegi fotoreporteru. Podsjetimo, Fajt je iz gorućeg stana na Rakovcu spasio svoga 17-godišnjeg susjeda koji je pripremajući ručak zaspao, a požar se sa štednjaka proširio cijelim stanom. Hrabra i brza Robertova reakcija nije izostala pa je mladić, koji je već ošamućen od dima i otrova, na vrijeme je izvučen. Spašen, kao i stan i cijela zgrada.

- Ova medalja je simbolična zato što većeg djela od spašavanja ljudskog života nema. I simbolična je, s druge strane, zato što je posrijedi zadnja medalja koju ja kao gradonačelnik dajem. Da bi nekako bila kruna i da bih ja imao srce na mjestu jer stvarno ide u prave ruke - rekao je Damir Jelić.

S obzirom na to da su i vijest i izjava gradonačelnika neizravno vezane s tekstom o fair-play koji je objavljen prije dva-tri tjedna u istoj ovoj rubrici gradonacelnik-polka-01 kad g. Jelić baš i nije igrao korektno, dotični slučaj pokazuje da on uistinu može odigrati fair. Ako hoće...

Izdvojeno


Reci što misliš!