KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE Vremeplov kroz 50 godina Odbojkaškog kluba Karlovac

7 DANA NA 4 RIJEKE Vremeplov kroz 50 godina Odbojkaškog kluba
Karlovac

Odbojkaški klub Karlovac obilježio je jučer 50-tu obljetnicu. Prigoda je to da se i u ovoj rubrici podsjetimo na taj klub koji u karlovačkoj sportskoj povijesti ima značajno mjesto. Klupska nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Ivanu - Ivi Vidakoviću, a dodijeljena i uručena je Jovanu Zecu – Hazeu.

PRVI POČECI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odmah iza 2. Svjetskog rata karlovačke odbojkašice i odbojkaši nastupali su od 15. do 19. kolovoza 1945. na Prvom fiskulturnom sletu Hrvatske u zagrebu. U izjednačenom susretu Varaždinke su pobijedile Karlovčanke 2:1 (15:13, 6:15, 17:7), a Bjelovarčani su porazili Karlovčane sa 2:0 (15:1, 15:3). Za karlovačku žensku ekipu igrale su: Vlastimila Blašković, Ranka Novaković, Erna Meisel – Jerman, Marica ilić, Olga Strzalkowsky – Bašović, Eda Meisel – Benić i Višnja Štefan. Za muški sastav karlovačkih odbojkaša igrali su: Ante Tešija, Josip Odhazel, Tonček Strzalkowsky, Božidar Kovačić, Zdenko Blašković i Leo Vrbanac. Iz sastavak je vidljivo da su se odbojkaši više bavili drugim sportovima.

Među prvim sportašima koji su u to vrijeme igrali odbojku u Karlovcu spominju se: Vladimir Vozny, Krsto Halmi, Rade Milanković, Nikola Lončar, Boris Benini, Dušan vešović, Branimir Majder, Boris Bival, Božidar Fancev – Bojo, Hrvoje Grgurić i Milan Blašković.

Prvenstvo II. Zone za odbojkaše i odbojkašice održano je u srpnju 1946. u Karlovcu. Igračice domaćeg Udarnika bile su treće, a odbojkaši četvrti.

Prve zapažene rezultate ostvarile su odbojkašice karlovačkog Željezničara 1953. godine. Dospjele su na korak do kvalifikacija za Saveznu odbojkašku ligu nakon što su osvojile drugo mjestu u prvenstvu Hrvatske.

Prva međunarodna odbojkaška utakmica u Karlovcu odigrana je 13. travnja 1955. godine u Hrvatskom domu. Reprezentacija Haaga (Nizozemska) pobijedila je karlovački Radnik sa 3:0 (15:7, 15:10, 15:12).

OK TRUBINA

Početkom 1960. OK Turbina pristupa Karlovačkom sportskom društvu (KSD) i od tada djeluje kao OK Karlovac. Uređuju odbojkaškom igralište na tadašnjem stadionu KSD-a uz Senjsku ulicu. Međutim, klub se našao u materijalnim teškoćama i bez mladih igrača. Potkraj 1962. postojao je samo na papiru, a grad je ostao bez odbojkaša.

Potkraj 60-ih godina ponovno u Karlovcu djeluje odbojkaški klub pod imenom Turbina. Pokrenuli su ga nekadašnji odbojkaši, posebno prof. Dušan Jasić. Osnivačka skupština novog OK Turbina održana je 22. veljače 1967. godine. Prvi predsjednik kluba bio je Tomislav Lovreković, a potom Josip Mikšić. Tajnici su isprva bili Ljubomir Merđan i Stanko Žitko. Mlade igračice okupio je Dušan Jasić i s njima trenirao do listopada 1968. Tada je momčad preuzeo Ivan - Ivo Vidaković, također igrač bivše Turbine koji se vratio u Karlovac iz zagrebačke Mladosti. Klub je 1968. osvojio treće mjesto u Zagrebačkoj zoni. Odbojkaši su isprva trenirali u dvorani ŠMC-a uz podršku nastavnika tjelovježbe Janka Mihalića, te na igralištima uz karlovačke škole, a potom iz Šanca sele u novu dvoranu kraj Korane.

PRVOLIGAŠ KOJI NIKAD NIJE P(ROP)ADAO U NIŽI RANG

Prva prvoligaška utakmica u povijesti karlovačke odbojke odigrana je ŠSD 23. studenog 1975. godine. Tada je Jedinstvo iz Stare Pazove pobijedilo Karlovac sa 3:0. Jedinu prvoligašku pobjedu zabilježili su Karlovčani u istoj dvorani 27. ožujka 1976. u susretu s novosadskom Vojvodinom sa 3:1 (6:15, 15:10, 15:10, 15:13).

Povodom 400-te obljetnice grada u Karlovcu je od 2. do 4. veljače 1979. održan Odbojkaški kup gradova Hrvatske. Prvo mjesto propalo je reprezentaciji Karlovca. U pobjedničkom sastavu bili su: Radeljević, V. i J. Zec, Popović, Čorak, Ajdinović, Šušnjar, Kukina, Dragojević i Mrkša.

Početkom 1977. godine u Karlovcu su, poslije oko dva desetljeća, ponovno okupljene odbojkašice, uglavnom učenice karlovačkih srednjih škola. U toj generaciji igrale su: Irena i Andreja Bezjak, Gordana Vinčić, Ljiljana Radovanović, Ines Stanić, Nela Horvatek, Jasmina Špišić i druge. Vodio ih je trener Ivan Mišić. S trenerom Stankom Žitko na kraju sezone 1981./1982. osvajaju prvo mjesto u Hrvatskoj ligi – Centar. U borbi za naslov prvakinja Hrvatske poražene su u Rijeci od OK Pule sa 0:3 (8:15, 8:15, 12:15).

ODBOJKA U SAMOSTALNOJ HRVATSKOJ

Prvo državno prvenstvo Hrvatske u odbojci održano je tijekom rata 1992., a igralo se turnirskim sustavom. Naslov prvaka pripao je zagrebačkoj Mladosti, a Karlovac je bio predzadnji.

Od osamostaljenja Hrvatske 1992. godine, na čelu kluba je Antun Bosio, dopredsjednik je dr. Vladimir Glavač, a tajnik Dario Janković, uz legendarnog trenera Ivu Vidakovića. Iako u su djelovali u teškim ratnim uvjetima odbojkaši su napredovali. Pred novo prvenstvo u jesen 1995. Karlovac je bio osjetno pojačan. Pristupili su mu igrači zagrebačke Mladosti, seniorski reprezentativci Hrvatske Edin Baković i Igor Šimunčić, te Viktor Butorac, braća Saša i Siniša Momić koji su također bili reprezentativci. Nakon doigravanja Karlovac osvaja treće mjesto. Zahvaljujući visokom plasmanu OK Karlovac je stekao pravo nastupa u nekom od europskih kupova, ali je zbog nedostatka novca morao odustati.

Odbojkašice Karlovca su prvi put u sezoni 1993./1994. nastupale u Drugoj državnoj odbojkaškoj ligi. S nedovoljno iskustva bile su sedme među osam ekipa.

U okviru natjecanja u Prvoj nacionalnoj ligi četiri su puta izborili pravo sudjelovanja u natjecanju Europskog odbojkaškog kupa - Kup CEV-a. Za najbolji sportski kolektiv grada Karlovca izabrani su 2003. i 2004. godine.

MEMORIJALNI TURNIRI

U spomen na Janka Mihalića 1973. godine organiziraju Memorijalni turnir „Janko Miihalić“ na kojem tijekom sljedećih godina nastupaju brojne domaće i strane ekipe, a 2000. godine OK Karlovac organizira Memorijalni turnir "Ivan Vidaković" u spomen dugogodišnjeg igrača, trenera, izbornika i priznatog odbojkaškog djelatnika.

OK KARLOVAC DANAS

Odbojkaškom klubu Karlovac je dugo trebalo da se dobije, da se vrati karlovačkim odbojkaškim korijenima i postane karlovački klub s domaćim igračima a ne igračima iz Zagreba i drugih sredina, te da stvori solidnu novu momčad i ekipu sastavljenu od vlastitih mladih igračica i igrača. Danas OK Karlovac okuplja velik broj mladih odbojkašica i odbojkaša te se uz vrlo kvalitetan rad uspješno natječete s više selekcija u različitim dobnim kategorijama. Neka im to bude poticaj da tako nastavite i dalje. Ovogodišnja sezona bila je odlična u kojoj je muška odbojkaška ekipa djelovala kao momčad koja je točno negdje između Superlige i donje prvoligaške skupine. Dosad je donja skupina uvijek bila preslaba za vas, a Superliga se u posljednje vrijeme pokazivala kao prejaka. Tijekom proteklih par godina ženska odbojka doživljava snažni uzlet. Uloženo je puno rada i znoja da bi se vratile na karlovačku odbojkašku scenu. Nisu uspjeli u kvalifikacijama danas, uspjet ćete sutra.

Jedan od najznačajnijih ciljeva kluba danas je kvalitetan rad s djecom i njihovo sudjelovanje u natjecanjima koje organizira Hrvatski odbojkaški savez. Najmlađe kategorije ostvarile su zadnjih godina odlične rezultate u svojim selekcijama:

- u sezoni 2009./ 2010. najmlađi kadeti osvojili su 2. mjesto na PH u mini odbojci - godine 2012. mlađi kadeti su osvojili 2. mjesto na prvenstvu Hrvatske - u sezoni 2012./2013. kadeti su osvojili 3. mjesto na kadetskom prvenstvu Hrvatske - u sezoni 2013./2014. je ista generacija postala kadetski prvak Hrvatske. - u sezoni 2014./2015. juniori su osvojili 2. mjesto - a u sezoni 2015./2016. 3. mjesto na Juniorskom prvenstvu Hrvatske

- Za nas iz krovne sportske asocijacije grada i županije vi ste uspješni iako ove godine niste uspjeli osigurati željeni rang u obje konkurencije. Neka vas to ne obeshrabri. Kao dugogodišnji sportaš jako dobro znam da je svakome sportašu važan uspjeh, rekord, prvo mjesto, medalja, pehar ali… To nije i najbitnije! Odbojkaški sport danas u Karlovcu na raspolaganju ima budućnost, alternativu - dovoljno mladih koji mogu nastupati i srčano se boriti za svaku loptu i bod. Svaka sljedeća sezona za vas će nesumnjivo biti velik izazov, a još više će razdoblje do nje biti izazov za upravu i vjerujem da ćete znati iz svakog sličnog izazova izići kao pobjednici. To je dobro, pozitivno za odbojkaški sport. Budućnost je pred vama – poručio je Odbojkaškom klubu u svom pozdravnom govoru Želimir Feitl, predsjednik KŠZ i ZŠKŽ.

Za mušku momčad OK Karlovac trenutno igraju: Karlo i Luka Knežević, Sebastijan Džafer, Lovro Fišić, Ivan i Mateo Arabadžić, Karlo i Bruno Gojak, Domagoj Marković, Dino i Filip Jakšić, Ivan Šalić i Bruno Barišić. Trener Domagoj Perušić.

Za žensku ekipu OK Karlovca trenutno igraju: Gabrijela Grčić, Melani Brita Luketić, Martina Raspudić, Dora Vrbanić, Monika Kostelac, Ivana Marić, Mihaela Šalković, Elena Janjanin, Kristina Vuk, Tara Dujmović, Ani Merkl, Ivana Možnik, Valentina Đurin, Andrea Šalković i Ella Badanjak Trener: Goran Zec.

ŠEČER ZA KRAJ

Začuđujuća je činjenica da je od 12 igrača njih čak 8 u rodbinskim odnosima. Točnije, u Karlovcu igraju četiri para braće (Jakšić, Gojak, Abadžić i Knežević). Podatak je nevjerojatan i do sada nezabilježen u našem sportu. Bilo je braće koja su igrala zajedno u klubu, kako ne, čak i po dva para braće, ali tri ili, kao u ovom slučaju, četiri para... Osam od 12 igrača! Teško je zapravo povezati sve te njihove veze, a kada su nam još pokazali dvije mlade odbojkašice Karlovca, Nevu i Martu, njihove sestre, digli smo ruke...

Izdvojeno


Reci što misliš!