KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Dame na koje se trebaju ugledati gentlemani

7 DANA NA 4 RIJEKE: Dame na koje se trebaju ugledati gentlemani

Sportašice u svijetu žale se poglavito na uvjete u sportu i nedostupnu aktivnosti ženama od najranije dobi. S obzirom na to da kasnije od muškaraca počinju profesionalno sudjelovati u sportu, a neke grane ionako podliježu zastarjelim pravilima, u startu imaju težu poziciju pa je problem zapravo u onom dijelu koji još nije ni dotaknuo slavu i veliki novac - na što se ipak sve svodi. Da ne spominjemo napomene kako je žena koja se intenzivno bavi sportom „muškobanjasta“, a muškarac je jednostavno „bog“. Sport se nažalost i dalje pretežito tretira kao mušku aktivnost.

Recimo i to da je poanta sporta zabava i razonoda pa tko ponudi veći spektakl više će i zaraditi. Žene se očito trebaju potruditi u toj domeni. No da bi to mogle, moraju prvo imati iste polazne osnove. Statistike pokazuju da u Americi muškarci dobiju 179 milijuna dolara više od žena u sportskim stipendijama, dok „ženski sportovi“ na fakultetima dobiju tek 24 posto sredstava namijenjenih sportu. Da žene u startu imaju uvjete poput muškaraca, možda bi i njihov „spektakl“ društvu bio interesantniji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ovdašnjoj maloj sredini, Karlovcu i u Hrvatskoj, s ponosom ističemo našu sugrađanku, svjetsku atletsku rekorderku i olimpijku Jelicu Pavličić – Štefančić, dobitnicu Državne nagrade „Franjo Bučar“ te Marijetu Željković – Čelić koja je izabrana za sportašicu godine u anketi HOO-a. Karlovac je imao sjajnih atletičarki, gimnastičarki, rukometašica, tenisačica, košarkašica, tekvondašica, veslačica, odbojkašica… Damama u karlovačkom sportu se i muški sektor slobodno može duboko nakloniti!

Nije nam namjera bila baviti se poviješću ženskog sporta u gradu na osam obala već istaknuti one žene u karlovačkom sportu koje su na neki način aktivne i danas. Povod ovoj temi bila je 50-ta obljetnica Odbojkaškog kluba Karlovac u kojem su dvije dame, sportske dužnosnice, sjajno podnijele najveći teret uspješne organizacije svečane sjednice. Riječ je o tajnici Ireni Zdjelar i njenoj klupskoj kolegici Ines Curman. I ne samo to, karlovačka ženska odbojka zadnjih se godina uzdigla doista iz pepele te povukla i muški sastav, za što pohvalu zaslužuju i jedan gentleman - Goran Zec koji se zdušno oslonio na pomoć Irene Zdjelar.

Sličan izazov, ne svečarski poput odbojkaškog već dnevno-operativni, izvrsno je odradila dopredsjednica HRK Karlovac Maja Relić koje je i te kako prodrmala uspavanu i do tada učmalu upravu najboljeg karlovačkog rukometnog kluba. Novostima u organizaciji, odnosu prema igračima i navijačima te Uskrsnim poklon-paketom svim igračima, ugodno je iznenadila jer se tako nešto lijepo u 25-godišnjoj povijesti kluba nikad nije dogodilo. Neumornim je radom skrenula pozornost i na sebe pa zasigurno da zaslužuje svrstavanje u rubriku uspješnih žena u karlovačkom sportu. I što je vrlo važno – trude se pratiti je kolege iz Uprave.

O Tatjani-Tanji Rašić, negdašnjoj prvoligaškoj rukometašici a danas trenerici HRK Karlovac, toliko je toga u posljenje vrijeme napisano da bi svako novo slovo pohvale za najuspješniju trenericu u rukometnoj obitelji Lijepe naše bilo suvišno. Tanja ima veći autoritet kod igrača nego bilo koji muški trener dosad, a ponajprije ga je stekla znanjem, potom osobitim odnosom prema svakome ponaosob. To povjerenje je otišlo tako daleko da joj igrači povjeravaju svoje najveće životne tajne!

Iz rukometne branše, odnosno Rukometne škole Karlovac, dolaze uspješne trenerice mladih nada, posrijedi je „inkubator“ koji je dao i današnje prvoligaške igrače HRK Karlovca. Naime, radi se o bivšoj rukometašici Dubovca i rukometnoj sutkinji Antoniji Krivačić – Fištrović te Anamariji Špruk, majci perspektivnog karlovačkog rukometaša – prvotimca Tomislava.

Žena-legenda u karlovačkom sportu zasigurno je Kristina Peris koja ove godine bilježi lijep jubilej: 33 godine volonterskog dakle amaterskog djelovanja u košarci. Jedna je od osnivačica ŽKK Karlovac. Nekad igračica Željezničara i Jugoturbine a po prestanku neposredne karijere angažirala se u strukturama kluba i saveza – gradskog, županijskog i državnog. Bez njenog stručno- administrativnog prinosa i potpore lokalna košarka spala bi na pleća isključivo muškarcima. A to nikako ne bi bilo dobro, još manje lijepo!

Marina Capan je bez dvojbe legenda KA-sporta. Bavila se atletikom, košarkom, danas je pak odana fitnessu i golfu. S obzirom na dugi sportski staž (ne i starosnu dob) uskoro bi mogla i u zasluženu mirovinu“. Za razliku od brata Željka – jer sve to što radi nije „ribička priča“. Administratorsku tajnicu gradske sportske zajednice, ili službeno „stručnu suradnicu za razvoj sporta“, zovu još i „Katica za sve“. Štogod treba udrugama Marina s lakoćom odradi. Osnivačica i trenerica ŠAK Dinamik okuplja bake, ali i srednjovječne i mlade članice, koje nakon samo nekoliko sati treninga zapinju za oko muškarcima pa se i oni trude „ubaciti“ u njene dinamične treninge koji nisu tek salon ljepote nego i jako korisni. Ne zaboravimo da je i koordinatorica za ravnopravnost spolova u sportu Karlovačke županije te u istoimenoj komisiji HOO-a. Što god koordinirala, sigurno je vrhunski!

Kad već nabrajamo veteranke onda je zasigurno „veteranka nad veterankama“ bivša rukometašica Jasenka Štimac koja je svoj sportski vrhunac dosegla u kuglačkom sportu, dapače, i danas je udarna snaga ŽKK Karlovac.

Donedavna profesorica tjelovježbe na Veleučilištu a sada umirovljenica Jadranka Protić dobitnica je Nagrade za životno djelo KŽS-a za sve što je tokom radnog vijeka na Veleučilištu učinila za studentski sport. Marku Prahoviću ostavlja dobar temelj za dalje, također i obvezu da ne spušta letvicu ispod njene ostavštine.

Bivša tekvondašica Karlovca i osnivačica TKD Hrvatski orao Svetlana-Kana Gvozdić godinama je prisutna u borilačkom sportu, a i respektabilan je međunarodni taekwondo sudac.

Da u Karlovcu nemamo Ljlju Vokić, imenjakinju i prezimenjakinju bivše HDZ-ove ministrice prosvjete, pitanje je da li bi još i danas pored Korane djelovao Konjički klub. Svaka čast svim muškima, no Ljilja je zaljubljenik u konjički sport te dugogodišnja „alfa i omega“ KK Karlovac.

Ljepuškasta i svježa udavača za košarkaša, mlađeg sina ex-nogometaša Karlovca, skromna i samozatajna Sanja Ninković, još je jedna iz gradske plejade profesionalnih sportskih dužnosnica. Zamijenila je Đuku Batinića na funkciju gradskog i županijskog tajnika Školskog saveza sportova nakon čega se mnogima školski sport više svidio i zbog njenog izgleda. Prekratko je na funkciji u ŠSS da bi nešto više mogli reći o njenom radu. Njeno vrijeme tek dolazi. Stasita Sanja bavila se odbojkom i atletikom.

Po odlaska u mirovinu Ivana Beline i Ratka Vukovića iz GK Sokol karlovačka gimnastika spala je na ženska pleća. Bivša gimnastičarka Tina Pavlić-Kučan uzela je „sokole“ pod svoje i iz njenog uspješnog trenerskog rada ubrzo se rodila prvakinja Hrvatske Petra Furač, a kasnije i najbolja sportašica grada i županije.

Ako još netko u Karlovcu ne zna tko je Gabrijela Šalković, bolje mu je da iseli iz grada. Gabi je najuspješnija karlovačka maratonka, i sve drugo što uz to ide. Gotova da i nema natjecanja u Hrvatskoj na koje se ne prijavljuje. Štoviše, rezultati koje ostvaruje vrijedni su divljenja. Toliko se zanijela maratonom da je trčanje u prirodi zamijenila trčanjem po stepenicama zagrebačkog nebodera na Jelačić placu. Prestižnu utrku ulicama grada nikako ne propušta, a na ovogodišnjem jubilarnom 5. Karlovačkom ceneru, za veliko slavlje publike, popela se na sam tron glavne utrke žena.

Romija Radočaj-Naglić aktivno djeluje u udruzi sportaša s invaliditetom. Nekad se čak bavila i novinarstvom, ne sportskim. Priklonila se kategoriji dotičnih sportaša i zbog senzibilnosti spram takvim osobama.

O proslavljenim karlovačkim atletičarkama Jelici Pavličić-Štefančić, Katici Mataković- Milčić i Ani Guštin-Dragojević toliko se toga već zna... Jelica je sportska legenda, danas šefica „baka-servisa“. Prebacila se na drugo područje te isključivo posvetila unučadi, dočim se sportu pridružuje prigodno, kad je pozovu. Nekadašnje prvakinje Katica i Ana još su aktivne, ne kao natjecateljice već trenerice i klupske dužnosnice, svaka u svom pogonu; Katica u AK Karlovac, Ana u AK KA-tim.

Da nogomet nije samo muški sport potvrđuje predsjednica ŽNK 4 rijeke iz Karlovca Marija Goršić, prezimenjakinja nekad odličnog nogometaša Karlovca i Varteksa iz Varaždina Maria Goršića. Zajednički im je i „driblig“, kojega je gospodin imao u igri a dama ga uspješno koristi u vođenju kluba. Osnivačica i predsjednica Ženskog nogometnog kluba u gradu na četiri rijeke pokazala je kolegama iz Karlovca 1919 kako se organizacijski klub može voditi bez afera, a ni igračka im pojačanja sa strane nisu potrebna. Branka Havelka je dopredsjednica ŽNK Karlovac i „desna ruka“ predsjednici Mariji Goršić. Bila je vrsna kartašica u Sportskom bridž klubu Karlovac.

Šećer za kraj! Marijeta Željković-Čelić, prva dama KA-sporta, glavna tajnica Karlovačke sportske zajednice, kroji sudbinu gradskom sportu. Tekvondašica s toliko domaćih i svjetskih medalja i pokala da bi joj ustrebala trofejna soba u koju bi pospremila sva osvojena odličja. Ni danas joj ne manjka borbenosti i strasti. Možda neki put zna pretjerati i najradije bi pojedinca koji je naljuti tresnula nogom u glavu (najčešće autora ovog članka), srećom što nakraju ipak prevlada razum. Za svaki slučaj autor se drži podalje, izbjegavajući skrovite i mračne lokacije. Šalu na stranu, nema straha, ni u mislime. Zato što nema ni namjere. Uostalom, ne kaže se uzalud „Tko se voli, taj se svađa“!

Danas gotovo i nema sportske discipline a da u njoj ne participiraju žene. One su, apsolutno, nezaobilazan i nadasve značajan faktor u svakom sportu. Kao rekorderke ili kao djelatnice koje udaraju poseban pečat. Zato su vrijedne goleme pozornosti te isto takvog priznanja i poštovanja.

Izdvojeno


Reci što misliš!