KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE Prije 30 godina u Karlovcu su igrane utakmice Univerzijade, a danas…?

7 DANA NA 4 RIJEKE Prije 30 godina u Karlovcu su igrane utakmice
Univerzijade, a danas…?

Karlovac je u povijesti bio domaćin i velikih međunarodnih sportskih događaja, svjetskog i europskog i balkanskog prvenstva u atletici (BAI, AKE), nogometu, rukometu, košarci, tenisu, streljaštvu, gimnastici, profesionalnom boksu, bejzbolu, kickboxingu, taekwondou, Svjetsko vojno prvenstvo, Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2003. – grupa C i Univerzijade 87 (košarka, nogomet, odbojka).

Gotovo 14 godina (od SP-a u rukometu 2003.) u Karlovcu nema sportskog događaja u na primjer; košarci, rukometu, odbojci ili nogometu na europskoj ili svjetskoj razini!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom da su se okolnosti i uvjeti promijenili za organizaciju značajnijih svjetskih i europskih prvenstava koje Karlovac od SP-a u rukometu 2003. nije stvorio, mnogi se pitaju kad će se opet u Karlovcu održati neki međunarodno značajan događaj? Da nema međunarodnih turnira u karateu, taekwondou, kickboxingu i bejzbolu i još nekim drugim manjim sportovima Karlovac jednostavno ne bi postojao na karti međunarodnih sportskih zbivanja. Za to stanje objekata nije, i ne smije, biti opravdanje. Uvijek postoji način da se nešto organizira. Ako gledamo samo stanje infrastrukture, nećemo više nikada u Karlovcu gledati veća i značajnija sportska natjecanja s predznakom EP i SP.

SVIJET MLADIH ZA SVIJET MIRA

Pod geslom ''Svijet mladih za svijet mira'' u Hrvatskoj je prije 30 godina (8. srpanj 1987. – 8. srpanj 2017.) održana Univerzijada 87 na kojoj se natjecalo 3195 sportaša iz 122 zemlje u 12 sportova i 130 pojedinačnih disciplina u 77 sportskih objekata. Sudjelovale su i 1.682 službene osobe i treneri, te 749 sudaca. Akreditirano je bilo 1.570 akreditiranih novinara, 25.700 dobrovoljaca opsluživalo je različite službe, a u svečanom otvaranju Univerzijade 87 sudjelovalo je 12.500 izvođača. Ukupno je bilo 43.975 akreditiranih osoba, što uključuje i oko 9.500 osoba angažiranih na poslovima sigurnosti.

Univerzijada je, međutim, bila samo okosnica za brojne kulturne događaje i samo povod da Zagreb doživi pravu renesansu kad je u pitanju izgradnja novih objekata i obnova starih te rješavanje infrastrukturnih problema. Zagreb je tada Univerzijadom riješio probleme za koje bi mu normalnim razvojem događaja trebalo vjerojatno dva desetljeća te je iz jedne nekomercijalne sportske manifestacije uspio izvući veliku medijsku i strukturnu dobit. To nije bilo tako lako jer Zagreb je od Beograda bio zarobljen kolebljivošću i strahom zbog loših iskustava iz vremena hrvatskog proljeća 1971. godine zbog čega se za njega nitko nije htio zauzeti. Za Zagreb se na kraju ipak založio jedan utjecajan političar tako da je glavni grad Hrvatske na kraju dobio potrebnu suglasnost.

OD UNIVERZIJADE PROFITIRALI MNOGI

Od Univerzijade je, međutim, profitirala cijela Sjeverozapadna Hrvatska jer, iako je Zagreb bio domaćin. Održana u još 9 gradova koja su dobila nove sportske terene. Bili su to Bjelovar, Čakovec, Jastrebarsko, Karlovac, Kumrovec, Petrinja, Sisak, Varaždin i Sveti Ivan Zelina, kao i Velika Gorica, Samobor i Zaprešić.

Karlovac je bio grad suorganizator te je Univerzijadom uspješno riješio obnovu Školske sportske dvorane (ŠSD) koja je tada već bila stara 20 godina te nogometnog stadiona…Dobio je natjecanje u košarci, odbojci i nogometu. Velik broj sportskih djelatnika te mladih volontiralo je za Univerzijadu u Karlovcu.

Karlovačkom tenisu je 1986. dobro došlo podizanje natkrivenog teniskog objekta (balona) s još jednim terenom za tenis u Vrbanićevom perivoju koji je trebao poslužiti i za potrebe Univerzijade 87. Izgradnju tog objekta vodili su tajnik karlovačkog dijela Organizacijskog odbora Univerzijade 87 Davorin Magdić, direktor GRO Tehničar Dragutin Mikša, predsjednik TK Željezničar Vladimir Samaržija i direktor RO Mladost Davor Jurčević. U to vrijeme uređeno je i tenisko igralište uz Šumarsku školu na Gazi. Tenis nije igran u Karlovcu ali su objekti ostali i do danas su još u funkciji.

IGRALA SE KOŠARKA, ODBOJKA I NOGOMET

Međutim, od 13. do 18. srpnja u ŠSD igrale su se utakmice košarkaškog turnira Univerzijade 87. Nastupile su studentske reprezentacije: Bugarske, Čehoslovačke, Finske, Francuske, Grčke, Izraela, Kine, Kolumbije, Kube, Kuvajta, Španjolske i Tunisa. U Karlovcu je tada boravio svjetski poznati košarkaški trener Antonio Diaz Miguel i njegov pomoćnik Wayne Brabender, čuveni španjolski reprezentativac američkog porijekla. Utakmice je vodio međunarodni košarkaški sudac Zoran Ninkov, bivši junior Željezničara, koji je u Karlovcu počeo i na Univerzijadi 87 zaključio sudačku karijeru.

U srpnju 1987. Karlovac je bio domaćin dijela odbojkaškog turnira Univerzijade 87. Karlovčani su na djelu vidjeli sjajne nastupe odbojkaša iz Italije, SSSR-a, Brazila i SAD-a.

Također u srpnju 1987. godine Karlovac je bio domaćin nekoliko utakmica nogometnog turnira Univerzijade 87. Na stadionu kraj Korane nastupali su studenti nogometaši Sjeverne Koreje, SAD-a, Engleske, Alžira i Japana. Pripremajući se za provedbu nogometnog dijela Univerzijade 87 odigran je 14. svibnja prijateljski susret nogometaša Karlovca i zagrebačkog Dinama. Pobijedili su neočekivano Karlovčani sa 3:2 (2:2) zgodicima Furača 2 i Vrbanića, a oba pogotka za goste postigao je Jurčević.

Izdvojeno


Reci što misliš!