KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE Povijesni datum koji je u Hrvatskoj značio prekretnicu za sve ljude povezane sa sportom

7 DANA NA 4 RIJEKE Povijesni datum koji je u Hrvatskoj značio
prekretnicu za sve ljude povezane sa sportom

OSNOVAN HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR

Dan osnivanja krovne sportske organizacije u Republici Hrvatskoj 10. rujan svake je godine povod proslave olimpizma i sporta kroz manifestaciju Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD). Ona obuhvaća niz sportskih priredbi i edukativnih radionica o olimpizmu u suradnji sa svim sportskim udrugama i organizacijama, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Olimpijska ideja probudila se u Hrvatskoj još pri kraju 19. stoljeća. Raspadom Jugoslavije stvoreni su uvjeti za osnivanje HOO-a i time je ostvarena gotovo stogodišnja želja hrvatskih sportaša i sportskih djelatnika o primanju u olimpijsku obitelj. 1990., nakon gotovo 90 godina, obnovljen je rad Hrvatskog sportskog saveza, a radna grupa u sastavu Ivan Kern, Vladimir Findak, Boris Volčanšek, Slavko Podgorelec i Marijan Malović obavila je sve pripremne radnje za osnivanje HOO-a.

Prvi hrvatski sportaši koji su osvojili olimpijsko odličje bili su teniski par Goran Ivanišević i Goran Prpić koji su osvojili broncu, nakon čega je Ivanišević  koji je i prvi hrvatski stjegonoša na ljetnim Igrama, osvojio i u pojedinačnoj konkurenciji. Njegova je medalja prvo pojedinačno olimpijsko odličje za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.

Dva teniska srebra i srebro hrvatskih košarkaša u finalnom nadmetanju s ekipom SAD-a bili su uvod u veliki hrvatski sportski olimpijski uspjeh koji traje a danas broji 44 olimpijska odličja, od kojih su 33 sa ljetnih, a 11 sa zimskih Olimpijskih igara.

HOO danas pod svojim okriljem okuplja 80 nacionalnih sportskih saveza (NSS) olimpijskih i neolimpijskih sportova, 21 županijsku sportsku zajednicu uključujući Zagrebački sportski savez, Hrvatski klub olimpijaca te 10 udruga i ustanova od interesa za hrvatski sport.

Kroz različite programe i projekte HOO se skrbi o aktivnostima NSS-a, sudjeluje u razvoju i promicanju sporta na državnoj razini, potiče sport na razini županija, gradova i općina te sporta u cjelini. Isključivo HOO predstavlja Hrvatsku na olimpijskim igrama i drugim višesportskim natjecanjima pod pokroviteljstvom MOO-a. Osim što kroz Olimpijski program organizira, prati i provodi sudjelovanje sportaša na tim višesportskim natjecanjima, HOO u okviru svojih zadaća propisanih Zakonom o športu sufinancira pripreme i nastupe reprezentativaca na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima, ali i sufinancira troškove administrativnog rada u NSS-ima.

SJEĆANJE NA TOMICU BELAVIĆA

Nažalost, na dan Hrvatskog olimpijskog odbora, 10. rujna ove godine, obilježili smo 24. godinu od tragične pogibije našeg kolege sportskog novinara Tomice Belavića.

Tomica Belavić rođen je 28. siječnja 1950. godine u Karlovcu, a život je izgubio u jednom od čestih srbo-četničkih granatiranja na naš grad, 10. rujna 1993. godine. Samo dan-dva prije tragične pogibije pripremali smo plakat i radijsku emisiju na temu Hrvatskog olimpijskog dana. Nakon što je na temu olimpizma pročitao prilog u dnevniku Hrvatskog radija Karlovac gdje je bio zaposlen, vraćajući se s posla iznenada je započelo granatiranje grada a jedan geler iz topovske granate koja je završila u krošnji jednog kestena na promenadi ga je pogodio. Na putu do bolnice je preminuo.

Kao sportski novinar pisao je za Karlovački tjednik i Radio Karlovac gdje je od 1978. bio stalno zaposlen, a po razdvajanju tih medijskih kuća nastavio je raditi za gradsku radijsku postaju. Pisao je i o kulturi, najčešće o likovnoj koloniji ZILIK. Sklonost prema slikarstvu imao je i zbog toga što se amaterski bavio slikanjem. Aktivan je bio i kao sportski djelatnik u OK Karlovac, AMD Karlovac, Konjičkom klubu i Beltom klubu, kao organizator prvenstva u biljaru. Godine 1989. primio je i priznanje KŠZ za sportskog djelatnika godine.

PRIZNANJE MEĐUNARODNOG OLIMPIJSKOG ODBORA

Privremeno priznanje od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992. godine. Samo 20 dana nakon privremenog priznanja samostalnog HOO-a, hrvatski su sportaši prvi put pod svojim nacionalnim obilježjima nastupili na olimpijskim igrama. Na XVI. zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu, 8. veljače 1992. klizač Tomislav Čižmešija na svečanosti je otvaranja svijetu predstavio zastavu nove države - Republike Hrvatske. Nekoliko mjeseci kasnije iste 1992. godine, na OI Barcelona, košarkaši i tenisači su osvojili prve tri olimpijske medalje za Hrvatsku. 24. rujna 1993. MOO je i konačno priznao HOO. Od prvog nastupa na OI Barcelona 1992. pa do OI London 2012. hrvatski su nas sportaši razveselili sa ukupno 33 olimpijske medalje, od kojih su 23 s ljetnih a 10 sa zimskih Igara.

25. OBLJETNICA NASTUPA NA OI BARCELONA 1992.

Hrvatski  olimpijski odbor proslavio je 12. rujna u Hotelu Panorama u Zagrebu, 25. obljetnicu prvog nastupa hrvatskih sportaša na ljetnim Olimpijskim igrama - OI Barcelona 1992. Pozvani su bili i članovi prve hrvatske olimpijske delegacije Barcelona 1992. među kojima je bio 41 sportaš, sedam trenera i 14 vođa ekipa, a pod vodstvom tadašnjeg šefa Misije, Marijana Malovića. Barcelona nije bila samo pitanje prava nastupa nakon privremenog ali ključnog priznanja MOO-a u siječnju iste godine, nego i prilika da se unatoč završenim kvalifikacijama za Igre, napravi najbolji izbor sportaša i postignu maksimalno dobri rezultati.

NAGRADA „DRAŽEN PETROVIĆ“ ZA 2017.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Odbor za Nagradu su u ponedjeljak, 11. rujna u Muzejsko-memorijalnom centru „Dražen Petrović“ u Zagrebu, organizirali svečanu dodjelu Nagrade "Dražen Petrović" 2017. za izvanredne sportske rezultate mladih i darovitih hrvatskih sportaša a u znak proslave Hod-a, osnutka HOO-a.

Prema odluci Odbora za Nagradu pod vodstvom srebrnog olimpijca Damira Martina, ujedno i dopredsjednika HOO-a, najuspješnijima u pojedinačnoj konkurenciji proglašeni su Helena Vuković (judo) i Miran Maričić (streljaštvo). Judašica Helena Vuković je u kolovozu 2017. u Santiago de Chileu osvojila naslov svjetske kadetske prvakinje u kategoriji preko 70 kilograma, dok je strijelac Miran Maričić u lipnju u Suhlu u Njemačkoj osvojio zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu u disciplini zračna puška 10m.

NAGRADA IVANI NERALIĆ IZ OGULINA

Najuspješnija ženska ekipa je kuglačka reprezentacija U18 u sastavu Tea Dragičević, Matea Juričić, Tamara Sinković, Venesa Bogdanović i članica ŽKK Ogulin Ivana Neralić koje su svjetske prvakinje od svibnja 2017., a najuspješnija muška ekipa je vaterpolska reprezentacija U18 u sastavu Luka Podrug, Ivan Krolo, Karlo Kreković, Marko Valečić, Zvonimir Butić, Jacob Merčep, Duje Pejković, Franko Lazić, Lovro Paparić, Matias Biljaka, Petar Bratim, Branimir Herceg i Luka Bajić, koja je na Svjetskom prvenstvu u Podgorici osvojila zlato.

Nagrada „Dražen Petrović“ za najbolji par, štafetu ili posadu ide ženskom juniorskom veslačkom četvercu u sastavu Ivana Jurković, Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić koje su svjetske i europske juniorske prvakinje.

Najvećim nadama hrvatskog sporta proglašeni su karatašica Lea Vukoja, europska kadetska prvakinja u kategoriji do 54 kilograma i Paško Božić brončani sa Europskog kadetskog taekwondo prvenstva do 65 kilograma.

NOMINIRANI KARLOVAČKI SPORTAŠI

Među nominiranima za Nagradu „Dražen Petrović“ bili su i sportaši iz Karlovačke županije. Karlo Lukačić, bivši član KK Šanac Karlovac, nastupio za Hrvatsku U-16 košarkašu reprezentaciju koja je osvojila 4. mjesto na EP-u u Podgorici (Crna Gora). Tomislav Špruk, bivši igrač HRK Karlovac a član Hrvatske U-19 rukometne reprezentacije koja je osvojila 4. mjesto na SP-u u Tbilisiju (Gruzija).

 

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.