KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Sekcija HZSN Karlovac prednjači u prijedlozima za obilježavanje imena i djela naših sportskih velikana

7 DANA NA 4 RIJEKE: Sekcija HZSN Karlovac prednjači u prijedlozima
za obilježavanje imena i djela naših sportskih velikana

Prošli tjedan je Karlovac bio domaćin značajnoga seminara na temu ravnopravnosti spolova u sportu, a samo koji dan kasnije u Splitu je organiziran i simpozij o borbi protiv dopinga. Lokalna sekcija sportskih novinara dala je inicijativu za imenovanje dugoreškog nogometnog stadiona po nogometašu Željku Perušiću. To su sportske teme koje su obilježile proteklih 7 dana na 4 rijeke.

DUŽNO POŠTOVANJE PREMA SPORTSKIH VELIKANIMA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovačka Sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) pokrenula je inicijativu da se Gradski stadion u Dugoj Resi nazove po nedavno preminulom dugoreškom nogometašu Željku Perušiću i prijedlog za spomenutim imenovanjem uputit će Gradu Dugoj Resi kao vlasniku stadiona. U ime Sekcije HZSN Karlovac prijedlog potpisuje predsjednik Gordan Tomičić. Potporu ovoj inicijativi karlovačke Sekcije Hrvatskog zbora sportskih novinara dala je središnjica HZSN-a iz Zagreba, Zajednica športova Karlovačke županije, Sportska zajednica Duga Resa i Nogometni savez Karlovačke županije. Gradu Dugoj Resi uputiti će se i službeni prijedlog o imenovanju stadiona.

Ukoliko prođe ovaj prijedlog, a nema razloga da ga „gradski oci“ Duga Rese ne prihvate, Karlovačka županija moći će se pohvaliti da se prema svojim velikanima sporta odnosi s dužnim poštovanjem jer, osim šetališta Zdravka Švegara u samom središtu grada, u spomen na karlovačke sportaše, u Karlovcu imamo stadion i ulicu Branka Čavlovića – Čavleka, u Gornjem Mekušju sportski centar Vladimir Tvrdinić – Tvrdi, a na Dubovcu uz osnovnu školu i sportsku dvoranu Mihajla Prezelja – Mitile.

U KARLOVCU SEMINAR ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U SPORTU

Komisija za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a i Zajednica športova Karlovačke županije organizirali su u Karlovcu 8. seminar za koordinatorice za ravnopravnost spolova u sportu iz Hrvatske, a pod naslovom „Muškarci i rodna ravnopravnost u sportu: pomoć ili prepreka“. Seminaru u karlovačkoj Aquatici prisustvovalo je oko 60 polaznica i polaznika od kojih je bilo 35 koordinatorica iz Hrvatske i 10 predavača te gostiju. Predavači su bili: predsjednica Komisije, ujedno dopredsjednica HOO-a, Morana Paliković Gruden, Sanda Čorak i Snježana Boranić Živoder iz Insitututa za turizam, Ratko Cvetnić iz Zagrebačkog badmintonskog saveza, Branka Matković s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gordana Borko predstavnica HOO-a, ujedno i tajnica Komisije. O umijećima suradnje na ovom području, te kakva su iskustva u rodnoj ravnopravnost obaju spolova, o svojim iskustvima na tom području govorile su vrhunske hrvatske sportašice, sadašnje i bivše, te sportske dužnosnice i dužnosnici: Iva Radoš (Hrvatski taekwondo savez), Danira Bilić (Hrvatski košarkaški savez) Nikša Savin (Ženski vaterpolo klub Bura) Lidija Bojić Ćaćić (Hrvatski rukometni savez) i Karlovčanka Marina Capan (Zajednica športova Karlovačke županije).

Prigodnim riječima, sudionicima seminara obratio se predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl. Feitl je nazočne upoznao o upravljačkim tijelima KŠZ i ZŠKŽ za razdoblje od 2012. godine do 2016. iznijevši pritom statističke podatke o broju muškaraca i žena u Skupštini, Upravnom i NO iz kojih je vidljivo da je dio ciljeva zacrtanih iz Strategije razvoja sporta Karlovca ostvaren – povećana je zastupljenost žena u skupštinama te upravljačkim tijelima, povećana je ponuda za sportove žena i poboljšana je kvaliteta sporta žena u ekipnim sportovima.

U SPLITU SIMPOZIJ O BORBI PROTIV DOPINGA

Na jugu Hrvatske, u Splitu, održan je simpozij na temu važnosti stalne borbe protiv dopinga. Iznimno poučan i sjajno organiziran skup eminentnih hrvatskih stručnjaka za doping i borbu protiv te, svakako jedne od najvećih pošasti modernog sporta, okupio je u Splitu šezdesetak sportaša, trenera i sportskih djelatnika.

Voditeljica zdravstvene skrbi i prehrane za vrhunske sportaše pri HOO-u, mr. ph. Mimi Vurdelja istaknula je kako nijedan sportaš iz razvojnih programa HOO-a ne uzima doping te da je nacionalna olimpijska udruga napravila prevenciju u obliku redovitih sistematskih pregleda sportaša. Na skupu je govorio jedan od naših najvećih autoriteta borbe protiv dopinga, prof. dr. Boris Labar, dr. Zoran Bahtijarević, doc. dr. Dinko Pivalica, prof. dr. Hrvoje Kačer i dr. Zoran Manojlović. Za kraj simpozija stavove o dopingu izrekli su predstavnici vrhunskog hrvatskog sporta. Sudjelovali su vaterpolski stručnjak Neven Kovačević, atletičarka Blanka Vlašić, bivši rukometni olimpijac, sada trener, Petar Metličić, novi košarkaški izbornik Ivica Skelin i najbolja hrvatska judašica Barbara Matić.

„Doping je star koliko i sport, jedino je borba protiv dopinga nešto mlađa, to je neprekidna utakmica“, riječi su dr. Mirana Martinca tijekom simpozija o dopingu u vrhunskom sportu, održanom u Splitu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Izdvojeno


Reci što misliš!