KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE U drevnoj Olimpiji zapaljena olimpijska baklja za ZOI 2018.

7 DANA NA 4 RIJEKE U drevnoj Olimpiji zapaljena olimpijska baklja
za ZOI 2018.

U Ateni su godine 1896. održane I. Olimpijske igre u Ateni. Pobjednik maratonske utrke bio je grčki pastir Spiridom Louis. U 43 discipline natjecao se 241 sportaš iz 14 zemalja.  Prvi je put pjevana i olimpijska himna. Godine 1911. olimpijske igre podijeljene su na Ljetne i Zimske. 

Sukladno tradiciji, ispred hrama božice Here u grčkoj Olimpiji nedavno je zapaljen olimpijski plamen "svete vatre Apolonove" koji će gorjeti tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu (od 9. do 25. veljače 2018. godine). Zbog kišnog vremena paljenje olimpijske baklje nije bilo moguće sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala. Grčka glumica Katarina Lehou u ulozi drevne svećenice boga Zeusa, baklju je zapalila na plamenu iz male keramičke posude. Prvi je baklju preuzeo grčki reprezentativac u skijaškom trčanju Apostolos Angelis koji ju je potom predao južnokorejskoj nogometnoj ikoni Park Ji-sungu. Baklja je kroz Grčku putovala 8 dana. Nosilo je više od 500 osoba koji su ukupno prešli 2129 kilometara. Baklja je potom službeno uručena organizatorima ZOI idućeg na stadionu Panathinaiko u Ateni, mjestu održavanja Prvih Olimpijskih igara modernog doba 1896. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Baklju zatim čeka 8500 kilometara dug put do Inčeona u Južnoj Koreji, gdje će se 1. studenoga obilježiti 100 dana do početka ZOI-ja. U Južnoj Koreji će olimpijska baklja proći kroz 9 provincija i 8 većih gradova. Na Olimpijski stadion u Pjongčangu stiže 9. veljače 2018., na sam dan početka Igara XXIII. olimpijade.

Svečanosti u Olimpiji nazočilo je 100-njak gostiju, među kojima su bili i predsjednik MOO Thomas Bach, grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos, predsjednik Grčkog olimpijskog odbora Spyros Capralos, južnokorejski premijer Lee Nak-yon, predsjednik Korejskog olimpijskog odbora Lee Kee-heung, te predsjednik Organizacijskog odbora Igara Lee Hee-beom.

- Olimpijske igre su simbol nade i mira. To je nasljeđe koje danas cijenimo - kazao je predsjednik MOO-a Bach.

Lee Hee-beom je naglasio kako paljenjem baklje 108 dana uoči početka ZOI postaje stvarnost:

- Naš san o održavanju Zimskih olimpijskih igara postao je stvarnost. Spremni smo pozdraviti svijet i širiti poruku mira i sklada.

KARLOVČANI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Prvo zlato na Olimpijskim igrama za samostalnu Hrvatsku osvojili su rukometaši u Atlanti 1996. godine i dizač utega Nikolaj Pešalov u Sydneyju 2000. godine. Srebrna odličja pripala su košarkašima u Barceloni 1992. godine i vaterpolistima četiri godine kasnije. Bronce su osvojili – tenisač Goran Ivanišević pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni 1992. godine, te veslački osmerac na igrama u Sydneyju 2000. godine.

Hrvati su oduvijek bili veliki pobornici modernih Olimpijskih igara. Tako je i u karlovačkoj sportskoj povijesti bilo Karlovčana koji su nastupali na Olimpijskim igrama odakle su se vratili s tri zlata (B. Cvetković, Franković i Šujster) i dvije bronce (Neralić i Ž. Perušić).

Zanimljivost je da je prvi Hrvat s olimpijskim odličjem bio Karlovčanin slunjskih korijena. Tako je, naime, upisano u analima hrvatskog sporta. Mačevalac Milan Neralić je u dresu Austro - Ugarske, te u posebnom programu među profesionalcima u borbi sabljom, osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine. Karlovčanin Artur – Ture Dubravčić nastupio je na Igrama u Antwerpenu i bio je prvi kapetan olimpijske nogometne reprezentacije Kraljevine SHS. Na 16. Olimpijskim igrama u Melbourneu, potkraj 1956., istakao se Karlovčanin Krešimir Račić. Bio je šesti u bacanju kladiva. U "vječnom gradu", Rimu", održane su 17. Olimpijske igre gdje se po drugi put pojavio karlovački olimpijac Krešo Račić. Račić je bio nazočan na još dvjema Olimpijskim  igrama - Montrealu 1976. i Münchenu 1972., kao izbornik atletske reprezentacije Jugoslavije. Dugorešanin Željko Perušić, nogometni reprezentativac i igrač "Dinama", u Rimu se okitio zlatnom medaljom. Solidan nastup u Rimu imao je i karlovački biciklist Ivan Levačić. Na Igrama u Montrealu pojavila se i atletičarka Jelica Pavličić. Košarkaški trener Berislav Radišić je bio na Igrama u Montrealu, ali kao trener reprezentacije Nigerije. Na olimpijskom nogometnom turniru u Los Angelosu 1984. godine brončanom medaljom okitio se nogometaš Borislav Cvetković, ponikao u školi Branka Čavlovića – Čavleka. Tekvondaš Dražen Perković nastupio je na Igrama u Seulu 1988. godine gdje je taekwondo bio pokazni sport, a rukometaši "Karlovačke banke", Valner Farnković i Vladimir Šujster, osvojili su prvo olimpijsko zlato za samostalnu Hrvatsku na Igrama u Atlanti. Na Olimpijskim igrama u Sydneyju nastupio je veslač Tihomir Jarnjević.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!