KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Bi li sa Šprukom ipak bilo drukčije?

7 DANA NA 4 RIJEKE: Bi li sa Šprukom ipak bilo drukčije?

Ljubitelji rukometa u gradu na osam obala neće po dobrom pamtiti prošli vikend. Porazu karlovačkog premijerligaša u važnom ogledu s GRK Varaždin 1930 pridružili su se i drugoligaš RK Dubovac te trećeligaška ekipa RK Škola rukometa Karlovac. No, najviše ipak peče prvi prvenstveni poraz HRK Karlovca na domaćem parketu od ne tako jakih varaždinskih rukometaša u čijim redovima od ove sezone igra i bivši mladi karlovački rukometaš – kadetski reprezentativac Tomislav Špruk (19) zbog čijeg odlaska smo svojevremeno javno prigovorili, zbog čega još i dan-danas zamjeraju iz HRK Karlovac. Štoviše, nikako da nam zaborave rečenicu „Ako Uprava ne može zadržati talentiranog Špruka, neka podnese ostavku“. Karlovac tako nakon dobrog početka sezone ima za čime žaliti. U prvih 6 kola ispostavilo se da malotko ispušta bodove kod kuće, mora li naš predstavnik biti među iznimkama? Takav rasplet definitivno nije ugodan i stoga što upozorava.

Tatjana-Tanja Rašić, jedina trenerica u muškoj Premijer ligi, nakon 7 ligaških rundi ima 3 pobjede i 1 poraz na KA-parketu te još 3 gostujuća poraza, što je dovoljno tek za 7. mjesto na ljestvici od 10 momčadi, te razliku pogodaka minus 2.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još bi se taj omjer nekako i mogao „prožvakati“ ali se ne može otkloniti činjenica da je sastav trenerice Rašić samo dvije utakmice u Karlovcu uvjerljivo pobijedio, da bi se protiv Umaga zbog čudnog - neki kaži i neshvatljivog - vođenja s klupe provukao, da se u gostima izgubilo od pretposljednjeg Metalca, a u Vinkovcima prokockalo već dobivene bodove.

KARLOVAC – DUBRAVA 35:31 POREČ – KARLOVAC 22:20 KARLOVAC – SESVETE 30:26 METALAC – KARLOVAC 34:28 KARLOVAC – UMAG 24:23 SPAČVA VINKOVCI – KARLOVAC 27:26 KARLOVAC – VARAŽDIN 31:33

Nije korektno što Tanja Rašić prikriva vlastite pogreške u dvije posljednje utakmice kritiziranjem sudaca zbog navodno nepristranih odluka te tako, neizravno, omalovažava pobjedu suparnika. Zar načela sportskog dostojanstva ne bi trebalo poštovati i u porazu…?

Teče prva odnosno nova natjecateljska sezona u Premijer ligi nakon jednogodišnjeg igranja u 1. HRL – Jug. Poslije kratkog i zaista uspješnog izbivanja ambiciozna dopredsjednica kluba Maja Relić javno je najavila „Cilj je izboriti Ligu za prvaka, želimo biti u vodećem kvartetu, mi to možemo!“ Taj optimizam temeljila je i na povratniku iz Poreča, bivšem karlovačkom rukometašu Matiji Perajici, a najavila je i dovođenje još dvojice pojačanja na pozicijama lijevog i desnog vanjskog. Ostvaren je, međutim, tek dolazak/povratak Borne Hadrovića koji ne igra desnog vanjskog već desno krilo, te Filipa Begića iz riječke Kozale koji je angažiran kao lijevi vanjski, ali došao je ozlijeđen pa odmah otišao na operaciju ramena u Krapinske Toplice tako da ga karlovačka publika još nije imala prilike niti upoznati.

Zadovoljstvo povratkom Perajice naglasila je i trenerica Rašić, koja ima i jedan opravdani razlog za neraspoloženje jer ne može stalno računati na igrače-studente. Doduše, to je barem djelomično riješila Uprava: „Za studente-prvotimce organizirali smo trening i u Zagrebu i u Rijeci“, kazala je dopredsjednica Relić svjesna kako nije isto vježbati s momčadi ili parcijalno pa to ostaje objektivni problem. Nažalost, dogodio se u međuvremenu taj (ne)očekivani odlazak jednog od najperspektivnijih rukometaša Tomislava Špruka, koji je u dresu Varaždina u Karlovcu odigrao odlično sa 100-postotnom realizacijom (4 gola). Tanja Rašić je njegov odlazak prokomentirala riječima „Imamo kandidata koji ga mogu zamijeniti, tu je solidan igrački kadar s kojim možemo realizirati planove“'.

Od toga je istina da HRK Karlovac posjeduje korektan roster za egzistiranje u aktualnom premijerligaškom razredu. Sačinjavaju ga lijeva krila Ivan Šnajder, Ivan Bačić i Josip Paulić, lijevi vanjski Andrej Obranović, srednji vanjski Vlado Ostarčević, Domagoj Smojver i Matija Perajica, studenti Karlo Capan (srednji vanjski), Hrvoje Capan (lijevi vanjski), Tomislav Sudarić (desno krilo), Patrik Mrljak (desno krilo) i Mateo Crnković (pivot), te Ivica Frketić (pivot), Dorian Blašković (lijevi vanjski), Luka Požega i Ivan Rukavina (srednji vanjski), Mihael Janjanin (lijevi vanjski) i vratari Denis Karić, Antonio Glumac i Mateo Radočaj.

Nije istina, na žalost, da je klub baš na putu ostvarivanja ciljeva. Dapače, već se sada naslućuje da će umjesto borbe za Ligu prvaka možda uslijediti borba u Ligi za ostanak!

Može li tako često i žustro proklamirana promocija žena u sportu, koja u HRK Karlovac živi svoju praktičnu provedbu, donijeti dobro karlovačkom rukometu? Nema dvojbe da je dopredsjednica Maja Relić dugo očekivano osvježenje i dobitak za Upravu kluba, zavidno se snalazi nekad rukometašica a sada fizioterapeutkinja Dina Ajvazi kao te nova glasnogovornica Katarina Poturica-Gerić. Nadamo se da će dokraja povjerenje iskoristiti/opravdati i trenerica Tanja Rašić pa uspješnijom dionicom vraćati „kredit“ Upravi.

Do konca prvog dijela natjecanja u Premijer ligi rukometaši Karlovca u 8. kolu u subotu 18. studenoga na parketu ŠSD (17,30 sati) dočekuju šestoplasiranu Goricu koja ima bod više. Potom 25. studenoga dolaze zadnjem Zametu u Rijeku. Onda se prvenstvo nastavlja drugim dijelom - Karlovac u 10. kolu (2./3. 12.) igra u Zagrebu s prvoplasiranom Dubravom, u 11. kolu (9./10.12.) kraj Korane dočekuju trećeplasirani Poreč, a prije zimske stanke još u 12. kolo (16./17.12.) nastupa u Sesvetama na pretpostavljivom derbiju začelja. Ukoliko u tih pet utakmica Karlovčani na dvije domaće pobjede ne naslone barem jednu gostujuću, crne slutnje bi se doista mogle obistiniti.

Što nipošto ne želi nitko od dobronamjernih, u koje naravno spadaju i oni koji glede kadrovske i stručne politike ne misle uvijek jednako…

Izdvojeno


Reci što misliš!