KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: KŠZ-u prolazna ocjena za organizaciju svečanosti, jedinica za provedbu glasovanja

7 DANA NA 4 RIJEKE: KŠZ-u prolazna ocjena za organizaciju
svečanosti, jedinica za provedbu glasovanja

Karlovački sport danas ima 127 sportskih udruga s oko 2.300 sportaša u 34 sportova. Na državnim je prvenstvima iznjedrio je u 2019. 45 zlatnih, 76 srebrnih i 112 brončanih medalja, na svjetskim kupovima 10 medalja, na europskim prvenstvima u 9 nastupa 3 medalje. Na kvalifikacijama za svjetsko i europsko prvenstvo jednu medalju. Naši sportaši sa invaliditetom osvojili su 3 zlata i isto toliko srebra, 4 brončane na državnim natjecanjima te jedno zlato na EP.

SPORTAŠI PREUZELI HRAM KULTURE

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovačka športska zajednica (KŠZ) je slavodobitnicima, laureatima KA-sporta, uručila nagrade i priznanja za uspjehe koje su ostvarili tijekom prošle godine (2019). U 57. anketi naslovi su otišli u ruke gimnastičarke Petre Furač i atletičara Ivana Katića. Za najbolju seniorsku momčad u 2019. proglašen je BK Olimpija, a ekipu ŽKK Karlovac (odbojka). Početak svečanosti kasnio je sat vremena. Naime, svi posjetitelji u glavnoj dvorani Zorin doma na velikom ekranu pratili su tijek utakmice rukometaša Hrvatske i Norveške. Nakon pobjede Kauboja sreći i veselju nije bilo kraja a ovacije su se prolomile hramom karlovačke kulture kojega su te večeri preuzeli KA-sportaši. Karlovčani će zbog svega ovoga dugo još pamtiti ovogodišnje proglašenje laureata sporta svoga grada.

Ali to nije sve ... Izbor najboljih u karlovačkom sportu ide u potpuno krivom smjeru i više ne predstavlja uistinu izbor najboljih, nego nešto što nema veze sa sportom.

EVO I ZAŠTO ...

Iz godine u godinu iz rezultata glasovanja jasno je vidljivo da pojedini članovi KŠZ-a glasuju najčešće za sportašicu/sportaša i žensku i muški ekipu iz svog kluba, ili sporta kojeg predstavljaju (ako su među nominiranima). Stoga je nevjerojatno da kod glasovanja skupštinara i Nadzornog odbora po tko zna koji put već, ne igraju rezultati nego lobiranje a time i elementarno nepoznavanje rezultata. Neshvatljivo je njihovo neznanje o sportu jer ogromna većina njih usko prati rezultate iz sporta kojeg zastupaju i poznavanje ostalih rezultata im je vrlo šturo. No, ni to im nije opravdanje jer uz glasački listić dobiju pobrojane sve rezultate nominiranih i mogu izdvojiti 10-ak minuta, pregledati te rezultate, usporediti ih i glasovati, korektno prema ostvarenim rezultatima. Potpuno je legitimno da svaki član zastupa interese svog sporta u KŠZ-u, međutim postavlja se pitanje je li baš moralno da pri izboru najboljih, u kojem bi svatko od njih trebao objektivno glasovati, pokazuju neskrivenu pristranost i daju glas kandidatu iz svog sporta, čak i kada je letimičnim pregledom ostvarenih rezultata potpuno jasno da je neki drugi kandidat uvjerljivo bolji?!

Nekad se glasovalo tako što glasači nisu smjeli glasovati za svoj klub i kandidata svoga kluba. Nije ni to bilo idealno, ali je bilo bolje, objektivnije.

O svim tim nelogičnostima je još 2016. godine predsjednik karlovačke Sekcije HZSN-a Gordan Tomičić pismom izvijestio predsjednika KŠZ Želimira Feitla. No, do danas se po tome ništa nije promijenilo.

Otkako je "Žiga" Feitl na čelu KŠZ-a napravio je puno dobrih stvari, vidljivo je da nastoji ići ispravnim putem. Međutim, na izboru najboljih u gradskom sportu opetovano se događaju „iznenađenja“ koja upućuju da u toj proceduri izbora nešto definitivno ne štima. Zaslužio je prolaznu ocjenu samo zato što je ovogodišnja organizacija svečanosti primjerna, a školsku jedinicu bi dobio zbog provedbe glasovanja.

ŠTO RADI STRUČNA SLUŽBA?

Za to ne bi trebalo odgovornim isključivo smatrati čelnog čovjeka KŠZ-a već cjelokupni sustav nominacija i izbora. Time bi se onda trebali pozabaviti članovi Upravnog odbora KŠZ-a, ukoliko zaista žele da izbor najboljih u sportu stvarno bude izbor najboljih. U protivnom se bojimo da bi izbor mogao doći na loš glas. Konačno, neshvatljivo je što radi stručna služba KŠZ-a kojom koordinira profesionalni djelatnik, glavni tajnik/ca, koja je već odavno na to trebala reagirati i Upravnom odboru predložiti nova rješenja. Zato i postoje.

Ima tu podosta nelogičnih primjera s kojima nikako ne bi trebalo ovom prigodom opterećivati javnost (svaki čitatelja može na našem portalu pročitati kako je tko glasovao i biti će mu puno jasnije o čemu pišemo - LINK), već je potrebno o tome razgovarati s čelnim ljudima krovne sportske asocijacije Karlovca. Kad to ne rade oni koji su za to plaćeni onda mogu i moraju to učiniti sportski novinari koji također nisu zadovoljni ovakvim rješenjem izbora te KŠZ uputiti na niz konkretnih neobjektivnosti glasača kako bi za sljedeće izbore imali puno jasniju situaciju i, dakako, objektivniji izbor.

Izdvojeno


Reci što misliš!