KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Spolna ravnopravnost i veća medijska zastupljenost ženskog sporta

7 DANA NA 4 RIJEKE: Spolna ravnopravnost i veća medijska
zastupljenost ženskog sporta

Mreža koordinatorica okuplja aktivist(ic)e iz nacionalnih sportskih saveza i županijskih sportskih zajednica, čija je zadaća jačanje svijesti i akcijske poduzetnosti u vlastitim sredinama (i šire), kako bi se smanjila spolna neravnopravnost u sportu te poboljšala trenutačna, gotovo diskriminirajuće mala, zastupljenost ženskog sporta u domaćim medijima.

Naime, više od 50 sudionica odazvalo se nedavno na seminar za koordinatorice za ravnopravnost spolova u sportu „Glas žena u sportu“ održan je u suorganizaciji HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, Ureda za ravnopravnost spolova RH, Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) i Agencije za elektroničke medije (AEM).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O projektu Glas žena u sportu govorila je čelnica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden. Najavila je da će se namjenskim novcem od dodijeljene joj Nagrade MOO-a Trofej - žene i sport, organizirati seminari, radionice, međunarodna konferencija (2021.), odraditi izdavački projekti, snimiti dokumentarni filmovi… Sve to u svrhu povećanja medijskog praćenja ženskog sporta, što bi u iduće tri godine, prema njezinoj procjeni, trebalo rezultirati 30-postotnim boljitkom.

STO POSTO STRASTI - STO POSTO PONOSA

Nakon otužnog podatka, utemeljenog na analizi objava sedam medijskih kuća, o samo 14 priloga (3,76 posto) iz ženskog sporta od ukupno analiziranih 370, Vanja Gavran iz Agencije za elektroničke medije prezentirao je kampanju „Sto posto strasti - sto posto ponosa“, u kojoj se planira izrada 20 polminutnih filmića o hrvatskim sportašicama koje će nastupiti na OI i POI u Tokiju. Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima, koje su publicirane i u vrlo zanimljivu brošuru, izložila je suautorica (uz Romanu Eibl i Marina Šareca) - novinarka i urednica sporta na portalu Index.hr Dea Redžić.

Stanje spolne ravnopravnosti u hrvatskom sportu i medijima kroz konkretne je podatke, dobivene od anketiranih nacionalnih sportskih saveza (NSS), dočarala tajnica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Gordana Borko. Prema toj anketi, ravnopravnijem statusu ženskog sporta najviše pridonosi Sportska televizija, kojoj je glas dalo 76,4 posto anketiranih NSS-a. Slijedi HOO-ov informativni servis Sportska Hrvatska (58 posto) i Hina (44 posto).

MILIMETARSKI POMACI

O medijskoj pismenosti u kontekstu glavne teme seminara govorio je jedini muški član HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Ratko Cvetnić, a na temu EU-projekta: Ususret ravnopravnosti spolova u sportu, prezentaciju je održala proslavljena veslačica Mirna Rajle Brođanac. Zaključila je da hrvatskim sportom u svim segmentima dominiraju muškarci, ali da se u pogledu ravnopravnosti žena događaju pomaci, makar i milimetarski…

Novinarka i urednica na Hrvatskom radiju Tea Svedrović Rožman približila je nazočnima status žena u sportskom novinarstvu, o čemu je na trenutke i sasvim konkretno progovorila - iz prvog lica jednine.

ZAŠTITA SPORTAŠ(IC)A OD NASILJA

U predavanju o zaštiti sportaš(ic)a od nasilja, Dražen Gorjanski (Hrvatski karate savez) predočio je gotovo šokantne podatke o američkim slučajevima, a najupečatljiviji je onaj o čak 250 silovanih gimnastičarki, većinom kandidatkinja za nastup na olimpijskim igrama. Sugerirao je uvođenje psiholoških testiranja za trenere u procesu njihova licenciranja.

Dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak izvijestila je o boravku hrvatskog izaslanstva na konferenciji u Helsinkiju. Pod sloganom „Lead the change - be the change“ (Provodi promjene, budu promjena), svi su pozvani da s riječi prijeđu na djela (aktivnost). U svrhu poboljšanja statusa žena u upravljačkim tijelima sustava sporta, istaknula je preporuku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se izradi registar potencijalnih kandidatkinja za upravljačke pozicije u sportu.

Morana Paliković Gruden pročitala je preporuke Vijeća Europe o borbi protiv seksizma (koji je u praksi i govor mržnje) i mjerama/alatima koji se nalažu vladama europskih država za borbu protiv tih pojava u društvu. (Izvor HOO)

Izdvojeno


Reci što misliš!