KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kritika je uvijek dobrodošla, ali ne i kritizerstvo. Protiv toga najbolje se boriti - argumentima!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kritika je uvijek dobrodošla, ali ne i
kritizerstvo. Protiv toga najbolje se boriti - argumentima!

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je nakon tri i pol godine prošli tjedan dao intervju o sportu za KAŠonline. Što je učinio za sport za vrijeme svog mandata znamo, a ovo je prilika da analiziramo sve što je rekao i obećao još odraditi.

Pođimo redom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

REVIZIJA I STRATEGIJA

Najvažniji naglasci iz intervjua jesu da ove godine slijedi refresh, revizija prioritetnih klubova – novca je malo a korisnika previše.

„Moj prijedlog je da jedan od kriterija za raspodjelu novca bude i suradnja na razvoju sporta u gradu. Baš me zanima kako će proći ta ideja, ta inicijativa. O svemu moramo razgovarati i dogovarati se“, odgovorio je Damir Mandić.

Karlovačka športska zajednica priprema novu Strategiju sporta grada Karlovca, što nam je potvrdio i Želimir Feitl, prvi čovjek krovne gradske asocijacije (KŠZ). Gradonačelnik smatra da ulaganje javnog novca u sport mora biti održivo, plansko i logično. Nužni su kriteriji koji će uvažiti razne elemente: od rezultata i masovnosti preko broja mlađih dobnih kategorija, popularnosti sporta do tradicije i zato se odlučilo pristupiti izradi nove Strategije.

ATLETSKA STAZA, TRAVNJAK I SVLAČIONICE

Druga stvar za koju se založio naš gradonačelnik je realizacija, dakle obnova i završetak nove atletske staze na „Čavleku“. Travnjak je obnovljen zahvaljujući financijskoj potpori Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) sa 450.000 i Nogometni savez Karlovačke županije (NSKŽ) sa 150.000 kuna.

„Čim temperature dopuste kreće lijevanje staze. Uskoro će i natječaj za sprave i opremu. Vjerujem da ćemo krajem svibnja imati sve završeno. Travnjak je gotovo spreman za proljetni dio prvenstva“, kategoričan je Mandić.

Uređenje travnjaka i nova atletska staza košta više od 6 milijuna kuna s tim da je od Ureda za sport Vlade RH za stazu povučen cijeli iznos od 3,5 milijuna kuna, a za travnjak ulaganja su tripartitna - Grada i već spomenutih HNS i NSKŽ.

„Sudjelujemo i u natječaju za opremu atletskih borilišta te uistinu očekujem da ćemo i prije ljeta biti spremni za primjerena natjecanja“.

Obećao je također i da će se s Mladosti riješiti obnova svlačionica kod igrališta s umjetnom travom, ali nužan je i krov nad glavom za atletičare koji su praktički podstanari na svom stadionu.

SPORTSKI OBJEKTI

Treća stvar o kojoj se očitovao gradonačelnik jest pronaći rješenje za energetsku obnovu Školske sportske dvorane (ŠSD) koja je pod zaštitom konzervatora (?). Čeka se, naime, natječaj za objekte koji su isto tako pod zaštitom konzervatora. U planu su još, kaže, ulaganja u Sokolski dom i Streljanu na Jamadolu kao i u sportske objekte u Mjesnim odborima koji služe za niželigaška natjecanja kao i rekreaciju.

„Na simboličnoj razini upravo smo ulaganjem u bazni sport, atletiku, uređenjem atletske staze i atletskih borilišta, htjeli pokazati kako vidimo svoju ulogu, ali i razvoj sporta u Karlovcu. To ne ide preko noći. Od temelja treba graditi svaku sportsku priču na održivim osnovama“, zaključio je Damir Mandić.

KA-RUKOMET

I četvrta važna tema otvorena u razgovoru s gradonačelnikom bila je situacije s KA-rukometom, trofejnim kolektivnim sportom u gradu. Rukomet je, kao što se zna, koji je prije svega vlastitim nemarom i pogrešnim odabirom uprave dospio u nezavidni položaj. No kriv je i maćehinski odnos struktura koje u njemu nisu prepoznati neupitnu kvalitetu, stoga se i dogodio odlazak ponajboljih igrača. HRK Karlovac je prošli vikend poražen u Senju i sve je bliže dnu ljestvice što ga dovodi u vrlo neugodnu poziciju – prijeti ispadanje i sezona u nižem rangu natjecanja.

„Nerijetko s poduzetnicima komuniciram i radi pomoći rukometu. Neki su doista pomogli. Tri mjeseca sam u intenzivnom kontaktu s upravom kluba. Nastojimo srediti situaciju. Vjerujem da smo na dobrom tragu. Rukometu smo puno toga dužni i osobno sam spreman maksimalno se angažirati“, podvukao je Damir Mandić.

I za kraj, podsjećamo da je poslije našeg prvog intervjua prije tri i pol godine vrijedila novinarova poruka „Držat ćemo vas za riječ“…“ Tako je i bilo. Rezultat je očit budući da je dosta obećanoga i učinjeno. Mnogima iz sporta je stalo da tako stvarno i bude. Ima nažalost pojedinaca, dežurnih dušebrižnika, kritičara i pogotovo kritizera, koji s figom u džepu navijaju da tako ne bude. Nema sumnje da se protiv takvih najbolje boriti - argumentiranim podacima!

Izdvojeno


Reci što misliš!