KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kuda ide karlovački sport?!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kuda ide karlovački sport?!

Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ), osnovana među prvima u Hrvatskoj prije 24 godine, u svom sastavu ima 23 članice - 5 sportskih zajednica, 16 strukovnih saveza različitih sportova, Športski savez invalida i Školski sportski savez. U Karlovačkoj županiji djeluju 239 sportskih klubova i udruga, više od 6.000 registriranih sportaša, a rekreacijski se sportom bavi preko 8.000 građana. U 2019. ostvarena sredstva za sport Karlovačke županije bila su u visini od 1.350.000 kn, a za 2020. su planirana sredstva 1.300.000,00 kuna.

U Dugoj Resi je održano proglašenje najbolje u sportu za prošlu godinu. Bila je to završnica proglašenja najboljih pojedinaca i klubova u Karlovačkoj županiji u anketi ZŠKŽ nakon što su prije svoje laureate sporta proglasile krovne sportske institucije u četiri županijska grada. Dodijeljeno je sveukupno 89 nagrada i priznanja od kojih 83 za pojedinačne uspjehe, za 28 sportašica i 6 ekipnih nagrada klubovima. Nagrađeno je 24 mlada sportaša/sportašica s ostvarenim/zapaženim rezultatima u 2019. te čak 36 mladih nadarenih sportašica i sportaša primilo je priznanja. Nagrađeno je i pohvaljeno 6 trenera i isto toliko uspješnih sportskih djelatnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

CORONAVIRUS

U svijetu sporta prilično je burno odjeknula vijest da bi Olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Tokiju zbog širenja koronavirusa mogle biti otkazane. Preostala su još tri mjeseca da se odredi sudbina Igara. Odmah se počelo špekulirati da bi Igre mogle biti premještene pa je spomenut London, domaćin Ljetnih igara 2012. koji ima svu potrebnu infrastrukturu. No Olimpijske igre neće biti otkazane ako se broj domaćih slučajeva ne popne na desetke tisuća. Puno je realističnije pitanje hoće li gledatelji ili sportaši htjeti doći ako se situacija pogorša. Igre neće biti otkazane i zato što se tome ne protive samo organizatori, koji bi doživjeli financijski gubitak, nego i sponzori i TV kuće… Primjerice, američki NBC prava za televizijske i radijske prijenose deseteih Olimpijskih igara od 2011. do 2032. platio je 12 milijardi američkih dolara pa bi otkazivanje bilo udarac za njihovu veliku investiciju.

I nekim prijašnjim izdanjima Olimpijskih igara prijetili su virusi, no ni zbog jednog nisu otkazane. Štoviše, samo su zbog svjetskih ratova otkazane Igre. Godine 1916. nisu održane u Berlinu, a 1940. otkazane su Igre dodijeljene Tokiju jer svijet je već bio u vihoru Drugog svjetskog rata. A Igara nije bilo ni 1944.

POPRAVNI

Coronavirus u proteklih 7 dana na 4 rijeke kao da je zahvatio karlovačke rukometašice, rukometaše, košarkaše i odbojkašice.

Rukometašice i rukometaši Karlovca doživjeli su pravu rezultatsku groznicu, igrački fijasko u Zagrebu i Trogiru. Igračice RK Škola rukometa Karlovac izgubile su od drugoplasirane Trešnjevke 17 razlike (35:18), a sa 15 golova razlike (35:20) poraženi su Tanjini rukometaši u Trogiru. Vraćaju se s minusom od nevjerojatnih – 32! To nikako nije dobro jer se i jedna i druga ekipa grčevito bore da bi zadržali trenutni status – rukometašice u 2. HRL Zapad, a rukometaši u 1. HRL – Jug.

U subotu 7. ožujka idu na popravni. U dvorani kraj Korane od 13,30 sati u 16. kolu igračice trenera Keče ugošćuju posljednjeplasirani Rovinj, a igrači trenerice Rašić od 18,00 sati u 15. Kolu dočekuju trećeplasirani Buzet. Oba ova susreta odredit će sudbinu karlovački ekipa, pogotovo sudbinu rukometaša. Ako u subotu pokleknu na domaćem parketu ne piše im se dobro.

Puno bolje nisu prošli niti košarkaši Šanca koji su čak bez 5 igrača otputovali na Krk gdje su poraženi 31 koš razlike (95:64) u susretu 17. kola 2. HKL Zapad. Mogao je poraz biti nešto manji, no kada je postalo jasno da je pobjednik riješen trener Mario Gašparović odmorio je glavne igrače kako bi izbjegao eventualnu ozljedu u ionako desetkovanoj momčadi. U sljedećem kolu imaju poravni u Karlovcu s Kraljevicom.

Karlovačke odbojkašice su u 3. kolu Mini lige za ostanak u prvoligaškom društvu poražene su od pulskog Velog Vrha 3:0 i time se dovele u neugodnu situaciju. Istina je da je ekipa imala velikih problema s gripom zbog koje su mnoge igračice izostale i po tjedan dana s treninga. Sada su na pretposljednjem mjestu koje znači ispadanje. Zaostaju jedan bod za Drenovom, ali imaju i odgođeni susret protiv posljednjeplasirane i već otpisane Kostrene. U sljedećem kolu i očekuje ih popravni - teško gostovanje kod Nove Gradiške.

PLES

Tri kola prije kraja ispale su iz kuglačice Karlovca iz prvoligaškog društva. Točka na i stavljena je nakon domaćeg poraza od Zagreba 6:2 (3.255 – 3.292). Premda je već neko vrijeme bilo jasno da gotovo sigurno ispadaju ipak je do ovog susreta tinjala mala nada. Sada je sve jasno, iako teoretska šansa i dalje postoji, ali ne i popravni. Prema rasporedu u posljednja tri kola gotovo je nemoguće da Karlovčanke postignu sve tri pobjede, a da Osječanke sva tri susreta izgube.

„Plesale su samo jedno ljeto” – to bi bio zaključak jednogodišnjeg nastupa kuglačica Karlovca u 1. Hrvatskoj kuglačkoj ligi. Šteta!

Kuda ide karlovački sport?!

Izdvojeno


Reci što misliš!