KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Tamara Ljikar, prva djevojka u prvoj postavi Karlovačkog šahovskog kluba

7 DANA NA 4 RIJEKE: Tamara Ljikar, prva djevojka u prvoj postavi
Karlovačkog šahovskog kluba

Iza nas je 8. ožujak, Dan žena, ali to nije razlog da ovu kolumnu ne posvetimo ženama u karlovačkom sportu. Konačno, promotivnih tekstova o sportašicama u sportu nikad nije previše.

300 ŽENA U KA-SPORTU

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među rukovodećim strukturama u karlovačkom sportu KŠZ ima jednu žensku osobu koja je članica Upravnog odbora, u Nadzornom odboru također. Na funkciji profesionalnog tajnika KŠZ-a je ženska osoba. U upravnim tijelima članica krovne sportske asocijacije Karlovca ima još ženskih osoba koje volonterski obnašaju svoje funkcije.

U sustavu natjecanja članica Karlovačke športske zajednice (KŠZ) koje se aktivno natječu, sveukupno je oko 1200 sportaša, bez škola odnosno neregistriranih sportaša. Od toga je oko 300 sportašica. Većina klubova ima muške i ženske selekcije dok samo ženski pogon ima 5 klubova: ŽKK Karlovac (košarka), OK Karlovac (odbojka) ŽNK 4 rijeke (nogomet), Kuglački klub Karlovac i RK Škola rukometa Karlovac. Tri kluba u svom sastavu imaju mušku momčad i žensku ekipu. Od 2017. godine u IHL Karlovac djeluje prva ženska ekipa u inline hokeju u Hrvatskoj od kojih su dvije igračice prošle godine nastupile i za mladu reprezentaciju Hrvatske. Najviši rang igraju kuglačice, potom odbojkašice te rukometašice. Od pojedinačnih sportova najbrojnije su sportašice u borilačkim sportovima, gimnastičarke, atletičarke…

Najbrojnija u karlovačkom ženskom sportu je RK Škola rukometa Karlovac koja u svom pogonu ima 96 djevojčica od kojih se tri ekipe mlađih dobnih skupina natječu u redovitom ligaškom natjecanju (1.MKHRL ,1. HRLD, MRL). Ženska seniorsku ekipa natječe se u 2. HRL Zapad.

VIKEND U ZNAKU SPORTAŠICA

A kad su u proteklih 7 dana na 4 rijeke redovita natjecanja u pitanju spomenimo da su na početku proljetnog dijela prvenstva 1. HNL za žene u mlađim kategorijama, nogometašice ŽNK 4 rijeke gostovale su u Čakovcu kod ŽNK 'Katarina Zrinski' gdje su uz dvije pobjede odradile ovo gostovanje. Kadetkinje su slavile sa 3:0, a sva tri pogotka postigla je Mia Pušić, dok su pionirke pobijedile sa 1:0, a pobjednički pogodak djelo je Petre Johović.

Ovogodišnji Dan žena obilježila je i jedna šahistkinja, Tamara Ljikar članica Karlovačkog šahovskog kluba (KŠK). Klub je debitirao u trećeligaškom natjecanju porazom od ŠK 'Ban Jelačić 'iz Zaprešića (1,5:4,5). Jedinu pobjedu za karlovačke šahiste ostvario je Matija Žibrat, a posebno je zanimljivo da je remizirala Tamara Ljikar, prva djevojka u prvoj postavi KŠK-a.

Anja Santini Mikulić, članica Planinarskog društva Dubovac, u Radovljici (Slovenija) je na IRCC (Interregionalnom kupu) u penjanju po umjetnoj stijeni – Boulder liga osvojila prvo mjesto. Nastupilo je 30 natjecateljica iz 8 država: Mađarske, Austrije, Slovenije, Rumunjske, BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

I to nije sve!

Iznad svih očekivanja odigrale su karlovačke odbojkašice utakmicu 4. kola Mini lige za ostanak u 1. HOL u Novoj Gradiški. Karlovčanke su pokazale da mogu svladati i daleko opasnije suparnike. Sve im je polazilo za rukom da bi na kraju rezultat bio za velika 3 boda.

Igračice RK Škola rukometa Karlovac u 16. kolu prvenstva 2. HRL Zapad očekivano su uknjižile prve proljetne prvenstvene bodove da domaćem parketu. Susret s Rovinjom u kojem su igrom blistale Kristina Vuković koja je postigla čak 14 golova i golmanica Patricija Keča sa 15 obrana, završio je pobjedom RKŠR Karlovac 27:23.

Kuglačice Ogulina su u Zadru, u susretu posljednjeg 14. kola 2. HKL Zapad, pobijedile domaću ekipu Donata 7:1 i osvojile naslov prvakinja. Vodećim Ogulinkama trebala je pobjeda da osvoje titulu i u tome su uspjele. Oborile su ukupno 3.277 čunjeva, 128 više od Zadranki. Poene su upisale: Venesa Bogdanović (552), Branka Neralić (556), Ivana Neralić (559), Ivanka Rebrović (544) i Barbara Žilić (593).

NEDOBRA VIJEST

Dan poslije Dana žena svi hrvatski mediji objavili su vijest da jedna od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena Blanka Vlašić neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju i o tome je već obavijestila Hrvatski olimpijski odbor (HOO). U Japanu se trebala boriti za svoju treću olimpijsku medalju, ali je HOO zamolila da ju makne s popisa olimpijskih kandidata.

Blanka već duže vrijeme muku muči s ozljedama koje je sprječavaju da skače na visokoj razini pa tako nije skakala od Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Iako je stanje s ozljedama danas bolje, Blanka je sa svojim stožerom predvođenim ocem Joškom zaključila da je bolje preskočiti Tokio i ne rasprodavati svoj ugled.

Blanka je u Pekingu 2008. godine bila srebrna, a u Rio de Janeiru 2016. godine brončana. Dva puta je osvajala zlato na Svjetskim prvenstvima 2007. u Osaki i 2009. u Berlinu i druga je najbolja svih vremena s preskočenih 208 centimetara što je centimetar manje od svjetskog rekorda kojeg još uvijek drži Stefka Kostadinova iz Rima 1987. godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!