KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Arhitekt Krešimir Ivaniš dobitnik Trofeja MOO-a "Sport i održiva arhitektura 2019."

7 DANA NA 4 RIJEKE: Arhitekt Krešimir Ivaniš dobitnik Trofeja MOO-a

Trofej MOO-a „Sport i održiva arhitektura“ za 2019. godinu kruna je odveć prepoznatih zasluga Krešimira Ivaniša za hrvatsku sportsku arhitekturu, ali i za projekte izvan granica Republike Hrvatske.

UTEMELJITELJ KOMISIJE ZA GRADITELJSTVO I OKOLIŠ HOO-a

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Malo naših sugrađana zna da je prof. Ivaniš Karlovčanin po rođenju, Zagrepčanin od studentskih i profesorskih dana na Arhitektonskom fakultetu. Ostavio je dubok trag u sportskom graditeljstvu diljem RH. Utemeljitelj je i dugogodišnji voditelj Komisije za graditeljstvo i okoliš HOO-a, a u četverogodišnjem je mandatu bio i član istoimene komisije Europskih olimpijskih odbora. Član je Međunarodne unije arhitekata (UIA) od 1978, Europskoga olimpijskoga odbora od 1998. te Hrvatskoga olimpijskoga odbora (predsjednik Odbora za šport i okoliš).

Budući da na tradicionalnoj prosinačkoj svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta Hrvatski olimpijski odbor (HOO) iz objektivnih razloga nije bio u mogućnosti uručiti i priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), taj svečani čin dogodio se u sklopu zasjedanja Skupštine HOO-a u veljači ove godine. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uručio je Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora “Sport i održiva arhitektura” 2019. Krešimiru Ivanišu, velikom zaslužniku za izniman doprinos u razvoju sportske infrastrukture na postavkama ekološkog i održivog planiranja te za razvoj i održavanje sportske infrastrukture u Hrvatskoj.

KARLOVČANIN PO ROĐENJU, ZAGREPČANIN OD STUDENTSKIH DANA

Krešimir Ivaniš je rođen 21. siječnja 1936. godine u Karlovcu. Nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Zagrebu, studirao je na Arhitektonskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta te 1960. godine stekao zvanje dipl. inženjera arhitekture. Od 1976. pa do umirovljenja 2001. godine radio je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu - kao projektant, predavač, docent te izvanredni profesor na Katedri za projektiranje. U stručnom radu oduvijek je bio fokusiran na teoriju i praksu održivog i ekološkog planiranja te na arhitekturu zelenog javnog prostora, sporta, rekreacije i dokolice.

U Hrvatskom olimpijskom odboru djelovao je od 1996. do 2013. te ponovno od 2018. godine, osnivač je i voditelj Komisije za sportsko graditeljstvo i okoliš. U jednom mandatu (od 2000. do 2004.) bio je član i Komisije za sport i okoliš Europskih olimpijskih odbora. Krešimir Ivaniš autor je ili suautor 15-ak sportskih studija i projektnih rješenja, najčešće za sportske dvorane i plivališta diljem Hrvatske, a za dosadašnji rad dobio je brojna društvena priznanja.

PROJEKTIRAO ČITAV NIZ SPORTSKIH OBJEKATA

Između brojnih projekata koje je izradio ili sudjelovao u njima prof. Ivaniš je projektirao i čitav niz sportskih objekata. Društveni dom Teniskoga kluba Metalac u Zagrebu (1988). Sportsku zonu Poljud–Spinut u Splitu (1975, s Višnjom Ožanić i Mladenom Orlandinijem, otkup), kupalište i sportski park na Bembaši u Sarajevu (1980, s R. Delalleom, Mladenom Jošićem i Teufikom Galijaševićem, jedna od dviju prvih nagrada). Dvoransko plivalište na Kantridi u Rijeci (1997), u Zagrebu plivački centar (1977, s B. Doklestićem, Srećkom Diminićem, Orlandinijem i V. Ožanić, I. nagrada). Sportski centar na Šalati (1980, s Doklestićem, Orlandinijem i V. Ožanić, II. nagrada). Sačinio je studiju sjeverne tribine stadiona u Maksimiru (1996), Teniski centar na Savi (1997). Radio studije razvoja sportskoga kompleksa na Šalati (1984–88. i 1997), obnove i uređenja maksimirskoga perivoja (1989–93) i obnove gradskoga kupališta na Savi (1997) u Zagrebu te sustava sportske infrastrukture grada (1999).

Objavljivao je stručne članke, organizirao domaće i međunarodne kongrese, seminare i skupove o održivoj arhitekturi sporta. Posvećenost i promoviranje takvih trendova u građevinskoj praksi rezultirala je njegovim predavanjima u čak 16 država, a s ulaskom u 21. stoljeće, ideje koje je cjeloživotno zagovarao inž. Ivaniš - još više su dobile na značaju.

Izdvojeno


Reci što misliš!