KOLUMNE / GASTRO ŠPIJUN

Gastro špijun na Adventu: Gablec na minusu može biti cool, ali jedino ako je kobasica vruća, a kuhano vino bez začina iz vrećice

Gastro špijun na Adventu: Gablec na minusu može biti cool, ali
jedino ako je kobasica vruća, a kuhano vino bez začina iz vrećice

Kao da blagdansko pretjerivanje samo po sebi nije dovoljno, netko je i Karlovčanima podvalio "advent" pa je sve to krenulo puno ranije, čak 10 dana prije Božića. Pogled na vagu bit će na početku 2019. za mnoge brutalno iskustvo, no to smo, čini se, i sami željeli.

Priznajmo, karlovačka promenada je u ovim zimskim danima lijepa i okićena, puna raspoloženih ljudi a iz bijelih kućica šire se mirisi pečenih kobasica, burgera, germ i kakvih već knedli, kuhanoga vina i klinčića. Pa ako već niste bili, jeli i pili na Adventu u Karlovcu, evo par preporuka što da kušate, a isto tako i poneka sugestija da ipak nešto pokušate izbjeći ako je moguće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od dvadesetak kućica koje čine adventski špalir na karlovačkoj Promenadi tek ih je manji broj onih koji nude punu ugostiteljsku uslugu. Mislim, pritom na hranu (nešto konkretno), piće i slastice, dok ima i onih koji nude samo tradicionalne adventsko - zimske slatke radosti poput krafni, fritula i toliko razvikanih germ knedli čija je valjda jedina prepoznata osobina to što koštaju više nego porcija ćevapa s lukom za van. No krenimo redom...

FIDEL GASTRO - GOURMET CORNER

Zagrebački restoran domišljatog imena u zadnje vrijeme puno ulaže u catering i obogaćuje ponudu izvan "kuće", pa je tako "dolutao" i na Advent u Karlovcu. U kućici neumorno kuha Karlovčanima već znano lice gastro scene, donedavni chef restorana Kastel Zoran Gajić, pa su i sama očekivanja s razlogom puno veća. No da ne bi bilo razočaranja trude se svi na Adventu, pa unatoč minusu u termometru pokušava se sve prezentirati u najboljem svjetlu. Burgeri, kobasice, pull pork sendviči, sve to spada u adventsku ponudu, no ipak to netko radi bolje ili lošije. Fidelov burger je pun, ukusan, juneće meso ima finu strukturu i aromu dima no u kombinaciji s pečenim špekom, koji je u ovom slučaju bio i hladan, možda taj dim i previše dominira, no ipak ne preuzima cijeli burger toliko da bi ga upropastio. Hladan špek se može i objasniti zbog serviranja na minus 2 Celzija, ali i to bi u burgeru koji košta 35 kuna valjalo pripaziti. Posebno kad ga jedeš na stoječki i kad paziš da ti se umak ne razlije po rukavicama.

Kobasica u fafu naziv je kobaje s prilogom koja se nudi servirana u pecivu. Prilozi su zaista razni i ima ih desetak, a onome s dobrom voljom i apetitom, i kojem nije neugodno to reći teti za pultom, može ih naručiti sve pa bi mu ovaj obrok zaista bio više nego obogaćen a usudili bismo se reći i zamaskiran. Jer kobasica je kobasica, a stara poslovica kaže, "ako laže svinja ne laže čvarak". U ovom slučaju mi smo se povinovali tome da ipak prije svega osjetimo okus kobasice, pa su nam bila dovoljna dva priloga.

"Vučena svinjetina" domaći je naziv za popularni pulled pork sendvič koji je proteklih godina zajedno s burgerima osvojio ponudu velikog broja restorana, zalogajnica i prčvarnica. U Fidelovoj inačici sendvič je dobar, ali ipak ništa spektakularno dok malo smeta što se iz svinjetine ne puši kako bi trebalo. To je opet problem jer je očito hranu teško držati vrućom na temperaturama ispod nule.

Ponuda pića je standardna ali ipak solidna. Gotovo sve vrste piva iz portfelja Heinkenea Hrvatska, fini punč, odnosno koktel na bazi džina.

burger 35 kn, Kobasica s prilogom 25 kn, pulled pork sendvič 28 kn, sok 15 kn, punč 18 kn

RESTORAN KASTEL

Karlovčanima i brojnim gostima grada na četiri rijeke Restoran Kastel u Starom gradu Dubovcu dobro je poznat unatoč tome što radi tek nešto više od dvije godine, no i to je bilo dovoljno da se svrsta na gastronomsku kartu Hrvatske. Iako se chef koji je "zahuktao" kuhinju Kastela sad smrzava pod drugom kućicom, onom Fidel Gastra, Kastelovci rade punom parom, a svoju ponudu kao i ostali temelje uglavnom na kobasicama s prilogom i narescima. No naša je ekipa naletjela na nešto toliko jednostavno a opet savršeno za zimski obrok pod vedrim nebom. Tradicionalno težačko jelo - police od krumpira u Kastelu je dobilo nadjev od sira i šunke i novi naziv - Nugentov krumpir. Je li ga na ovaj način jeo grof Laval Nugent ipak nije toliko bitno. Posipan s finim komadom domaćeg pečenog špeka i dehidriranog luka stvarno daje savršenu kombinaciju. U porciju koja košta 25 komada dolaze dva komada - dvije police i to baš onakve kakve trebaju biti - vruće, kompaktne, kremaste i lagane.

Nakon fine kobasice, kojoj opet zamjerka jer je jednostavno došla prehladna da bi se u njoj moglo uživati, Kastel je u ponudu uvrstio plate domaćih narezaka i sireva, te od slatkog nezaobilazne germ knedle i zanimljivo, čokoladne tartufe. U ponudi pića je i točeni Heineken, ali i pjenušci na čaše ili u boci. Tako ako slučajno netko i zaboravi pjenušac na doček Nove godine, nema problema, samo u tom slučaju ne bi smio zaboraviti novčanik.

kobasica s prilogom 25 kn, punjeni krumpir 25 kn, germ knedla 28 kn, čaša pjenušca 20 kn

UKUS

Obrt za građevinske i uslužne djelatnosti iz Žakanja također je našao svoje mjesto među kućicama s gastronomskom ponudom na karlovačkom Adventu.

Ponuda je jednostavna kakvu je možda najbolje i imati na ovakvom mjestu. "Ukus" u svojoj kućici nudi više vrsta kobasica u pecivu s raznim prilozima. Kobasice su ukusne, bile su vruće a ljutu smo inačicu uzeli bez ikakvih priloga kako bi osjetili ono što je kod kobasice i najbitnije - okus mesa. Svježe, kako treba biti svakako za pohvalu kao i za jednu slasticu u ponudi ove kućice. To su donut fritule. Fritule s rupom poput američke krafne u "Ukusu" su odlične, a kao i kod kobasice najbolje ih je probati bez maske u vidu čokolade, nutelle i sličnih preljeva.

kobasice s prilogom 20 kn, fritule 20 kn

RESTORAN DP

Definitivno je najdalje u ponudi na karlovačkom Adventu otišao već i šire poznati restoran DP iz Zvečaja. Burgeri, pulled pork sendviči, sarma u street verziji, kobasice u običnom, crvenom i crnom pecivu, marinirana i dugopečena rebarca, buncek sa zeljem za van i pristojan izbor slastica, od torti do knedli, sve se to spravlja u nekoliko kvadrata adventske kućice. Obitelj Vukmanić koja već duži niz godina uspješno vodi restoran uz Mrežnicu očigledno karlovački Advent vidi kao dobru promociju onoga što radi i naravno, pristojnu zaradu. I jedno i drugo će sigurno doći jer je Advent tijekom prvog tjedna odlično posjećen a tek dolaze prava uzbuđenja.

No da se nakratko vratimo onome zbog čega se vrijedi smrzavati na Promenadi. Burger od junećeg mesa upakiran u brioche pecivo je u stvari dobar komad mljevenog mesa koji opravdava svaku od 35 kuna koliko košta. Iako teško da će se netko iz kategorije izjelica zadovoljiti samo s burgerom, tako da za kompletniji obrok preporučamo i neki prilog, a najbolji prilog čini se kobasica u pecivu, nebitno o boji u kojoj pecivo dolazi. Božićna kobasica s klinčićem svakako je dobar izbor za probati nešto drugačije od uobičajenog, no preporuka je slavonska ljuta ili pak paprena. Ćebasa je nešto tradicionalniji oblik, a tu je i "old school" hrenovka u pecivu.

DP-ov pulled pork ipak zaslužuje posebni odlomak. Pecivo u kojem dolazi je lepinja koja bi izvrsno došla i uz ćevape, ali ipak u ovom slučaju puno suhlja. Takva treba i biti jer dolazi doslovno natrpana "vučenom svinjetinom", spravljenoj na sve popularniji način priprave mesa u pećnici - sporo na nižim temperaturama. Rezultat je fantastičan i za napraviti kod kuće, al' ako si ne želite podebljavati račun za struju, sve se može probati na karlovačkom Adventu.

DP nudi i odličnu slasticu, knedle koje nisu germ. Bakine knedle dobile su fantastičan makeover, svakako za probati.

kobasice u pecivu 25 kn, marinirana rebarca 44 kn, pulled pork sendvič 35 kn, street sarma 33 kn, street buncek & zelje 35 kn

IZBJEGAVATI - FAKE KUHANO VINO

U svim kućicama nudi se kuhano vino po cijeni od 12 kuna i iako smo ga probali na više mjesta gotovo da nema iznimke - užasno je, očajno, prepuno šećera i fake... ako u tome i ima nešto vina, začini su iz vrećice, a dovoljno govori da i na čašama u koje se toči stoji reklama proizvođača upravo takvih groznih mikseva.

Gastro špijun

 

Izdvojeno


Reci što misliš!