KOLUMNE / GASTRO ŠPIJUN

GASTRO ŠPIJUN: Restoran Kvaka - Kupa nije more, ali na njenoj dubovačkoj obali osjeti se dašak Jadrana

GASTRO ŠPIJUN: Restoran Kvaka - Kupa nije more, ali na njenoj
dubovačkoj obali osjeti se dašak Jadrana

Smatrate li i vi da Kvaka ne spada u vrh karlovačke gastronomije? OK, i mi smo tako mislili, sve do jučer. Petak je dan za - ribu, a nema puno gradskih restorana koji će se odvažiti na nešto više od friganih ili lignji na žaru, pastrve s roštilja ili recimo smrznute orade iz prvog trgovačkog centra. Od restorana koji se smjestio na samoj obali rijeke, jasno je, očekuje se više.

Papaline - otkriće dana

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije baš dobro krenulo po Kvaku već na aperitivu. Kad nemate nekog artikla koji bi svakako morali imati stara je konobarska fora kazati da svaki čas treba stići roba. Tako je bilo i s viljamovkom. No, vrlo uslužna i simpatična konobarica pokazala se i iskrenom. Naš aperitiv doista je bio na putu i to toliko blizu, da smo viljemovku na stolu imali pet minuta kasnije. Ipak, ne bi si nijedan restoran trebao dopustiti ovakve "rupe" u nabavi.

Naručili smo biftek medaljone i smuđa na mlinarski, s pekarskim krumpirom i sezonskom salatom za glavno jelo. Dok čekamo, za predjelo ćemo napiknuti pržene papaline i pohane lignje s tartarom. Nudi nam se domaći kruh. Bio je to uvod u trenutak pozitivnog iznenađenja, točke preokreta, kada svijet izgleda ljepšim mjestom za život. Lignje su mekane i vrlo ukusne. Papaline, bez uvrede onome što će uslijediti, vjerojatno su bili otkriće dana. Toliko da ne bi smo uopće pogriješili da smo cijeli ručak posvetili samo njima. Ono kada na toliko nepravedno potcijenjenoj namirnici uopće ne osjetiš ulje, nego samo nju. Nije Kupa more, ali s izvornim okusom plave ribe u ustima, mali dašak Jadrana na njezinoj desnoj obali na Dubovcu, itekako se osjeti.

Glavno jelo - biftek medaljoni u umaku od vrganja. Lagali bismo kad bismo rekli da u životu nismo jeli bolje, ali jelo je bilo korektno. Pekarski krumpir za prilog nije bio dobar izbor. Tako je kad nismo poslušali prijedlog konobarice i uzeli - krokete. Smuđ na mlinarski bio je na tragu onoga što smo imali s papalinama i lignjama u predjelu. Mekoća i savršeni okus riječne ribe. A Šoštarova Frankovka nije se pokazala lošom kombinacijom.

Papaline 18, salata 30

Palačinke za desert nikako ne naručujte nakon obilnog glavnog jela, a pogotovo ne ako ste još imali i predjelo, jer će vam to zamjeriti vaš želudac. Naravno, govorimo samo o kvantiteti, što se okusa tiče, preporučamo ih, od onih vulgaris s pekmezom do tamnih sa specijalnim nadjevom od kruške - specijaliteta kuće.

Cijene su korektne. Možda je 30 kuna malo previše za zdjelicu sezonske salate, ali s druge strane se nađu papaline po 18 kuna za porciju. Osoblje je ljubazno, ambijent ugodan, možda da se poradi malo na terasi kako bi se više stopila s Kupom, no sezona ionako tamo broji svoje zadnje dane. Generalno, Kvaka nas je iznenadila - vrlo ugodno.

HRANA 4,5/5

PIĆE 3/5

AMBIJENT 4,5/5

POSLUGA 5/5

 

Izdvojeno


Reci što misliš!