KOLUMNE / GASTRO ŠPIJUN

GASTRO ŠPIJUN: Akcija razotkrivanja uspjela - što se krije iza gastronomskog preobražaja konobe Kostanjac?

GASTRO ŠPIJUN: Akcija razotkrivanja uspjela - što se krije iza
gastronomskog preobražaja konobe Kostanjac?

U karlovačkoj konobi Kostanjac nemojte se začuditi ako na stol do vas i izvan turističke sezone sjedne grupa američkih ili korejskih turista, ali isto tako i kada jedini gosti uz vas to budu lokalci koji vrijeme krate uz belu i gemišt.

Iako ovo mjesto Karlovčani ponajviše poznaju po friganim ribicama nakon kojih za istjerivanje mirisa iz odjeće morate zvati egzorcista, u zadnjih par godina tamo se događa pravi gastronomski preobražaj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Soparnik šefa kužine

Novitet i mamac za brojne goste u Kostanjcu je svakako ponuda burgera koji se neodoljivo sljubljuju uz točeno craft pivo zagrebačke Varionice, no vaš Gastro Špijun se ovog puta odlučio za "vulgaris" ručak kako bi ispipao ponudu i izvan vikenda, jer se vikendom ekipa Kostanjca dodatno oboružava i nabrijava jelovnik.

Interijer Kostanjca je ugodan i domaćinski, a kad se otvore vrata vrta i prostora pečenjare, onda konoba dobiva i posebnu dimenziju koja se može mjeriti i s ozbiljnijim restoranima. Uglavnom, ručak je najbolje početi predjelom, a na ovom mjestu to znači naručiti tradicionalni poljički soparnik, kombinaciju blitve, tijesta i luka po receptu kakvom se spravlja u rodnom kraju šefa kužine. Jednostavno jelo pravi je gastronomski doživljaj iako u ovom slučaju nije pečen na tradicionalan način - ispod komina, no to ne umanjuje njegovu kvalitetu.

Juha od bundeve - pravo otkriće

Drugo predjelo ispalo je pravo otkriće. Juha od muškatne bundeve sa zapečenim brusketićima, vrhnjem i par kapi balzamičnog octa grije u hladnim danima, ali i obara eksplozijom okusa. Vrhunski izbalansirano jelo od jednostavne namirnice, ne pregusto, baš kakvo treba biti, svakako za preporuku.

Na glavno jelo se ovog puta, jer smo uz lokalce s početka priče bili sami u lokalu, nije trebalo dugo čekati a izbor je u solidnoj morskoj ponudi pao na odrezak od tune i lignje na žaru. Tuna steak savršeno pečen, ali po mom skromnom mišljenju ipak premalih gabarita, koji centimetar u promjeru ne bi bio na odmet. Tu je i fini umak, izvrsno paše uz tunu kao preljev, a dobar je i kao "moća". Prilog koji na pjatu stiže uz tunu je povrće na žaru, izuzetno ukusno, narezano na trakice, no što smo ono malo prije rekli o količini!

U ponudi craft pivkani

Kostanjac se uspio ubaciti u vlak koji juri 200 na sat, a radi se o pravoj craft revoluciji u Hrvata. Praktički jedini u gradu toče zanatsko pivo, u ovom slučaju Pale Ale zagrebačke Varionice koju možete popiti u čaši od pinte (o,56 l) za 22 kune. Na lageru u Kostanjcu ima i drugih hrvatskih craft pivkana, ali u boci. Kao što priliči jednoj konobi, ponuda vina je solidna, a da ne može biti bolja, tu uvijek ima prostora za napredak.

Pekarski hrskav do bola - doslovno 

Lignje na žaru uvijek su dobitna kombinacija za svaka gladna usta pa tako i ovog puta. Ovdje opaska za "količinski popust" ne vrijedi no ipak ne treba izostaviti prilog koji je u ovom slučaju bio pekarski krumpir. E tu se chefu ipak omaklo jer je pekarski bio prepečen,  pa će biti da se radilo o čipsu a ne pekarskom. Problem je vjerojatno u tome što je i pretanko narezan, pa je pečenjem dobio hrskavost 100%. Pomfrit koji je kao prilog stigao u drugoj kombinaciji činio se kao bolja varijanta priloga.

Za desert je nakon ovakve bombe teško ostaviti mjesta no kad je bal nek' je maskenbal. Palačinke su odlične, kao bakine ili mamine, bez primjesa vanilin šećera i ostalih napuhivača, a čokoladni namaz koji ide uz njih podsjeća na "eurokrem". To je to, svakako posjetiti i provjeriti zašto na Trip Advisoru Kostanjac ima tako dobre ocjene i postaje nezaobilazno mjesto za turiste, putnike namjernike, ali i sve više Karlovčana mlađe generacije.

HRANA 4/5

PIĆE 4/5

AMBIJENT 4/5

POSLUGA 5/5

Gastro špijun

Izdvojeno


Reci što misliš!