U karlovačkoj konobi Kostanjac nemojte se začuditi ako na stol do
vas i izvan turističke sezone sjedne grupa američkih ili
korejskih turista, ali isto tako i kada jedini gosti uz vas to
budu lokalci koji vrijeme krate uz belu i gemišt.
Iako ovo mjesto Karlovčani ponajviše poznaju po friganim ribicama
nakon kojih za istjerivanje mirisa iz odjeće morate zvati
egzorcista, u zadnjih par godina tamo se događa pravi
gastronomski preobražaj.
Soparnik šefa kužine
Novitet i mamac za brojne goste u Kostanjcu je svakako ponuda
burgera koji se neodoljivo sljubljuju uz točeno craft pivo
zagrebačke Varionice, no vaš Gastro Špijun se ovog puta odlučio
za “vulgaris” ručak kako bi ispipao ponudu i izvan vikenda, jer
se vikendom ekipa Kostanjca dodatno oboružava i nabrijava
jelovnik.
Interijer Kostanjca je ugodan i domaćinski, a kad se otvore vrata
vrta i prostora pečenjare, onda konoba dobiva i posebnu dimenziju
koja se može mjeriti i s ozbiljnijim restoranima. Uglavnom, ručak
je najbolje početi predjelom, a na ovom mjestu to znači
naručiti tradicionalni poljički soparnik, kombinaciju
blitve, tijesta i luka po receptu kakvom se spravlja u rodnom
kraju šefa kužine. Jednostavno jelo pravi je gastronomski
doživljaj iako u ovom slučaju nije pečen na tradicionalan način –
ispod komina, no to ne umanjuje njegovu kvalitetu.
Juha od bundeve – pravo otkriće
Drugo predjelo ispalo je pravo otkriće. Juha od muškatne bundeve
sa zapečenim brusketićima, vrhnjem i par kapi balzamičnog octa
grije u hladnim danima, ali i obara eksplozijom okusa. Vrhunski
izbalansirano jelo od jednostavne namirnice, ne pregusto, baš
kakvo treba biti, svakako za preporuku.
Na glavno jelo se ovog puta, jer smo uz lokalce s početka priče
bili sami u lokalu, nije trebalo dugo čekati a izbor je u
solidnoj morskoj ponudi pao na odrezak od tune i lignje na žaru.
Tuna steak savršeno pečen, ali po mom skromnom mišljenju ipak
premalih gabarita, koji centimetar u promjeru ne bi bio na odmet.
Tu je i fini umak, izvrsno paše uz tunu kao preljev, a dobar je i
kao “moća”. Prilog koji na pjatu stiže uz tunu je povrće na žaru,
izuzetno ukusno, narezano na trakice, no što smo ono malo prije
rekli o količini!
U ponudi craft pivkani
Kostanjac se uspio ubaciti u vlak koji juri 200 na sat, a radi
se o pravoj craft revoluciji u Hrvata. Praktički jedini u gradu
toče zanatsko pivo, u ovom slučaju Pale Ale zagrebačke
Varionice koju možete popiti u čaši od pinte (o,56 l) za 22
kune. Na lageru u Kostanjcu ima i drugih hrvatskih craft
pivkana, ali u boci. Kao što priliči jednoj konobi, ponuda vina
je solidna, a da ne može biti bolja, tu uvijek ima prostora za
napredak.
Pekarski hrskav do bola – doslovno
Lignje na žaru uvijek su dobitna kombinacija za svaka gladna usta
pa tako i ovog puta. Ovdje opaska za “količinski popust” ne
vrijedi no ipak ne treba izostaviti prilog koji je u ovom slučaju
bio pekarski krumpir. E tu se chefu ipak omaklo jer je pekarski
bio prepečen, pa će biti da se radilo o čipsu a ne
pekarskom. Problem je vjerojatno u tome što je i pretanko
narezan, pa je pečenjem dobio hrskavost 100%. Pomfrit koji je kao
prilog stigao u drugoj kombinaciji činio se kao bolja varijanta
priloga.
Za desert je nakon ovakve bombe teško ostaviti mjesta no kad je
bal nek’ je maskenbal. Palačinke su odlične, kao bakine ili
mamine, bez primjesa vanilin šećera i ostalih napuhivača, a
čokoladni namaz koji ide uz njih podsjeća na “eurokrem”. To je
to, svakako posjetiti i provjeriti zašto na Trip Advisoru
Kostanjac ima tako dobre ocjene i postaje nezaobilazno mjesto za
turiste, putnike namjernike, ali i sve više Karlovčana mlađe
generacije.