KOLUMNE / LIJEVI APERKAT

LIJEVI APERKAT, kolumna Nikole Vuljanića: A u što vi vjerujete?

LIJEVI APERKAT, kolumna Nikole Vuljanića: A u što vi vjerujete?

nikola-vuljanic-PRAVA FOTKAVjerujete li u duhove? A kako stoji stvar s vješticama? Pouzdate li se u anđele ili hodžine zapise kad vam teško ide? Sveci su vam kućni prijatelji, a s Bogorodicom razgovarate preko vikenda? Jeste li razmislili o onih sedam djevica u dženetu koje vas čekaju nakon bogougodnog klanja? Što kažete na vukodlake i vampire, iluminate i guštere koji tisućama godina vladaju čovječanstvom?

Mislite da su to praznovjerja, bapske priče kojima vjeruje priprosti i neobrazovani puk u zaostalim kutovima naše planeta i naše ljubljene domovine. Civilizirani svijet vjeruje u Boga na nebesima (bez obzira kako ga zovu) i tu je kraj vjerovanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priznajte iskreno, jeste li povjerovali u socijalističko samoupravljanje (bez obzira što ste jasno vidjeli kako to funkcionira), u bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti i u socijalističku revoluciju koja traje? Jeste li povjerovali i jeste li se ponadali da će, bez da se vi osobno angažirate i bez da vlastitu guzicu izložite u postupku, jednakost i pravda pobijediti? Priznajte!

Dobro, a kako onda opisujete to da istom političkom društvu povjerujete u ista obećanja svakih četiri ili osam godina i očekujete svaki puta raj na zemlji, a dobijete prijevaru i figu koja iz džepa iziđe na javnost. Je li to posljedica urođenog optimizma koji čovjeka gura u situaciju da kod ponavljanja istih poteza očekuje drugačije rezultate? Ili je to ipak jednostavna definicija gluposti – da se kod ponavljanja istih postupaka očekuju drugačiji rezultati.

Jedna od velikih stranaka kojima Hrvatice i Hrvati vjeruju opljačka državu gotovo do kostiju, pojavi se na sudu kao zločinačka organizacija, organizira pravnu zavrzlamu da se riješi optužnice i – prvom prilikom dobije izbore. Na čelu joj je ovog puta pristojan dečko (a nije li i Sanader bio pristojan i dobro odgojen dečko?) koji možda ima i dobre namjere, okružen drugim uglavnom pristojnim dečkima, a događa se isto kao i kod onih prethodnih – zadužuje se do besvesti, kupuje se propalo i prodaje uspješno, sve za dobrobit naroda. Narod vjeruje jer je vjerovanje lakše i jednostavnije od otvaranja očiju. Ovaj naš karlovački narod vjeruje isto tako pričama bez sadržaja, lijepo ispričanim, rečenicama sa subjektima, predikatima, objektima i priloškim oznakama, kako i priliči profesoru hrvatskog jezika, a u kojima sadržaja nema niti za muhu otrovati. Drugi obnavljaju gradove, otvaraju poslovne zone, a mi s velikim obećanjima uzgajamo ribice. Volim ribice, ali hajde dečki, malo ozbiljnije.

Druga velika stranka obećava pravdu, socijalu i, na kraju puta, socijalnu državu, gotovo socijalizam. A kad dođe na vlast najprije ukine radnička prava, a onda proda sve što je za prodaju i što se može prodati. Prvi vođa im je barem bio osobno skroman pa mu se dosta toga može i oprostiti. Drugi je bio oličenje arogancije i od empatije svjetlosnim godinama daleko. Razlika od prve velike stranke u broju je optuženih za malverzacije i korupciju i u sposobnosti da se bezočno krade. Kod nas, lokalno, te druge stranke ni nema, nije je nikad ozbiljno ni bilo, a ljudi koji su ju formalno vodili uglavnom su bili otpadnici one prve. Građani opet vjeruju jer je vjerovanje lakše od otvaranja očiju. Pa je i u ovom slučaju jedini zaključak – kako ste sijali tako ćete i žeti. Ili kako reče jedan glupi filozof – svaki narod ima vlast kakvu je zaslužio.

Novi dečki i cure koji su se pojavili na političkom nebu u načelu planiraju i obećavaju sasvim drugačije vođenje politike. Osim kad dođe do toga da treba povući konkretne poteze. Onda se ispostavi da su išli u jednu od škola političkih funkcioniranja iz prethodnih odlomaka. Pa Most zapošljava kumove kumiće, Živi zid u maniri porodične udruge kao zmaj sjedi na blagu koje je dobio od države i koristi sve privilegije koje se mogu dobiti. I tome slično i tako dalje.

Zbog svega ovoga, a i zbog čvrstog uvjerenja da je kritička misao i sposobnost da se čovjek odupre zaluđivanju i zaglupljivanju najdragocjenija osobina misaonog bića, želim vam novu godinu u kojoj nećete vjerovati nikome bezuvjetno, ni u što bez dokaza i nikada bez truna sumnje i kritičnosti, uključujući i ovo što pišem. Budite sretni i svojeglavi, nemojte se uklopiti u čopor ni u krdo, bez obzira kako je toplo. Smrdi.

Izdvojeno


Reci što misliš!