KOLUMNE / LIJEVI APERKAT

LIJEVI APERKAT, kolumna Nikole Vuljanića: Tko će sve to platiti?

LIJEVI APERKAT, kolumna Nikole Vuljanića: Tko će sve to platiti?

Desetke puta sam u Saboru (uvijek u oporbi, nikad na vlasti) povodom raznih prijedloga zakona i propisa koje su vladajući pedlagali postavljao jednostavno pitanje: „A tko će to platiti?“ Naravno, odgovor nikad nisam dobio i, naravno, odgovor sam uvijek unaprijed znao. Ako neće Bog platiti (a najčešće neće) onda će narod pozlatiti. Narod to uvijek radi i nije mu teško. Zato uvijek i izabire one koji samo ispostavljaju račune.

Tako sad policajci ispostavljaju račune za blindirane Mercedese (koje nitko ne treba i kojih se svi odriču), a narod će u međuvremenu skupljati, kunu po kunu, lijekove za teško bolesnu djecu. Ima tu neke pravde, vjerojatno, samo ju ja ne vidim. Bolesna djeca na skupljanje priloga, a Mercedesi iz proračuna. Stvano pravdu ne vidim, ali ni pamet onih koji glasaju za tipove koji im prodaju takva muda pod bubrege, ili lire pod dolare, svejedno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zadaća vlasti (politike, ako hoćete) uvijek je bila prikupiti novac od onih koji imaju (to se zove porez) i podijeliti ga onima kojima treba (to se zovu društveni prioriteti). U nekakvim, recimo, normalnim državama uhvatili su ravnotežu, pa se veći dio onog što se prikupi porezima i troši na one koji su porez plaćali. Pomogne se i siromašnima, a o potrebama bolesne djece ne apelira se na humanost nego se o njima država brine. Posebice tamo gdje je djece sve manje i manje i gdje se provodi tzv. „pronatalitetna“ politika. Tako to u svijetu, a kod nas malo drugačije. Država, vlast, partija, tko li već, uspostavila je drugačije prioritete. Pa su Mercedesi neprikosnoveni i za njih para ima, a lijekovi, ako se nađe. I onaj ministar imbecilnog lika o tome govori kao o svom vlastitom uspjehu. Birajte ga ponovno! Taj zna što radi.

Narod, dakle, porezom plaća ceh za vlastite i tuđe gluposti. Kao što je i red. No, nije uvijek tako. Ako ste sitna riba, za vlastite ćete postupke platiti sami. Miši Hrastovu, kažu mediji, došao je račun za odštetu obiteljima onih koji su stradali na Koranskom mostu. Država, ova naša, s prioritetima gore opisanima, platila je odštete i sada potražuje od Miše to što je platila. Naravno da on tih novaca nema, u prošlom se ratu nije obogatio i nije pobrao niti jednu fabriku i ceh za plaćanje onog što je uradio istjerat će ga na cestu (i još, vjerojatno, neće biti dosta da se sve plati). Možda je to i pravdeno, možda je i pošteno, ali je u svakom slučaju neuobičajeno. Ne sjećam se da se kod suđenja, npr. Norcu govorilo o tome tko će platiti odštete. Ali to je bio general i zbog njega su se budući ministri vezali lancima. A ovo je samo Mišo.

Kad smo kod toga, priča se uvelike o tome hoće li ili neće Bošnjaci dizati tužbe za ono što im je šestorka iz Hercegovine radila. Ako tužbi bude, tko će platiti odštete? Prljičeva se imovina procjenjuje na 10 milijuna eura, a Praljkovu nitko ni ne procjenjuje. Dosta je teško pretpostaviti da su to uštedili od plaće. To je njima njihova borba dala pa ih ne treba optuživati, ali ni žaliti. Za to su se borili.

I sad, kad dođu odštete, vidjet ćemo tko će konačno platiti ceh. I vidjet ćemo kako će se šef hrvatskih generala Pavle Miljavec očitovati. I o Miši Hrastovu (koji nije general) i o generalima koji su suđeni i osuđeni. I o tome tko će to sve platiti.

Izdvojeno


Reci što misliš!