KOLUMNE / LIJEVI APERKAT

LIJEVI APERKAT, kolumna Nikole Vuljanića: Bazen naš nasušni

LIJEVI APERKAT, kolumna Nikole Vuljanića: Bazen naš nasušni

nikola-vuljanic-PRAVA FOTKAStvarno ne znam što je ovim našim današnjim političarima, posebno u Karlovcu. Izbori su pred vratima, govori se o javnom zdravstvu (krasno i zdravo), kurikularnoj reformi (opet krasno, mada devet od deset ljudi koje pitam pojma nemaju što riječ znači i uglavnom im je sumnjiva – vuče na neku drogu), odnosu sa Srbijom (bolje rat nego pakt – zvuči poznato), govori se o stotinama tisuća radnih mjesta koje su i HDZ i SDP negdje izgubili i baš će ih sad naći (neka gledaju račune u Austriji i na ponekim otocima), govori s o blagostanju neviđenom (kako Tuđman reče, kao Švicarska i unuku otvori banku), sve pod uvjetom da se glasa za one koji su sve to već obećavali i slagali (opet HDZ i SDP) ili nikad nisu ništa napravili ni u svom dvorištu (npr. jako Pametno ili malo manje pametni pravaši). O svemu se govori, osim o temi koja je u ovom našem gradu životno povezana s izborima i koje bez izbora nema, a bez koje nema izbora, odnosno do sada ih nije bilo. Nitko u predizbornoj kampanji u Karlovcu ne govori o veličanstvenom gradskom bazenu.

Dotična pojava, jer taj bazen i nije nego pojava na razini fatamorgane, ne bira godišnje doba u kojem će se pojaviti (pojave se pojavljuju, to im je posao). Pojavljivao se još u ono pretpovijesno doba u mračnom vilajetu jedne zemlje socijalizma na Balkanu. (Da je to vrijeme pretpovijesno potvrđuje i rečenica jednog karlovačkog kulturnog velikama, izrečena u prilično širokom društvu, da hrvatska povijest počinje godinom tisućudevetstodevedesetom i osnivanjem Hrvatske demokratske zajednice). Već su onda popularni političari govorili da je Karlovcu neophodno potreban zatvoreni bazen, naravno olimpijski. Pa su se taman spremali izgraditi ga kad nas napali četnici i sve otišlo na čekanje i na scenu je stupila višestranačka politika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Višestranačkoj politici bazen je bio (a valjda bi i dalje trebao biti) sjajna tema. Najprije su i jedni i drugi (HDZ & SDP) izrađivali projekte i planove. Odnosno, izrađivali su ih njihovi prijatelji i kompanjoni i to debelo naplaćivali. I tako nekoliko puta. U međuvremenu, za svake izbore, lokalne i parlamentarne, obećavali su bazen. I jedni i drugi (HDZ & SDP). Naravno, nakon izbora ustanovilo se svaki puta da se bazen neće graditi jer (a) to nema smisla, (b) preskupo je i grad ni izdaleka nema novaca ili (c) samo budale vjeruju takvim megalomanskim obećanjima lokalnih političara. No, do idućih su se izbora i (a) i (b), a pogotovo (c) zaboravili i svaki puta smo krenuli u kampanju s bazenom (ponekad i s rekonstrukcijom Radićeve, istina). Oni koji nisu obećavali bazen nisu imali nikakve šanse, kao da ih i nema u politici. U jednoj takvoj kampanji sam sudjelovao i na pitanje kakav bih bio gradonačelnik odgovorio „tolerantan“, što je naišlo na urnebes smijeha i voditeljice i mojih konkurenata. Jedan od njih, gospodin Škrgatić, obećao je bazen. I dobio izbore, sve bez tolerancija. Njegova sklonost istini (i terencima) već je tada bila izražena i nastavila se valjda do današnjeg dana, a o bazenu više nismo razgovarali. I gospoda iz socijaldemokrata imali su puna usta bazena (i Janković i Joha), a rezultati svih tih obećanja dio su fatamorgane koja se pojavljuje (evo opet pojave) redovito pred izbore.

Ova višedesetljetna tradicija izgradnje predizbornih bazena prekinuta je, nadam se nehotice i nadam se zaboravnošću, u ovoj predizbornoj kampanji. Gospodo političari velikih i najvećih stranaka, nemojte to raditi. Sve ste tradicije ovog grada uspješno ugušili lažljivošću, seljačijom i skandaloznim svinjarijama, nemojte i ovu. Bazen je naše preizborno pravo, svaki puta smo ga dobivali kao predizbornu pojavu (aha, opet pojava) i nemate pravo lišiti nas toga veselja. Obećajte nam olimpijski bazen, grijan i osvjetljen kako Bog zapovijeda, sa svim popratnim sadržajima, s kuglanama i pivnicama, s kafićima i restoranima, a može i s onim što se nekad nalazilo na početku Ruskog puta.

Bazen naš nasušni dajte nam jer bez njega ne možemo. I sve drugo što obećajete laž je, ali ova je najprivlačnija. Kakvi su to izbori bez bazena u Karlovcu. Pozivam sve poštene građane da na izbore uopće ne iziđu ako nam ne obećaju bazen. Olimpijski u fatamorgani.

Izdvojeno


Reci što misliš!