KOLUMNE / PIT I TEATAR APSURDA

PIT I NJEGOV TEATAR APSURDA: Križ u Sabornicu

PIT I NJEGOV TEATAR APSURDA: Križ u Sabornicu

zaplaticKriž u Sabornicu. Ne bilo kakav – onaj od tri metra. Veći nego što ga imaju drugi. Približno iste veličine kao onaj na Golgoti. Neka se zna da su u ovoj zemlji većina kršćani, to jest katolici. Tako se bori za narod, vjeru, Krista protiv komunista, ateista i ostalih „…ista“. Tko kaže da našim sabornicima nije stalo do naroda, napretka, boljeg života. Ili možda sa se svi tješimo da je nama ipak bolje nego njemu na križu. Kažu da nebo nema granica, ali vjerojatno ljudska glupost nadmašuje i tu bezgraničnost neba. Mislim da bi u Sabornici na zidu trebale visjeti gaće na štapu kao trajni podsjetnik što su nam ti isti „križari“ kroz dvadeset godina učinili. Trajni podsjetnik sebičnosti političkih elita, gramzivosti i nemorala. Čast pojedincima!

Lijepo je rekao pokojni Joža Pankretić u Saboru :“ Kdaj sem došel vu Sabor 1990., bil sam za mnoge od vas grof, bil sem gazda, a vi niste imeli niš, ni za žmigavac, a sad vozite ‘marcedese’ i kupujete tvornice.“

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Govoreći o križu papa Franjo rekao je u svojoj homiliji 19. lipnja 2016. slijedeće o: „Nije riječ o nekom ukrasnom križu, ili ideološkom križu, nego križu života, križu vlastitih dužnosti, križu vlastitog žrtvovanja za druge iz ljubavi – za roditelje, za djecu, za obitelj, za prijatelje, pa i za neprijatelje –, križu raspoloživosti za solidarnost sa siromašnima, za zalaganje za pravdu i mir.“

I dok slušamo i gledamo bezobzirnu podjelu u tijelima vlasti, državnim kompanijama, agencijama kao da se radi o stranačkoj prčiji a ne o našem vlasništvu koje je stjecano desetljećima dođe da čovjek povraća od gađenja. Istovremeno nam se prodaju fore o pravima i slobodama, talibanizmu, sekularizmu, srednjem vijeku. Koga to zanima?

Dadnemo se „navući na tanki led“ besmislica, međusobnog gloženja, trvenja, ideoloških i povijesnih kvazi rasprava o preoblikovanja čovjeka glodajući bačene kosti dok se oni časte delicijama. Jedni nas plaše križem, sekularizmom, „mračnim srednjim vijekom“. Lijepo je napisao najveći stručnjak za srednji vijek, Warren Hollister: „Po mom sudu, tko god epohu koja je iznjedrila katedralu u Chartresu, koja je "izumila" parlament i sveučilište, naziva mračnom, ili je mentalno retardiran, ili je velika neznalica".

U šizofrenoj situaciji svašta se čuje, predlaže, prosuđuje, namjerava pa ponekad i u djelo provodi. Što veća glupost – to veći medijski odjek i prostor. To veća šansa da ideja, „nemisao“ postane stvarnost, naša svakidašnjica s kojom ćemo se morati nositi godinama.

Istina, dobro kao da su ustuknuli pred neistinama, spletkama „igrama bez granica“, pohlepom. Istina postoje svijetli primjeri ljudske solidarnosti u našem društvu ali oni se nalaze negdje na rubovima naše zbiljnosti.

Vozeći se skoro svaki dan iz Rečice u grad postajem sve tužniji, rezigniraniji dok promatram prekrasnu pokupsku plodnu ravnicu koja sve više i više zarasta u korov i šikarje. Čude se i stranci koje susrećem, neshvatljivo im je da žitnica postaje pustoš. Baciš li pogled s naše strane preko Kupe prema Sloveniji – obrađen svaki komadić zemlje.

Devet sam godina u Rečici i za to vrijeme zatvorio sam 44 domaćinstva. Umjesto ljudi i domaćih životinja dvorištem se širi drač, šikara. Nekada sam iz dvorita promatrao stari Draškovićev dvorac, spomenik kulture, danas ga ne vidim od šume, drača i šikare – ruševina zaboravljena, prodana za „siću“, stanište lisica, tvorova, čagljeva, zmija otrovnica koje doplaze i u moje dvorište.

Nekada ponos Galerija Žunac, danas sve prazno, odneseno, drač i korov, rđava vrata na lesi….

O tom bi volio da mi netko progovori u ovoj predizbornoj kampanji, ne o križevima u Sabornici, ne o sekularizmu ili srednjem vijeku. Ne zanimaju me ni ustaše, ni partizani, ni fašisti, ni antifašisti, ni komunisti, ni katalibani, ni jugoslaveni, ni kojekakvi uhljebi u sferi civilnog života (čast pojedincima). Zanima me kada će ova polja opet roditi žitom, početi neka industrijska proizvodnja…mnoge druge korisne stvari.

Izdvojeno


Reci što misliš!