KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Izgradi li hotel, Hanžel je zaslužio mjesto u galeriji zaslužnih Karlovčana

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Izgradi li hotel, Hanžel
je zaslužio mjesto u galeriji zaslužnih Karlovčana

Prije nekih godinu dana hrvatski poduzetnik iz Kanade Dragutin Vučković otvorio je u poslovnoj zoni Jastrebarsko luksuzni hotel od 4 zvjezdice vrijedan 10 milijuna eura sa sveukupno 186 kreveta u 93 sobe i 11 apartmana.

Iz naše karlovačke perspektive naizgled nevažna priča, ali samo naizgled. Naime, prije negoli ga je sazidao, gospodin Vučković se na mjestima gdje se odlučuje nudio da kupi poziciju na Korani, točnije zemljište na kojem je nekad bio Hotel Korana i gdje je novi vlasnik Nikola Hanžel trebao sagraditi novi. A nije. Nego je došao do famozne prve faze koja uključuje kafić s terasom, salu za svadbe i Hanželov fetiš, parkić s plastičnim životinjama. I stao. Da je ostalo na tome, jedan od najbogatijih Karlovčana bi zavrijedio prijezir jer je objektivno komad zemlje s najviše potencijala i jedino mjesto pogodno za hotel velikih gabarita u Karlovcu proćerdao za vlastiti ćef. Žal bi bio i veći uz saznanje da je postojala osoba koja je bila spremna platiti da izgradi luksuzni hotel na Korani i kad nije uspjela, premjestila je investiciju u Jastrebarsko. Točnije, usred ničega i pored ničega osim jaskanske poslovne zone, što je usput argument svima onima koji misle da Karlovcu i dalje treba veliki hotel. Ako dobro radi tamo, onda valjda i na Korani ne bi bilo brige za njegovu budućnost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sva sreća, nije stalo na tome. Veliki pano na Korani i video zid pored Žitne kuće sa skicom novog hotela, kao i najave vlasnika, sugeriraju da se Hanžel odlučio krenuti u gradnju druge faze hotela nakon gotovo 4 godine statusa quo.

Ako to zaista bude tako, Karlovac će dobiti objekt koji mu nasušno treba i otvara mnoge perspektive, a percepcija Nikole Hanžela u Karlovcu mogla bi se u potpunosti promijeniti.

Dobitnici divlje privatizacije nikome nisu dragi osim onih koji od njih imaju koristi i nekima što god napravili neće biti dragi. Pa nije ni Nikola Hanžel. Kako je bivši vozač kamiona u privatizacijskom procesu došao do karlovačke tiskare, kako je dizao kredite u Karlovačkoj banci, stjecao prve milijune, saznati u detalje vjerojatno nećemo nikad i možemo samo rezignirano ponoviti onu Rojsovu „tko je jamio, jamio je“. Vrijeme se ne može vratiti, ali se mogu sumirati rezultati. Četvrt stoljeća kasnije moramo priznati da je – za razliku od mnogih tužnih pretvorbenih priča - Lana – Karlovačka tiskara uspješno i stabilno poduzeće, da se širi i da su plaće radnika vrlo solidne.

Možda njen vlasnik živcira većinu nas što spajamo kraj s krajem sa svojim voznim parkom i mijenjanjem mercedesa ko čarapa, ponekad i svojom bahatošću i kratkim fitiljem u javnosti, svojim obilnim financiranjem samo jedne političke opcije, ali kad je u pitanju javni karlovački interes usuđujemo se reći da je Karlovac zadužio više od nekih drugih karlovačkih tajkuna.

Ne poričemo, svatko tko je održao i proširio posao, dakle zaposlio ljude i dao im plaću, zaslužuje određeni respekt. Ali, tko je od njih ušao u rizik da uz posao, uloži novac u nešto što je prije svega javni interes? Hanžel je obnovio Žitnu kuću koja teško da mu je danas isplativa investicija, ali je njenom obnovom napravio uslugu Karlovcu, jer je ta kuća danas jedan od ukrasa starog dijela grada. Ako izgradi veliki hotel na Korani, napravit će Karlovcu još veću uslugu. Nema sumnje, veliki hotel otvara nove mogućnosti i širi perspektive gradu čiji je potencijal kao kontinentalnog turističkog središta neupitan. Nadamo se da će Hanžel u budućem hotelu zaraditi veliki novac.

Izdvojeno


Reci što misliš!