KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Zašto gradska vlast reže granu na kojoj sjedi njihova vlastita tvrtka?

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Zašto gradska vlast reže
granu na kojoj sjedi njihova vlastita tvrtka?

Tek što smo napisali kako je instaliranjem bivših novinara po gradskim tvrtkama na mjesta glasnogovornika s upitnom logikom postojanja zapravo kadrovski oslabljen gradski medij Radio Karlovac d.o.o. pod čijom ingerencijom izlazi i jedina tiskana novina u Karlovcu Karlovački tjednik, vlast iz nekog razloga nastavlja slabiti svoju medijsku kuću kao da je riječ o najvećem balastu gradskog i županijskog proračuna. A nije.

Dakle, nedavna sinkronizirana odluka gradskih i županijskih vlasti o prestanku financiranja prenošenja sjednica Gradskog vijeća i Županijske skupštine na valovima Radio Karlovca iz više je razloga nerazumljiva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvo, nijedan Grad ne reže granu svom gradskom poduzeću na kojem sjedi ako ima namjeru to poduzeće održati na životu. Radio Karlovac i Karlovački tjednik nemaju sreću da su ustanova poput kazališta, muzeja i knjižnice pa bi se na njih gledalo drugačije. Nitko od muzeja ili knjižnice ne traži da budu u plusu, odnosno profitabilni, poanta je da na proračunskim sredstvima održavaju javnu potrebu. Tako bi trebalo biti s gradskim radijem i novinama. U ovoj situaciji pokušavaju biti tržišno konkurentni, a to znači da u kombinaciji s nategnutom kadrovskom situacijom, gradski radio i novine nisu autoritet i brend kvalitete ni po pitanju govornog (pisanog) sadržaja ni po pitanju glazbenih standarda. Oni pružaju manje više isto kao tržišno orijentirane radio stanice na ovom području (i njihovi news portali): „kuruzu“, lake glazbene note i još lakše note po pitanju političkog sadržaja. Kad se tako gleda, svrha njihovog postojanja je upitna. Ali, za neka bolja vremena kad ove lokalne vlasti zamijeni neka liberalnija, demokratskija i naprednija koja će shvatiti važnost objektivnih i kvalitetnih medija, lokalni radio i lokalne novine treba održati na životu.

Da bi opravdalo udar na vlastitu gradsku firmu vlast se poslužila spinom i zaigrala na kartu emocija građana tako što je objasnila da taj novac prebacuje za humanije svrhe kao što su programi Doma zdravlja. No istina je da je 150 tisuća kuna kap u moru gradskog proračuna, oko 0,04 posto. Mnogo više novca od toga iz proračuna se – nenamjerno ili namjerno - troši neracionalno i u raznim uhodanim klijentelističkim shemama. S druge strane, za Radio Karlovac oduzimanje tih 0,04 proračuna znači čupanje slamke spasa iz usta utopljenika.

Možda su lokalne vlasti odlučile da se u eteru više ne čuje bilo kakav kritički glas jer su aktualni satovi gradskog vijeća i županijske skupštine često jedine lokalne političke „tribine“ koje prosječni čovjek s ovog područja može čuti, gdje nema samo hvale na račun vladajućih nego i pokuda, pitanja i kritike od strane oporbe. Vladajući će reći da se moderniziraju, da su odsad sjednice dostupne online putem video prijenosa, no i to je samo proziran izgovor. Naime, slušatelji radija u svima zakutcima Županije, u automobilima, na poslu, kućanice u kuhinjama ipak se broje u tisućama. Video prijenos aktualnog sata pratilo je dvadesetak ljudi!

Možda se razlog podrivanja vlastite medijske kuće skriva u razmiricama unutar HDZ-a gdje je demonstracija moći njegovih glavešina i njihova taština uvijek ispred javnog interesa. Priča bi mogla ići ovako: netko je tamo zaposlio nekoga bez pitanja šefa, e sad će vidjeti otkud će isplatiti plaće. Ili nešto u tom stilu, nije ni posebno važno, važan je nakaradni princip.

A možda je stvar oko maćehinskog odnosa vlasti prema vlastitoj tvrtki mnogo ozbiljnija i ulazi u zonu političke korupcije i vraćanja dugova lokalnih političara. Tu priču iz bolje obaviještenih izvora nećemo prepričati. Ipak je na hrvatskim sudovima preko 1100 tužbi protiv novinara, ipak živimo u državi gdje policija u uniformi legitimira novinare jer ih je PRIVATNO tužio neki političar na vlasti. Naposljetku, ipak živimo u državi gdje suci presuđuju visoke novčane kazne novinarima iako su napisali istinu.

U svakom slučaju, koji god bio odgovor na pitanje zašto lokalne vlasti miniraju vlastite novine i radio, to nisu čista posla. I tu se, što se tiče vlasti, ništa ne može.

Jedini ispravni potez u ovoj situaciji bio bi nastavak prenošenja sjednica Gradskog vijeća i Županijske skupštine, ovaj put besplatno. Jer, to je javni interes, a posao gradskog poduzeća nije profit već prije svega ostvarenje javnog interesa. Pitanje je ima li vodstvo Radio Karlovca hrabrosti za tako nešto.

I oporba, koliko god bila slaba i razjedinjena, ne bi ovdje smjela stati na gunđanju i deklarativnom protivljenju ovoj odluci vlasti. Trebali bi naći načina da sami plate prenošenje, ne cijelih sjednica, već aktualnih satova Gradskog vijeća i Županijske skupštine. Moralo bi im biti jasno da je to jedna od rijetkih prilika kad se njihov glas i stav čuje izvan uskih stranačkih krugova.

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.