KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Rat priopćenjima je gotov, ali i dalje ne znamo jesu li gradonačelnik i župan za ili protiv zida

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Rat priopćenjima je
gotov, ali i dalje ne znamo jesu li gradonačelnik i župan za ili
protiv zida

Kako se zadnjih dana u ratu priopćenjima oko ograđivanja najvrjednije parcele na Korani pomalo zamagljuje poanta priče, nije zgorega malo rastjerati tu maglu. Dakle, s jedne strane imamo privatnog investitora koji pokušava progurati svoj privatni interes, a s druge strane građansku inicijativu i struku koja brani javni interes na Korani. Treba reći, inicijativa ima i jak legitimitet s obzirom da je u par dana skupila oko pet tisuća glasova podrške u akciji građanskog otpora gradnji zida na Korani. Dakle, znamo pozicije dviju strana. Tko je od njih u pravu, ostavimo za malo kasnije. Ono što ne znamo, a bitno je za rezanje ovog gordijskog čvora, je stav vlasti, Grada Karlovca i Karlovačke županije, odnosno gradonačelnika i župana.

Župan je u „haiku“ priopćenju od dvije rečenice podržao „stavove gradonačelnika Mandića“ i zaključio da je „najbitnije slijediti logiku održivog razvoja i čuvati biser, našu Koranu“. Mora se priznati, vrlo zanimljiv izbor riječi za jednog političara. Jelić bi se oslanjao na „slijeđenja logike“, a logika je u povijesti njegove političke prakse prilično subjektivan i osebujan, da ne kažemo kontroverzan pojam. S tim u skladu, nije ni čudo da mu nije palo napamet decidirano reći da je „najbitnije poštivati zakone i propise“, ni sad ni u vrijeme kad je dosljedna primjena propisa mogla spriječiti da se gradnja hotela na Korani ne pretvori u noćnu moru i za vlast, i za investitora, i za građane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U opširnom pak školskom primjeru kako priopćenja jednog gradonačelnika ne bi trebala izgledati, u neprimjerenom tonu, nervozno i konfuzno, gradonačelnik Mandić u jednom – da parafraziramo župana Jelića - nevjerojatnom slijedu logike optužuje sve osim onog tko odlučuje i onog tko od početka izigrava propise, dakle sebe i Hanžela. Građansku inicijativu za širenje antipoduzetničke klime i narušavanje ugleda grada, a struku otvoreno kleveće, optužuje za urotu, prijeti prijavama projektantima koji su navodno manipulirali investitorom jer mu nisu rekli da gradnja zida na Korani nije moguća po odredbama Generalnog urbanističkog plana. Ono što posebno žalosti je činjenica da je priopćenje pisano iz pozicije bespomoćnog promatrača, a ne vlastodršca čija bi po pitanju javnog interesa trebala biti zadnja. Gotovo je groteskno s pozicije vlasti uopće miješati se u poslovni odnos privatnog projektanta iz privatne tvrtke koja za privatni novac radi za privatnog investitora, a kamoli optuživati ga da ga je propustio uputiti ga na odredbe GUP-a. Uostalom, tko je sve ove godine branio Gradu i Županiji da investitora upozna s činjenicom da je GUP vrlo restriktivan i precizan po pitanju onog što se smije i kako se smije graditi na Korani , tko brani gradonačelniku i županu da danas kažu Hanželu da i djelatnost koju sada obavlja na mjestu bivšeg hotela NIJE u skladu s GUP-om? Da bi priča bila zaokružena, u tom tužakanju od priopćenja nedostaje još samo rečenica „doveli ste nas u tešku situaciju jer niste obavijestili Hanžela da tamo ne može graditi zid i sad se od nas očekuje da mu to sami kažemo, a znate da mu to mi ne možemo reći“.

Gradonačelnik Mandić se u priopćenju mogao suzdržati od teških kvalifikacija ljudi koji mu oponiraju (u demokraciji je to valjda dozvoljeno, zar ne?), i elegantno skloniti iza zakona, odnosno Generalnog urbanističkog plana koji ne ostavlja mnogo prostora za improvizacije. Naime, gradnja zida je protivna je članku 159. GUP-a i to u priopćenju gradonačelnik spominje, ali kao municiju za besmislenu difamaciju privatnog projektanta. Iz nekog razloga, između mogućnosti da decidirano potvrdi ono što piše u GUP-u, da tamo betonskog zida biti ne može i sukoba sa zainteresiranom javnošću i strukom, gradonačelnik je izabrao ovo drugo.

Demokracija je procedura, i nadamo se da će na kraju procedura ipak pobijediti. Ako ne preko članka 159. GUP-a, onda u daljnjim koracima koje iščitavamo iz zadnjeg priopćenja investitora u kojem pobija Grad i Županiju da odustaje od gradnje. Naime, zatražili su građevinsku dozvolu za gradnju zida-nasipa na Korani. Građevinske dozvole izdaje Grad. Građevinske dozvole moraju biti usklađene s GUP-om. Dakle, gradonačelnikova će ipak biti zadnja. I onda ćemo bez ijedne riječi saznati njegov stav o zidu na Korani, štiti li javni interes, je li mu više stalo do poštivanja propisa ili do prazne floskule o održavanju poduzetničke klime.

OTVORENA JE I ANKETA KAPORTALA PA MOŽETE GLASOVATI?

Izdvojeno


Reci što misliš!