KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: S konja na magarca

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: S konja na magarca

U redovnoj smjeni ravnatelja u Gradskom kazalištu Zorin dom postoji tek jedno pitanje, samo naizgled retoričko, a zapravo vrlo relevantno i važno. Je li Zorin dom od 1. srpnja 2019. izgubio starog ravnatelja ili dobio novog? Nažalost, odgovor je ovo prvo, odgovor na drugi dio pitanja je s obzirom na izbor nasljednice poprilično nebitan.

Osobni ukusi na stranu, nitko ne može dosadašnjem ravnatelju Srećku Šestanu osporiti da je Zorin dom pod njegovim vodstvom bio uspješan i teatarski relevantan, da ne pričamo o povijesnom dosegu da je grad Karlovac nakon dugih desetljeća amaterizma dobio profesionalni ansambl. Ima i bit će priča kako će iza Šestana ispadati financijski kosturi iza ormara, ali kultura košta i rezultati koštaju. A rezultat Šestanovog vođenja kazališta nakon što se sve oduzme i sabere je pozitivan. Nije to samo stvar broja predstava, čak ni razine programa, jer bi polemiziranje jednog novinara, kazališnog diletanta o tome s kazališnim autoritetom kao što je Šestan, bilo neumjesno. To se prije svega tiče činjenice da je Šestan svojim radom iza kojeg stoji stručno znanje i ugled, Karlovac masnijom točkom utisnuo u kulturnu kartu Hrvatske. Dobro kazalište je uvijek dokaz urbanosti, duhovne veličine i širine jednog grada. Bez obzira što se ponekad netko ne slagao s njegovim stilom, uključujući tu i potpisnika ovih redova, Srećko Šestan je Karlovac vođenjem Zorin doma grad činio više gradom. A mi Karlovčani to štujemo i nije nam jasno zašto karlovački političari ne slijede češće tu liniju i zašto u pravilu između stranačkog mediokritetstva i nestranačke izvrsnosti uvijek biraju ovo prvo i provincijaliziraju vlastiti grad.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

OK, i Šestan nije bio nestranački kadar, ali u slučaju sveučilišnog profesora s iskustvom pomoćnika ministra kulture i vođenja takvih hrvatskih kulturnih kolosa kao što je HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (i to u nominalno „neprijateljskom“ političkom SDP-ovom okruženju), koji - usput rečeno - iz Karlovca odlazi preuzeti HNK u Splitu, to je gotovo nevažan moment. Za razliku od njegove nasljednice, čija je pripadnost HDZ-u od 1990. (kako je napisala u svom CV-u), nažalost vjerojatno najvažniji moment u priči oko preuzimanja Zorin doma. Osim što je pomalo neumjesno isticati godinu pristupanja najjačoj hrvatskoj partiji, kako bi se valjda naglasila pravovjernost, taj podatak je zapravo svojevrsno difamiranje samog sebe. Nasljednica Srećka Šestana (namjerno ne pišemo ime, jer je ovdje riječ prije svega o lošoj političkoj šabloni, a ne osobi), je visoko obrazovana osoba, njena diploma nije izdana na veleučilištu u Zaprešiću ili Velikoj Kladuši, a ima i „ispravnu“ člansku iskaznicu iz vremena proglašenja neovisnosti Hrvatske. Postavlja se pitanje, kako to da Šestanova nasljednica i uz sveto trojstvo faks – stranačka iskaznica – vjersko preobraćenje nije do ulaska u šesto desetljeće života dogurala dalje od višeg stručnog suradnika u Karlovačkoj županiji? Pogotovo ako imamo na umu koliko je sirovina i mediokriteta s čudnim diplomama, stranačkih prebjega i „generala“ koji su u HDZ ušli poslije bitke, u međuvremenu zauzelo važne stranačke i stručne funkcije.

Nema sumnje, nakon Šestanovog iskustva pomoćnika ministra, sveučilišne karijere i vođenja eminentnih hrvatskih kazališnih kuća, iskustvo iz lokalnih i župnih pjevačkih zborova , KUD-ova i folklornih skupina njegove nasljednice nas navodi na zaključak da je ona u usporedbi sa Šestanom – da se poslužimo blagonaklonim eufemizmom – osrednji izbor s vrlo neizvjesnim epilogom po Gradsko kazalište Zorin dom. Izvjesno je samo da će ona biti poslušnija naspram stranačkih čelnika koji su je nagovorili da se kandidira i instalirali na mjesto ravnatelja. Vlast to voli, taj komfor da može postavljati prosječne stranačke pulene na važna mjesta. Možda to nije dobro za Karlovac? Koga briga!

Dakako, Šestanova nasljednica tu nije ništa kriva, ljudska ambicija, čak i kad nije realna, nije a priori nezdrava stvar. Ali, ovo podsjeća na sad već davnašnji slučaj dogradonačelnika Marka Marića, inženjera elektrotehnike koji je sjedio u Vijeću za elektroničke medije jer je godinama popravljao uređaje preko kojih su elektronički mediji emitirali svoje programe. Bez podcjenjivanja, gradsko kazalište nije ni lokalni KUD ni župni zbor i to je nasljednici netko trebao reći.

Dakle, kriv je HDZ koji nakon pozitivnog bljeska s Šestanom iz nekog razloga spušta ljestvicu na štetu Karlovca. Kriva je, rekli bismo podjednako, i karlovačka oporba. U prošlosti su se na mjesto ravnatelja Zorina doma birali ljudi od kakvog takvog kazališnog formata, između ostalog i zato jer su se javljali kvalitetni protukandidati koje HDZ nikako nije htio vidjeti na mjestu ravnatelja. Oporba bi morala za ovakve slučajeve morala imati „bazen“ intelektualaca s karijerom i stručnom razinom, kako bi onemogućila HDZ-u komfor guranja prosječnih stranačkih službenika na važna rukovodeća mjesta. Ne zbog sebe, ne zbog funkcije, već zbog podizanja ljestvice. Zbog Karlovca.

Izdvojeno


Reci što misliš!