KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Grafiti govora mržnje više govore o vlastima, negoli o autorima

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Grafiti govora mržnje
više govore o vlastima, negoli o autorima

Tanka je linija između procjene jesu li grafiti umjetnost ili tek vandalizam. Moglo bi se reći da je svako neovlašteno šaranje po zidovima (vlakovima, autobusima...) čin vandalizma, ali prilično oštre nijanse postoje. Ima grafita, čak i u Karlovcu koji daju određeni štih gradu, obogaćuju inače sive dijelove. U nekim slučajevima, u nekim gradovima, grafiti su podignuti na razinu kulturne ponude, nešto što određuje grad i podiže razinu njegove vizualne atraktivnosti. U Karlovcu postoji par velih grafita-murala koji su na tragu te priče. Onaj s ogromnim Krležom u Krležinoj ulici je bio svojevrsni putokaz kako bi to trebalo izgledati u budućnosti, ali je zbog energetske obnove fasade prebrisan, a gradska vlast nije pokazala neku inicijativu da dalje potiče ovu vrstu osvježavanja sivih fasada socijalističke šablonske novogradnje.

Nažalost, kao i u mnogim drugim stvarima, i kod nas se zidovi zloupotrebljavaju za izražavanje najnižih strasti i daju upravo suprotnu sliku od željene pred slučajnim namjernicima i ciljanim posjetiocima jednog grada. Postaju anti-reklama za grad. No, zato postoje komunalne službe, lokalne vlasti koje će ružnoću i ono što graniči s govorom mržnje ukloniti sa svojih pročelja. To nije neka visoka matematika, „kreč“ za prebojavanje barem nije skup. I u sredinama kojima je stalo do imidža to se tako i radi. Kao na primjer ovih dana u Rijeci nakon vandalskog pohoda dijela maturanata koji su odlučili svoj loš odgoj i insuficijentnost obrazovanja pretočiti, između ostalog, i u grafite koji su i zakonski upitni. Konkretno, „ušato“ U - s križem u sredini - da ne bi bilo sumnje da je riječ o pozivanju na najmračnije doba moderne hrvatske povijesti. Incident je osuđen, a grafiti s nedužnih spomenika i zidova promptno uklonjeni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jer, to nema veze ni s sa slobodom izražavanja ni s estetikom, to je jednostavno grubo skrnavljenje imidža svakog grada. Zašto onda karlovačka lokalna vlast žmiri na slične pojave u Karlovcu? Zvuči pomalo nevjerojatno, ali spomenuto „ušato“ U koči se već neko vrijeme na zidu same gradske uprave, a još jedno od dva metra veličine na kolnom ulazu u državnu tvrtku Hrvatske pošte. Stvarno je teško komunalnim redarima naći malo boje i gradonačelniku malo volje da se ta anti reklama za Karlovac makne sa zidova? Zamislite da je netko na zid gradske uprave samo napisao „Jugoslavija“ ili „Živio Tito“. Koliko bi takav grafit preživio prije reakcije nadležnih službi?

Da se odmaknemo od protuzakonitog isticanja ustaških simbola na zidu gradske uprave, ima tu i drugih primjera neobične indolentnosti nadležnih službi po ovom pitanju. Mjeseci su trebali da se uklone napisi sa karlovačkih zidova koji pozivaju na linč riječima „smrt novinarima!“. Zamislite sad da je netko na deset mjesta u Karlovcu napisao „smrt Andreju Plenkoviću!“ ili „smrt Damiru Mandiću“. Došlo bi do brze policijske istrage i brisanja iste sekunde kao još jednog dokaza da država i vlasti brinu prije svega za sebe, a tek onda za sve druge.

Nadalje, neki ne baš duhoviti bolesnik ispisao je već poodavno cijeli grad porukama „jehovci kradu djecu i siluju žene“. Školska djeca to gledaju svaki dan, upijaju i urezuju u pamćenje, i nitko od nadležnih ne vidi da nije zdravo da tako nešto stoji na gradskim zidovima. Zamislite da je netko cijeli grad ispisao porukama „katolici kradu djecu i siluju žene“, ili da parafraziramo konkretnu poruku, „katolički svećenici siluju djecu“. Digla bi se gadna uzbuna, sasvim opravdano, ali zašto nema uzbune ili barem prebojavanja u tišini ovog govora mržnje? Jehovini svjedoci su manje vrijedni?

Još bi se moglo nadležnima na potezu od lokalne vlasti do lokalne policije progledati kroz prste i prozvati ih tek za ravnodušnost, ali sjećamo se primjera kad su grafiti ipak brisani kad je na zidu zapisana istina o nekim političarima ili strankama. Dapače, bilo je slučajeva da policija ispituje stanare zgrade u nadi da će pronaći grafitera koji je na zid napisao za vladajuću stranku uvredljiv grafit. Drugim riječima, lokalna vlast po pitanju grafita postupa selektivno i licemjerno, reagira samo na ono što njima smeta. Ili da karikiramo – žalosno, ali bojimo se istinito - lokalne vlasti imaju na zidovima samo ono što se njima sviđa. To što ružno i zakonski kažnjivo piše na zidu malo govori o autorima; frustriranih neznalica, ekstrema i „hejtera“ će uvijek u manjini biti. To što njihove poruke ostaju na zidovima, puno više govori o onima koji ovaj grad vode.

Izdvojeno


Reci što misliš!