KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Može li HDZ izgubiti Karlovac?

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Može li HDZ izgubiti
Karlovac?

Do prije dva mjeseca po pitanju ishoda lokalnih izbora u Karlovcu nije se imalo što posebno prognozirati, pobjeda HDZ-a i u Županiji i u Gradu Karlovcu bila je zagarantirana. Dok se vodstvo glavne oporbene snage SDP-a u Karlovcu zabavljalo samo sobom, odnosno dok su ga unutarnje silnice, nesloga, manjak autoriteta, krivo usmjerena energija i osobne taštine vukle u novi stečaj, HDZ je pametno mjesecima gurao u prvi plan i promovirao izglednog nasljednika gradonačelnika Jelića, Damira Mandića.

Mandić je imao jednu ležernu situaciju; ako sadašnji gradonačelnik ima u najmanju ruku upitne rezultate u deset godina koliko je čelni čovjek grada, njega se za to ne može teretiti niti se on ima razloga opravdavati zašto nije učinjeno ovo ili ono. Relativno je svježe lice, trudi se i uglavnom uspijeva ostaviti dojam učtivog i nekonfliktnog čovjeka, koji kao ravnatelj Gimnaziju drži podalje od afera i nezadovoljstva učenika, profesora i roditelja. Iako bi skeptici upoznati s načinom kako HDZ funkcionira na ovo rekli „ne vjeruj HDZ-ovcu ni kad darove nosi“, čini se da je u skromnom medijskom karlovačkom prostoru Mandić posljednjih mjeseci postigao osnovni cilj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

HDZ-ovci će onako glasovati za njega, a neutralna politička publika, centristički i blago lijevo orijentirana koja za izbore najlakše ostaje kod kuće, ne doživljava ga kao neku prijetnju. S obzirom da takvi misle da nemaju za koga glasovati, a s Mandićem kao kandidatom desnice nemaju velikog razloga glasovati protiv nekog, i ovaj put bi mogli ostati kod kuće. Što je voda na mlin HDZ-u koji ima najvjerniju vojsku birača i stil funkcioniranja koji uključuje i nazivanje zaboravnih članova i „dužnika“ na dan izbora popodne uz poruku da izvole izaći na biralište i malo podsjećanje kako su došli do posla u javnoj službi i slično.

Ali, stvari su se u međuvremenu malo zakomplicirale. Kad se malo razmisli, ovi izbori za gradonačelnika Karlovca su specifični u odnosu na prijašnje. Prije svega jer je HDZ-ov kandidat zapravo jedini ozbiljni predstavnik političkog mainstreama od kojeg se prosječnom čovjeku u Hrvatskoj bljuje. Protukandidat kandidatu HDZ-a više nije uobičajeni SDP-ovac. Urušavanje gradskog SDP-a rezultiralo je zanimljivom situacijom, po prvi put podržali su drugog kandidata, nezavisnog Davora Petračića kao najaktivnijeg i najglasnijeg lokalnog političara u zadnjem mandatu. Sinergijski učinak glasača SDP-a i biračke mase koja više ne želi dati glas kandidata koji je sputan stranačkom disciplinom i posljedično sklon trulim kompromisima, bi mogao u izbornoj noći iznenaditi mnoge. Dakako, Damir Mandić je favorit, ali kad u drugi krug prođu on i Petračić što je objektivno najizglednije, za malo „palih“ glasova iz prvog kruga je za očekivati da se preliju na Mandićevu stranu. Sinčićevi birači, odnosno oni Živog zida, pa Mostovi i HNS-ovi koji imaju svog kandidata, u drugom krugu sigurno neće pokloniti povjerenje HDZ-ovom kandidatu. Ostaje samo pitanje njihove motivacije da izađu na drugi krug glasovanja.

Nadalje, još jedan znakovit detalj ukazuje da bi utrka za gradonačelnika mogla biti tješnja negoli se prije očekivalo. Naime, kako smo mogli doznati, HDZ je predao „tek“ 2500 potpisa za kandidaturu Damira Mandića, odnosno liste za gradsko vijeće, što je i dalje više nego u slučaju drugih kandidata, ali očekivalo se demonstriranje moći s obzirom na HDZ-ovu poslovično snažnu predizbornu mašineriju i činjenicu da se HDZ odlučio skupljati potpise i tamo gdje drugi nisu mogli, recimo, ispred HS produkta i Lana tiskare. S obzirom da na kraju broj potpisa nije fascinantan ostaje pitanje što je HDZ htio postići s tom akcijom ispred velikih poduzeća. Dokazati da su prijatelji s krupnim kapitalistima Vukovićem i Hanželom? Ostaje dojam da su postigli kontraefekt u javnosti. Prije svega, to skupljanje potpisa kad vam gazda visi za vratom ostavlja utisak prisile i pritiska na radnike. Ostavlja i utisak posebnih odnosa između HDZ-a i dviju velikih tvrtki s Banije, što produbljuje sumnje na njihov posebni status u Karlovcu. A indicija je napretek. Spomenuti poslodavci daju mnogim Karlovčanima posao, to nije sporno i na tome im treba zahvaliti, ali povrh toga pitanje je koliko su omiljeni u gradu. Hanžel i Vuković, naime, nisu sofisticirani bogataši, oni nisu mecene i filantropi. Oni nemaju strasti da podignu (financijski siromašnu) karlovačku kulturu i (siromašni) karlovački sport, da se uključe u društvenu nadgradnju. Oni kupuju za sebe, oni gomilaju vlasništvo, oni polako postaju fizički vlasnici Karlovca. A to valjda i onima kojima daju plaću ide na živce.

Na kraju, treba imati na umu da se na rezultate lokalnih izbora odražavaju događanja s državne političke scene, a ona je sve negoli bajna za HDZ. Do prije dva mjeseca Plenković je izgledao kao uglađeni Europejac, danas njegova djela poprimaju crte autoritarnosti, do jučer važni članovi stranke lete iz nje, nezadovoljstvo desnog krila buja, Vlada se klima nakon drugog razlaza s Mostom. Teška sjena propasti Agrokora i najava da ćemo enormne gubitke privatnog Todorićevog biznisa pod zaštitom države krpati mi građani u ime višeg interesa, nadvila se nad Plenkovićevu Vladu. K tome, iz nekog razloga, premijer mimo bilo kakve političke logike grčevito brani ministra financija koji možda nije kriv, ali je teško kontaminiran aferom Agrokor i nakon svega ni u jednoj EU državi ne bi ostao ministar. Priča s Agrokorom nije završena, tek je počela i sa svakim novim kosturom koji ispadne iz Agrokorovog ormara Marić će biti sve veći uteg za Plenkovića. Ukratko, teški dani za Vladu HDZ-a ne mogu biti dobra vijest za HDZ na lokalnim izborima, pa tako ni za Damira Mandića. Moglo bi biti zanimljivo.

U izborima za župana će pak biti dosadno. Županija je drugi par cipela. Nije „pala“ u ruke oporbe ni poslije 3. siječnja 2000. kad je HDZ bio na koljenima, sad ne bi pala ni da u petak Plenković objavi kako u preslagivanju većine u Saboru HDZ predlaže Milorada Pupovca za premijera. Drugim riječima, šanse protukandidata HDZ-ovom kandidatu Damira Jelića su minimalne. Pitanje je samo hoće li još uvijek aktualni gradonačelnik Karlovca u hladovinu fotelje župana sjesti već poslije prvog ili će morati odraditi formalnost drugog kruga.

Izdvojeno


Reci što misliš!