KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

Signali nad gradom, kolumna Tihomira Ivke: Urbanistički plan uređenja Zvijezde – poticaj ili novi alibi za nečinjenje?

Signali nad gradom, kolumna Tihomira Ivke: Urbanistički plan
uređenja Zvijezde – poticaj ili novi alibi za nečinjenje?

To što će Karlovac napokon, po prvi put, dobiti Urbanistički plan uređenja Zvijezde može biti sjajna vijest. Može, ako njegov sadržaj i okviri pobude političku volju da se nešto smisleno poduzme po pitanju odumiranja stare gradske jezgre. Ali i ne mora. Naime, uz univerzalni izgovor kroničnom proračunskom besparicom pa čak i svjetskom krizom, dosad je i nepostojanje cjelovitog dokumenta sa smjernicama očuvanja, obnove, izgradnje i oživljavanja bio dodatni alibi za nečinjenje. No politika je umijeće mogućeg, pa postojanje urbanističkog plana može biti još bolje opravdanje da se ne poduzme ništa. Urbanistički planovi su sami po sebi ambiciozni dokumenti, oni ne sadrže samo analizu postojećeg stanja, već i viziju koja može sezati u daleku budućnost, uključivati ciljeve i zadatke čije ostvarenje bi bilo izazov i za duboke kase bliskoistočnih šeika, a kamoli malog grada klimave ekonomije i osiromašenih građana. Ni Prijedlog urbanističkog plana Zvijezde - koji je upravo prošao fazu javne rasprave - nije drugačije naravi. Iz onog što se iz njega da zdravorazumski (čitaj – laički) da iščitati, to je vrijedan, seriozan dokument koji nam za početak otkriva razmjere zapuštenosti Zvijezde i u skladu s tim ukazuje kolika su velika sredstva potrebna samo da se postavi bazno infrastrukturni temelj. Ne treba ići dalje od ukazane potrebe za plansku izmjenu kanalizacijske mreže. Ako se tome nadoda nadgradnja u neodređenom futuru koja uključuje i gradnju podzemnih garaža, lako je uz malo političke spretnosti ovaj dokument iskoristiti za daljnju kupovinu vremena, kao savršen alibi da se i dalje ne radi ništa.

Empirija nam daje za pravo da se stvari mogu odvijati upravo u tom pravcu, no nadamo se da će Urbanistički plan uređenja Zvijezde ipak biti poticaj, a ne faktor obeshrabljenja za sadašnje i buduće lokalne vlastodršce. Autori iz Urbanističkog zavoda grada Zagreba ostavili su dovoljno prostora za to da se ne plan gleda crno-bijelo, kao na sve ili ništa, da potiče etapno-punktualni pristup kojim se može doći do stadija da više zahvata na mikro lokacijama mogu donijeti sinergijski učinak oživljavanja umiruće Zvijezde. Pa tako stručnjaci iz Zagreba, između ostalog, donose zdravorazumske zaključke da je Radićeva ulica jedan od pokretača revitalizacije jezgre, baš kao što prepoznaju činjenicu da je na glavnom, danas sasvim mrtvim mrtvom Trgu bana J. Jelačića krucijalno obnoviti „oružanu“ u vlasništvu Grada i „veliku vojarnu“ koja je imovina Karlovačke banke uz konstataciju da će „kada ožive te zgrade oživjeti će i trg.“ Autori smatraju da bi se i Dani piva skladno uklopili tamo gdje su originalno održavani…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako dosad ove vrste tople vode u gradskoj upravi već nisu otkrili, možda im riječ stručnjaka otvori oči. Možda im otvore oči i pozitivni primjeri iz prakse na tri minute hoda od gradske uprave. Kako se to radi pokazalo je Veleučilište, odnosno Studentski centar preuređenjem stare vojarne u sjajni studentski dom. I ona je mogla završiti kao gradska „oružana“ na trgu, kao ruševina obijena daščanom ogradom da se ne sruši na slučajne prolaznike. Veleučilište je nešto svojim sredstvima, nešto kreditima, nešto novcem nadležnog ministarstva uložilo preko 20 milijuna kuna u novi život Zvijezde. Tamo će za školske godine Zvijezda dobiti 160 novih stanovnika, a preko ferija veliki hostel sa stotinama mladih gostiju. Ne treba detaljno pojašnjavati da je to gruda snijega koja bi mogla pokrenuti malu lavinu novog života i ekonomskih aktivnosti u Zvijezdi.

A kako to radi Grad tri ćoška dalje? „Oružana“ je svojevremeno u doba ministra Čačića i gradske vlasti s početka tisućljeća već bila u fazi projekta POS-a više kvalitete stanovanja (i nešto više cijene kvadrata stana od tada uobičajene za POS), no kako to biva, s novom vlašću počinje povijest, pa je ništa odjednom bilo bolje od nečega. Grad je kao i sad naručivao planove (jedan o detaljnom uređenju Jelačić placa su uz dosta medijske pompe razlagali mondeni arhitekti Penezić i Rogina), i redovito zaključivao kako bez ozbiljnih investitora ne može učiniti ništa. Kad Grad nije puštao da propada, onda je prodavao, što nije loše rješenje ako se kupca ugovorom obveže da u određenom roku mora urediti zgradu. Tako je prodana velika vojarna Karlovačkoj banci za novac s kojom se mogla urediti „oružana“. No, taj je novac nestao u bespućima proračunske zbiljnosti, Karlovačka banka nije stigla dalje od postavljanje skele, pa su te dvije dominantne zgrade mrtvog trga usred Zvijezde danas u najgorem stanju otkad su izgrađene.

Stvari su očigledne i depresivne. Politika nikako da shvati što joj i ovaj urbanistički plan sugerira. Ako nemate milijarde, treba ići korak po korak, zgradu po zgradu, metar po metar ulica u Zvijezdi. Nijedan, ni najgenijalniji urbanistički plan ne može sam obnoviti staru jezgru. To je samo priprema temelja iza kojeg mora stajati politička volja i malo zdravog razuma. A iskustvo nam govori da nam po pitanju Zvijezde kronično nedostaje i jednog i drugog.

Izdvojeno


Reci što misliš!