KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

Signali nad gradom, kolumna Tihomira Ivke: Čeka nas najzanimljivija utrka za gradonačelnika ikad

Signali nad gradom, kolumna Tihomira Ivke: Čeka nas najzanimljivija
utrka za gradonačelnika ikad

ivka-150x150Bez iznimke, dosad su lokalni izbori za gradonačelnika bila naša mala unutarnja karlovačka stvar, HDZ-ova idila koju je SDP uspio razbiti samo jednom, 2001. godine. U njoj su kao kandidati, također bez iznimke, sudjelovali ljudi bez većeg značenja na državnoj političkoj sceni. Sve će se to promijeniti na lokalnim izborima naredne godine zahvaljujući Ivanu Viliboru Sinčiću, jedinom saborskom zastupniku Živog zida, iznenađenju zadnjih predsjedničkih izbora, političkoj „zvijezdi“ za koju je čuo svatko u Hrvatskoj i kojoj rejting ponovno raste proporcionalno padu podrške Mostu koji se od dana izbora uspio iskompromitirati do te mjere da im rijetko tko više išta vjeruje.

U svakom slučaju, Karlovac će u izborima biti više nego ikad pod lupom javnosti i medija na nacionalnoj razini zbog Sinčićeve kandidature što ne može biti loše. No, sumnjamo da tako misle u taborima dviju najjačih stranaka u Karlovcu HDZ-a i SDP-a. Prije bi rekli da im je nenadana Sinčićeva kandidatura, želja da postane gradonačelnikom i iznenadna briga za Karlovac, najgora moguća vijest jer čovjek koji je na predsjedničkim izborima dobio 16 posto glasova sve je prije nego bezazleni protivnik. U analizi sadašnje situacije u Hrvatskom saboru i izgledima preslagivanja vlasti prošli je tjedan jedan ugledni kolumnist utvrdio kako se u Saboru ne mogu kupiti samo dva zastupnika; Stipe Petrina i Ivan Sinčić. Svi su ostali na tržištu. Ta poza, Sinčićevi nepokolebljivi stavovi i inzistiranje da drži ekvidistancu i prema HDZ-u i prema SDP-u, ustrajnost da sjedi u sabornici i kad su na dnevnom redu teme o kojima nema što reći, korištenje saborske govornice kao tribine s koje odašilje gorčinu prema političkom establišmentu s čime se lako poistovjećuje običan puk, sve to diže Sinčiću rejting iz mjeseca u mjesec, iako je poslije izbora izgledao kao gubitnik, prolaznik s prvim i zadnjim saborskim mandatom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je jak kredit za kretanje u predizbornu kampanju u tamo nekom gradu gdje ga kao protivnik iz HDZ-a čeka kandidat koji objektivno nema iskustva u izravnim javnim sučeljavanjima, a SDP naravno još ni nema kandidata na horizontu i pitanje je hoće li ga od unutarnjih silnica uopće i iznjedriti do izbora. No, ima Sinčić i otegotnih okolnosti kao kandidat za gradonačelnika Karlovca. Njegov interes za Karlovac je iznenadan, on nikad do sad nije iskazivao nikakvu pažnju prema lokalnim problemima. Karlovac ga ne pamti po ikakvoj aktivnosti, društvenom angažmanu u gradu, prisutnosti u lokalnoj javnoj sferi. Teško bi se uopće moglo detektirati po čemu je on Karlovčanin, osim po rođenju i adresi u osobnoj karti. Nadalje, već u svojoj najavi kandidature, Sinčić je nastupio poslovično paušalno, baš kao i na državnoj razini. Istina je da su njegovi napola revolucionarni, napola anarhistički stavovi muzika za uši mnogih što se osjećaju da ih sistem melje i ne pruža priliku, i da mnogi vole čuti kako u Hrvatskoj baš ništa ne valja. Tako je Sinčić odoka procijenio i da je situacija u Karlovcu katastrofalna, i kao jedan od argumenata potegao floskulu da je u Karlovcu industrija uništena, što naprosto nije točno. Karlovačka industrija je, istinabog, daleko od one prijeratne, ali to nije samo karlovački problem, to nije ni samo hrvatski problem u globaliziranoj ekonomiji koja tendira sve proizvoditi na Dalekom istoku. Zapravo, istini za volju, Karlovac u hrvatskim okvirima i dalje ima dinamičnu industriju.

Svi koji živimo u Karlovcu i s Karlovcem znamo da bi se u Karlovcu moglo živjeti bolje, da bi se gradski proračun mogao trošiti efikasnije, da bi političke strukture mogle biti ambicioznije...Ali, reći da Karlovcem vlada malodušje i strah i da ga netko želi uništiti je odraz nepoznavanja situacije i populističkog preuveličavanja. Potpisnik ovih redova nikad nije glasao za HDZ, ali se nikad ne bi usudio napisati da HDZ želi uništiti Karlovac niti to misli. HDZ vodi grad kako zna i umije, ima tu puno propusta, loših odluka i nečinjenja i Karlovac zaslužuje bolju vlast. Uvijek zaslužuje bolju vlast. No Karlovcu ne treba revolucija već evolucija, konstruktivno nadograđivanje. Ostaje da se vidi hoće li Sinčić svojom retorikom „ništa ne valja“ - koja podsjeća na onu Mostovu predizbornu, pa se poslije izbora ispostavi da može još gore – uspjeti pridobiti Karlovčane na svoju stranu.

U svakom slučaju čeka nas možda najzanimljivija predizborna lokalna utrka ikad koja će zatalasati karlovačku političku žabokrečinu. Ako zbog ničeg, a ono zbog Sinčićeve navade da hladno saspe u lice sve što misli o svojim političkim protivnicima. A obično misli loše.

Izdvojeno


Reci što misliš!