KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

Signali nad gradom, kolumna Tihomira Ivke: Nakaradno logično

Signali nad gradom, kolumna Tihomira Ivke: Nakaradno logično

Na samu najavu ministra zdravlja Nakića da će u okviru neke nove zdravstvene reforme iz nekog novog razloga neke od važnih hrvatskih bolnica degradirati na razinu lokalnih, skočili ljudi u Sisku, Šibeniku na zadnje noge, bez obzira na stranački predznak, čak je (još iz vremena ministrovanja), poslovično anemični Damir Bajs u ulozi bjelovarsko - bilogorskog župana javno dobio slom živaca jer novi ministar minira izgradnju nove bjelovarske bolnice u ime neke nove zdravstvene uravnilovke za što je već osiguran EU novac…Čekali smo danima nakon te najave da i netko u Karlovcu pusti glas, da se sabere i ustane protiv, jer kvragu i našu bolnicu netko gura u najniži rang, onaj lokalni.

Uza sve objektivne i subjektivne probleme, bolnica na Švarči izgrađena samodoprinosom naših roditelja, djedova i baka, ima svoju povijest, svoju veličinu, svoj nemjerljivi doprinos zajednici puno široj od karlovačke regije, svoju kvalitetu, stručnjake i rezultate. Od novog v.d. ravnatelja Jančića nismo ni očekivali da digne glas, a i kako bi. Da nije knjižice HDZ-a ne bi se nikad ni našao na mjestu na kojem se našao, kako će pljunuti u ruku koja ga je dovela tu gdje je, i ako sad zucne teško da će postati više od v.d.-a. A i nije nešto samo po sebi ugodno da se nakon desetljeća objektivne važnosti jedne zdravstvene ustanove postane ravnateljem bolnice čija degradacija nije samo simboličko semantička u pridjevu „lokalna“, već znači određenu konkretnu redukciju; odjela, kadrova, opsega djelovanja…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ali gdje su županijska i gradska vlast, gdje je oporba, gdje su sindikati, gdje su udruge građana na potezu od onih što se bave pravima pacijenata do braniteljskih udruga, gdje su intelektualci, liječnici…Nitko nije niti pisnuo na najavu ministra da Opća bolnica Karlovac završi u najnižoj kategoriji hrvatskih bolnica. Je li riječ o tipičnom žabarskom mentalitetu, domobranskoj „ne bi se štel mešati“ politici mučanja, kukavičluku ili nečem trećem, teško je dokučiti, ali sramota je da nitko nije digao glas protiv reforme koja ide izravno protiv interesa Karlovca i njegovih građana. Da apsurd bude veći, nameće je ministar kojem je kao ravnatelju zadarske bolnice državna revizija utvrdila minus od 116 milijuna kuna zbog čega je 2012. i smijenjen. U zadnju kategoriju, u društvo ogulinske bolnice, ministar Nakić pod egidom financijske racionalizacije bez skrupula baca karlovačku bolnicu koja se ponašala upravo suprotno od njega u vrijeme dok je bio ravnatelj zadarske bolnice.

Naime, nakon discipliniranog stezanja remena, odnosno nakon uspješne sanacije, Opća bolnica Karlovac se može pohvaliti činjenicom da po prvi put otkad je demokratske Hrvatske posluje pozitivno. Prema nedemantiranim riječima sanacijskog upravitelja Suada Crnice, inače kirurga u bolnici, od 2013. godine rashodi su smanjeni za oko 10 milijuna kuna i dugovi su anulirani, račun je u plusu. Dapače, bolnica je pred obnovom u smislu energetske učinkovitosti u vrijednosti od 80 milijuna kuna, a uložit će se iz raznih izvora još 30 milijuna kuna.

Za „nagradu“, bolnica je torpedirana u najnižu, četvrtu kategoriju, a Crnica je za dobro obavljen posao dobio nogom u tur, odnosno stranačko Upravno vijeće je donijelo posve očekivano rješenje nakon vraćanja bolnica županijama na upravljanje; postavilo je za v. d.-a čovjeka s najbitnijom referencom – posjedovanjem ispravne stranačke knjižice.

Zapravo, kad se ovako sve sabere na jednom mjestu - nabijač dugova u ulozi ministra degradira bolnicu koja se iz dugova izvukla, a stranačka knjižica je jača od čovjeka zaslužnog za sanaciju - sve što se događa s karlovačkom bolnicom je savršeno logično. Nakaradno logično. Jedino potpuna šutnja o ovom izravnom ataku na karlovačke interese ostaje misterij.

Izdvojeno


Reci što misliš!