KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM: HSS i nepodnošljiva lakoća kašnjenja karlovačkog SDP-a

SIGNALI NAD GRADOM: HSS i nepodnošljiva lakoća kašnjenja
karlovačkog SDP-a

ivkaU puno površnih komentara slabo obrazovanih, a „pametnih“ Hrvata, ispod tekstova na web portalima o svježoj odluci HSS-a da se pridruži Narodnoj koaliciji pod vodstvom SDP-a, stoji poanta kako se „Stjepan Radić sada okreće u grobu“. To danas mogu napisati ili manipulatori ili oni čiji mozak raspolaže s tek dvije, najpoznatije činjenice o Stjepanu Radiću, da je na njega i drugove atentat u beogradskoj skupštini 1928. izveo velikosrbin Puniša Račić i da je deset godina ranije saborske zastupnike upozorio da ne srljaju kao guske u magli u ujedinjenje bivših teritorija Austro-Ugarske nastanjenih Južnim Slavenima s Kraljevinom Srbijom. No, već i ta činjenica traži pojašnjenje. Radić je bio svjestan da bi u situaciji kad Italija poseže za Dalmacijom, a velike sile kroje novu geostratešku kartu Europe na razvalinama Austro-Ugarske, ta nova slabašna država teško opstala i nikako nije bio protiv ujedinjenja sa Srbijom. Upozorenje o guskama u magli se odnosilo na činjenicu da se prije ujedinjenja postave takva pravila i uvjeti koji će spriječiti srpsku hegemoniju u novoj jugoslavenskoj zajednici. Isto tako, tko poznaje nauk braće Radić i praksu Stjepana Radića, nikad ne bi zaključio da se sad taj slavni hrvatski sin okreće u grobu, već prije da se HSS vraća kući. Naime, Stjepan Radić je bio republikanac, svoj je nauk bazirao na idejama bliskim socijal-demokraciji, bio je izraziti pobornik sekularizma, anti klerikalno raspoložen i u svojim govorima često napadao crkvenu hijerarhiju pod geslom „Hvaljen Isus i Marija, dolje popovi“. Naposljetku, bio je istinski demokrat i pacifist i bio je jaki oponent isključivog nacionalizma. Bio je praktičan političar u ostvarivanju hrvatskih interesa, pa tako i ministar u jednoj od jugoslavenskih vlada, a u kasnoj fazi političkog djelovanja ušao je u čvrsti savez s Miloradom Pupovcem onoga doba Svetozarom Pribičevićem.

Na kraju krajeva, s uspostavom NDH, HSS je prohibiran, njihov vođa Maček čak na pola godine zatvoren u Jasenovac, tek mali dio njegovih vođa se pridružio kvislinškom naci satelitu, veći dio se pasivizirao ili pridružio Narodnooslobodilačkom pokretu. Dakle, po svemu napisanom, HSS je – posebice u zadnjih pola godine ovog patetično amaterskog pokušaja vladanja Hrvatskom – zapravo imao manje zajedničkog sa svjetonazorom Hasanbegovića, Tepeša, Ćorića i Karamarka, negoli s ljudima s kojima se sad odlučio na suradnju. I očito je da nije u pitanju samo novi predsjednik Beljak koji misli tako, od prisutnih 105 članova Glavnog odbora na sjednici u Jastrebarskom, samo se 13 izjasnilo protiv ulaska u koaliciju s SDP-om. Očekivano, između ostalih, oni koji su HSS i držali taocem svojih interesa, Hrg i Marijana Petir, odnosno oni kojima su ideološke razlike nepomirljive. U tih desetak posto, prema novinskim izvješćima, nalazi se dio Siščana, nešto Međimuraca i nešto Dalmatinaca. Drugim riječima, članovi Glavnog odbora iz Karlovačke županije su se priklonili većini i glasovali za ulazak u koaliciju s SDP-om. Jesu li neki od njih time „kupili“ mjesto na izbornoj listi koje vodi u Sabor?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom da to karlovačke medije očito ne zanima, ne znamo, primjerice, je li na sjednici primjerice bio član Glavnog odbora HSS-a dožupan Ivan Banjavčić, i za što je i zašto digao ruku. Baš kao i mladi i perspektivni gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar. Bilo bi zanimljivo javno čuti i stav dogradonačelnice Karlovca Marine Kolaković po ovom pitanju, koja je znala reći da je ona „Jelićev gromobran“, s obzirom da je nakon dogovora Domoljubne koalicije i Mosta objavila da je HSS-ov kandidat za ministricu poduzetništva, a danas, samo šest mjeseci kasnije joj je izgledniji prisilni odlazak u političku mirovinu. Iako, u aktivnosti koja je umijeće mogućeg kao što je politika ništa nije nemoguće. Uz ovakav karlovački SDP, neugledan i bez profiliranih jačih osobnosti i političkih autoriteta zbog štićenja sitnih interesa umišljenih mediokriteta koji ga vode, kao posljedica ulaska HSS-a u koaliciju s SDP-om moglo bi se lako dogoditi da Karlovac ispred lijeve koalicije u novom sazivu Sabora zastupa HSS-ovac. Naime, Milanoviću je ideološko proširivanje na centar bitna karika u predizbornom osnaživanju Narodne koalicije, a Beljak se pokazao spretnijim pregovaračem od Hrga, njegovog prethodnika na mjestu predsjednika HSS-a. Nije previše izgledno, ali nije ni teško zamisliti situaciju da baš u našoj, 7. izbornoj jedinici Beljak zatraži da se na listi za HSS osigura jedno od 4 zagarantirana mjesta koja vode u Sabor.

S obzirom da karlovački SDP stoji tako da na prošlim izborima nije bilo nikog s adresom u Karlovcu, najvećem grada u 7. izbornoj jedinici (u isto vrijeme HDZ-ovu listu je nosio upravo Karlovčanin), nije vidljiv razlog da šest mjeseci kasnije od trenutne SDP-ove garniture netko uđe u krug imena za Sabor, osim ako karlovački SDP ne donese razumnu i brzu odluku o kandidatu za gradonačelnika što bi bio neki argument za uvrštenje na listu i poželjna promocija kandidata za lokalne izbore. No koliko se može čuti, središnjica SDP-a (čitaj, Milanović), će definirati liste za Sabor u roku od 2 tjedna, a karlovački SDP i dalje kontemplira, ponaša se kao Hrvatske željeznice na snježni dan. Kasni nepodnošljivom lakoćom.

Izdvojeno


Reci što misliš!