KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Gimnazija "Nikola Tesla" je gotova stvar

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Gimnazija

Ime Nikole Tesle nose osnovne škole u Zagrebu i Rijeci, tehničke srednje škole u Zagrebu, Vukovaru, Beogradu, gimnazija u Apatinu pa čak i u Budimpešti…, u priličnom broju mjesta s kojima s kojima jedan od najvećih izumitelja svjetske povijesti fizički nije imao veze. U Karlovcu , gdje je završio Gimnaziju i zarazio se fizikom što je za posljedicu u konačnici imalo izume koji su tehnološki stubokom promijenili život na Zemlji, Teslino ime nosi tek 200-tinjak metara neugledne ulice koja spaja Mačekovu i Obalu V. Mažuranića. Zašto se Gimnazija u kojoj je maturirao ne kiti njegovim imenom, opravdano se pita 80-ak bivših učenika Gimnazije, intelektualaca predvođenih Dankom Plevnikom koji su ovih dana i potpisali peticiju na tu temu. Stvarno, u čemu je problem, danas i jučer, jer Tesla ništa bolji status po pitanju odavanja počasti nije imao ni u socijalizmu?

Nakon desetljeća zaborava po Teslinoj smrti u New Yorku 1943. godine, Međunarodni ured za utege i mjere 1960. godine po Tesli je nazvao jedinicu za gustoću magnetskog polja i tako ga stavio uz bok znanstvenika velikana. Od tih godina ponovnog otkrivanja i službenog priznanja, zanimanje za Teslin lik i djelo je kroz godine rastao, pretvorio se u svojevrsni kult. To nije bio dovoljan povod da se na domaćem terenu oda zaslužena počast velikom znanstveniku, u prošlom se sistemu nametala ideologijska komponenta gdje god se moglo, pa je gimnazija nazvana po dr. Ivanu Ribaru, ekonomska škola po Mili Mraoviću Simiću, a tehnička po Marijanu Čaviću. Nakon kraha socijalizma, bez šire javne rasprave, nekritički su iz naziva škola posmicana sva imena povezana s antifašizmom i komunizmom, no nove su se vlasti suzdržale od novih kontroverzi i zadržale se u zoni neutralnosti. Srednje škole nisu se vezala uz bilo kakva imena, osnovne su uglavnom nazvane po kvartovima u kojima se nalaze. No, uz određene iznimke. Osnovna škola koja se do 1990. godine zvala „Ivo Lola Ribar“ nazvana je po istraživačima braći Seljan, a OŠ „Dragojla Jarnević“ je opravdano zadržala ime koje je imala i prije osamostaljenja Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovačka Gimnazija je danas političko pravno ingerencija Karlovačke županije i stoga je peticija o njenom imenovanju po Nikoli Tesli poslana na proceduralno pravu adresu Županijske skupštine. No, inicijatori nisu propustili da peticiju i zahtjev za očitovanjem upute i stvarnim upraviteljima Gimnazije, karlovačkom gradonačelniku Jeliću i predsjedniku Gradskog vijeća, ravnatelju Damiru Mandiću. Inteligentan potez, jer ćemo napokon saznati nešto o naravi ambivalentnog odnosa prema Tesli u karlovačkim vladajućim političkim strukturama desne provenijencije. Jer, s jedne strane podržavaju programski i financijski projekte u kojima se prepliću veze Karlovca i slavnog izumitelja, a s druge strane formalna počast Nikoli Tesli svodi se na tablu u sporednoj gradskoj uličici.

Ne mogu se pozivati na argument da se politika odlučila da škole uopće ne „opterećuju“ bilo čijim imenom i prezimenom, jer se dvije spomenute škole zovu tako kako se zovu i sasvim je legitimno pitanje zašto se treća ne bi zvala po svom maturantu, jednom od najvažnijih svjetskih izumitelja, čije ime ne nosi teret naših uobičajenih ideoloških prijepora. Ne mogu ni reći da čekaju posebne obljetnice jer brojke su sada okrugle i povod ne može biti bolji; slavi se 160 godina rođenja Nikole Tesle i 250 godina utemeljenja Gimnazije.

Dakle, morat će odgovoriti na peticiju intelektualaca decidirano, prihvaćanjem ili odbijanjem inicijative za imenovanjem Gimnazije po Nikoli Tesli. Politički gledano, u ovom slučaju nije im ostavljeno mnogo manevarskog prostora. Ukoliko odgovore potvrdno, neće morati ništa objašnjavati jer bi takva odluka bila logički samorazumljiva i racionalna. Ako pak odgovore negativno ili se izbjegnu očitovati o prijedlogu, otvorit će niz pitanja i dovesti se u opasnost da se protumači da za njih ime Nikole Tesle ipak nosi neke prijepore. To jest, pobuditi sumnju da ih muči nešto tako iracionalno u ovom slučaju kao što je Teslino porijeklo, bez obzira na njegovo dobro poznato stajalište da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Pa onda navesti i na tmurni zaključak da se i dosad u zadnjih četvrt stoljeća diskrepancija između veličine Teslinog djela i skromnosti odavanja simboličkih počasti u Karlovcu događala zbog „krivog“ mu imena i prezimena. Što god privatno mislili, ne vjerujemo da će si lokalni demokratski velmože dozvoliti luksuz da si 2016. godine, u eri „plenkovićevštine“ prikače epitete zadrtih nesnošljivaca. Drugim riječima, peticija karlovačkih intelektualaca će proći, u dogledno vrijeme Gimnazija nosit će ime svog najslavnijeg maturanta Nikole Tesle.

Izdvojeno


Reci što misliš!