KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Dan kad je Karlovac bacio Radio kroz prozor

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Dan kad je Karlovac
bacio Radio kroz prozor

Od trenutka objave natječaja za direktora gradske tvrtke Hrvatski radio Karlovac d.o.o. bilo je jasno da je riječ o još jednoj farsi s unaprijed poznatim rezultatom u kojoj se gnjavaža od zakonskih odredbi mora pro forma ispoštovati. Ovaj je put to bilo i očitije nego prije jer je bilo dovoljno ispuniti uvjet srednje stručne spreme i pet godina iskustva bez ikakvih dodatnih zahtjeva, poput iskustva na rukovodećim pozicijama. Rijetko viđenu lakoću proceduralne sprdnje u samom tekstu natječaja raspisivač natječaja nije izdao ni na sam dan izbora novog direktora. Predsjednici NO-a Radio Karlovca iz redova HSLS-a za koju u HDZ-u nisu bili 100% sigurni hoće li shvatiti pravila igre ili će, zamislite, možda glasovati po svojoj savjesti i po onome što piše u prijavama kandidata, priopćili su da ne mora dolaziti na Nadzorni odbor dva sata prije sjednice. S obzirom da NO ima tri člana od kojih je unutra samo jedan bespogovorni poslušnik iz HDZ-a, imperativ je bio ne prepustiti ništa slučaju, odnosno osigurati drugi glas.

Dakle, Skupština društva, odnosno osobno gradonačelnik Jelić s obzirom da je njen jedini član, smijenio je bez obrazloženja članicu HSLS-a u NO-u i stavio na to mjesto osobnog pouzdanika iz redova HDZ-a Dubravka Strnića. Ovom, koji pojma nema ni o radiju ni o novinama, nije bio problem da u dva sata procijeni koji od šest kandidata može najbolje obnašati ulogu direktora poduzeća u teškoj financijskoj i kadrovskoj gabuli, a njegovi proizvodi, radio program i novinski sadržaj, vape za temeljitom rekonstrukcijom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poslije popodnevnog provjetravanja je sve išlo glatko i predvidljivo: „osvježeni“ NO izabrao je za direktora osobu koja ima samo jednu, ali krucijalnu kvalifikaciju jaču od ostalih kandidata; ispravnu stranačku knjižicu. Po iskustvu u branši i referencama ta je osoba objektivno najmanje kvalificirana da vodi gradski radio i novine između šest prijavljenih kandidata. Točnije, novi direktor Matija Perković, dijeli sličnost u referencama jedino s Nikolom Badovincem koji u ovom slučaju ima „neispravnu“ stranačku iskaznicu SDP-a i javio se čisto iz političke provokacije. Jedino ne možemo dokučiti koja je provokacija u smanjivanju apsurdnosti ovog izbora, s obzirom da su svi ostali prijavljeni na natječaj manje ili više prekaljeni lokalni medijski radnici.

Politički cinizam i licemjerje je postala standardna odlika političara u hrvatskom shvaćanju demokracije. Ali, ovim slučajem, s ovom nestvarnom smjenom člana NO dva sata prije sjednice i oktroiranjem na mjesto direktora jednog gradskog poduzeća osobe koja je objektivno tu padobranac, gradonačelnik Jelić dao je navedenim odlikama novu dimenziju.

I nema smisla ni razloga ovdje strelice kritike ispaljivati na Matiju Perkovića koji je samo u datim okolnostima ugrabio priliku za boljim položajem i boljom plaćom. Čak ni zato je njemu sasvim normalno i prirodno da preuzme posao prije ljudi koji o tome stvarno nešto i znaju. Ne zato što je glup, jer nije, nego zato što je politički odgojen u stranačkim odnosima gdje se gaji kultura – da upotrijebimo po milijunti put tu otrcanu frazu – da je podobništvo prirodniji kriterij od stručnosti i drugih ljudskih kvaliteta. Sva je krivica na seniorima koji su kvarne političke navade naslijedili od nekih drugih seniora i tako unazad do promoćurnih komunista koji su pravom trenutku okrenuli kapute i stvorili ovu navodno neovisnu i navodno demokratsku državu. Isti ti seniori naricat će i mozgat zašto im se mozgovi odljevaju u bijeli svijet, a nije im jasno ili ne žele da im bude jasno da se dio odgovora skriva upravo u natječajima kao što je ovaj za direktora Radio Karlovca.

Drugi je par cipela što je Grad Karlovac, odnosno gradonačelnik Jelić htio postići ovom blamažom. S obzirom na izbor, postoje tek dvije mogućnosti. Hrvatski radio Karlovac d.o.o. s niskom razinom utjecaja na javnost, kadrovski i financijski planski okljaštren je 13. prase i balast gradskoj upravi kojeg bi se rado riješili, to nije nikakva tajna. Je li postavljanje Perkovića zapravo uvod u gašenje tog poduzeća koje će svakako biti lakše odraditi ako mu je na čelu zahvalni stranački poletarac nego neki prekaljeni novinarski vuk koji bi mogao ozbiljno zagristi u posao revitalizacije Radija i Tjednika i suprostaviti se eutanaziji novinske kuće s dugom tradicijom? Druga je mogućnost da je visokom gradskom funkcijom nagrađen jedan HDZ-ovac tek tako. Zato jer to HDZ tako radi i zato jer to HDZ može. Izvesti to iritantno i na silu, demonstrirati moć, nasmijati se cinično u facu svima nama koji te igrokaze financiramo i motivirati još koju pametnu glavu da spakira kofere i Karlovac zamijeni Dublinom. Treće mogućnosti nema.

Izdvojeno


Reci što misliš!