KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Zašto aktivisti za zaštitu životinja od svojih saveznika žele napraviti neprijatelje?

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Zašto aktivisti za
zaštitu životinja od svojih saveznika žele napraviti neprijatelje?

U udrugama za zaštitu životinja djeluju sjajni ljudi, nesebični, požrtvovni, uporni u svojoj misiji da promijene ljudsku savjest, da stanu na kraj zlostavljanju životinja i da pronađu novi dom kućnim ljubimcima koji su iz ovog ili onog razloga ostali napušteni. I za to im treba skinuti kapu do poda. Ali, sudeći po priopćenju pristiglom iz udruge „Mijau-Karlovac“, pametnije im je da se drže onog čime su tako predani i da se okanu politike. Jer, odaslani stav je tragično krivo adresiran, neshvatljivo politikantski i ustvari prikriva vlastitu nemoć. Nemoć da spriječe - prema napuštenim psima u ovom slučaju – bešćutnu namjeru gradskih čelnika, da se sklonište za pse izmjesti izvan granica Karlovačke županije i da se taj posao povjeri u najmanju ruku kontroverznom poslovnom čovjeku s poviješću brojnih optužbi upravo vezanih za posao koji radi…

Kao što smo već pisali na ovim stranicama, iz duge, turbulentne i bremenite povijesti Karlovca s koncesijom za sklonište za pse, gradska je vlast ako je imala dobre namjere, mogla je nešto naučiti, ispraviti greške, ali nije. Baš suprotno, na prigovore da je sklonište u Utinji predaleko od grada i da ga vode ljudi sumnjivih namjera, Grad se odlučio još više udaljiti sklonište od grada i dati ga u ruke osobi još sumnjivijih namjera. Odluka je na HDZ-ovoj većini u Gradskom vijeću, što u prijevodu znači da će odluka biti onakva kakvu kreiraju aktualni gradonačelnik Jelić i sadašnji predsjednik Gradskog vijeća, odnosno budući kandidat za gradonačelnika Mandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ali, avaj, iz udruge „Mijau-Karlovac“ nisu našli za shodno da buče, apeliraju i napadaju na one koji odlučuju, već su se dosjetili da, citiramo, „mole oporbu i druge političare da ne skupljaju JEFTINE bodove za predstojeće lokalne izbore na člancima u medijima, gdje izražavaju svoju „veliku“ zabrinutost za sudbine napuštenih pasa na području našeg grada. MOLIMO ako isti žele zaista pokazati ljubav i zabrinutost za sudbinu tih pasa, da umjesto demagogije po medijima udome kojeg psa ili prime na privremeni smještaj, ili da bar kupe koju vreću hrane i odnesu u Sklonište za pse kojima je odavno istekao 60. dan boravka tamo.“ Zaista zanimljiva logika. Nije problem onaj tko STVARNO može donijeti humaniju odluku po pitanju budućnosti karlovačkog skloništa za pse, već onaj tko nema nikakvu moć odlučivanja osim javnog upozoravanja da za proračunski novac postoje bolja rješenja! I čini to godinama u klupama Gradskog vijeća Karlovca.

Koliko je besmislena i promašena poruka spomenute udruge može se zaključiti kad se zamisli što bi se dogodilo kad bi oporbeni gradski vijećnici poslušali ono što ih se u priopćenju ironično moli. Dakle, da svatko od njih udomi psa ili bar kupi hranu i odnese u sklonište za pse. Jednokratno bi se spasilo desetak pasa i na neko vrijeme uhranilo one koji čekaju nove vlasnike ili eutanaziju. I što poslije? Predlaganje, kritiziranje i alarmiranje javnosti oporbenih vijećnika po pitanju konkretnih problema i raspolaganja proračunskim novcem kao što je slučaj sa skloništem za pse nije demagogija, nego osnovni posao gradskih vijećnika. Po logici ovih aktivista za zaštitu životinja, oporbeni vijećnici ne bi tako smjeli potezati ni pitanje, recimo, skupog grijanja u Karlovcu, nezaposlenosti mladih, manjka vrtićkog kapaciteta, potrebi gradnje socijalnih stanova…već bi valjda umjesto te „demagogije“ trebali ljudima sufinancirati iz svog džepa račun Toplani, davati poticaj mladima za zapošljavanje, uzeti koje dijete na čuvanje i dignuti kredit da izgrade koji stan za sirotinju što ne može do svog krova nad glavom.

Ostaje pitanje dijele li mišljenje „Mijau-Karlovac“ i druge zainteresirane udruge za zaštitu životinja, koje su također kao omađijane utišale svoj kritički ton nakon dva sastanka u Gradskoj upravi, iako se suštinski ništa nije promijenilo u stavu vlasti prema tom pitanju. Zbog protivljenja i buke upravo oporbe, odluka je prolongirana, ali bojimo se, tek da se kupi vrijeme i otupi oštrica neslaganja s lošim i nehumanim rješenjem. Da nije bilo oporbe, već bi bilo onako kako je i zamišljeno: sklonište za pse ide izvan županije u ruke čovjeku kojem su psi samo biznis. Što više mrtvih pasa u što kraćem roku, više novca. Dakle, u cijelom slučaju, nije problem stav oporbe, već vlasti.

Oporbi u Karlovcu se svašta može predbaciti, ali joj se mora priznati dosljednost u dugom prozivanju gradske vlasti po pitanju kroničnog problema skloništa za životinje i zahtijevanju rješenja dostojnog modernog grada u 21. stoljeću. Zašto se onda aktivisti za zaštitu životinja trude od svojih saveznika napraviti neprijatelje?

Izdvojeno


Reci što misliš!