KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Postoji samo jedan način da novi gradonačelnik ne bude iz redova HDZ-a

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Postoji samo jedan način
da novi gradonačelnik ne bude iz redova HDZ-a

Dok oporba i razni pretendenti za preuzimanje vlasti u Karlovcu pet mjeseci prije lokalnih izbora i dalje smišljaju u kojoj formi i s kojim čelnim čovjekom da izađu pred birače, u HDZ-u se već odavno sve zna, a od prije neki dan je to i službeno potvrđeno.

Gradonačelnik Jelić se svojevoljno miče u hladovinu fotelje župana s nula posto šansi da ga netko u izborima ugrozi. HDZ je od konstituiranja županija 1993. imao bitno slabijih kandidata, a oporba znakovito jačih, bilo je izbora koji su se odvijali pod teškom sjenom HDZ-ovih afera, pa to nikad nije diralo birače na ovom području, kao da nikad nisu čitali novine niti gledali informativne emisije na televiziji. Možda i nisu. Nije ni važno, to je demokracija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao što sad imamo službenu potvrdu da je Jelić kandidat za župana, tako imamo i službenu potvrdu da je sadašnji predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Damir Mandić Jelićev nasljednik. Iako se još ovo ljeto s najavom Ivana Sinčića da će se boriti za mjesto gradonačelnika Karlovca doimalo da bi utrka za gradonačelnika mogla biti zanimljiva, danas se čini da su Mandićevi izgledi da dobije izbore u svibnju 2017. bliži onima Jelićevima. Dakle, gotovo stopostotni.

Razlozi su višestruki. Sinčić više ne spominje svoju kandidaturu, a uostalom u pola godine njegova je politička zvijezda potamnjela, što zbog ekstrovertiranog Ivana Pernara, što zbog unutrašnjih sukoba i afera u njegovom Živom zidu. Drugo, ako je Plenkovićeva vlada loša ili grozna, Hrvati to još ne znaju, efekti prvih poteza, posebno po pitanju porezne politike, tek se očekuju. Dotad, Plenković polako ulazi u stanje kad ga nitko posebno ne obožava, ali niti ne prezire, pa ovi lokalni izbori neće biti protestni i usko vezani uz stanje u državi. Treće i najvažnije, glavna oporbena stranka SDP, u Karlovcu je u stanju permanentnog rekuperiranja i zarobljena u „odlučno možda“ politici. Za to što i dalje nemaju pojma tko će im biti kandidat za gradonačelnika prvo su bili izgovor državni izbori, pa su unutarnja razjedinjenost i kapric spriječili da se izabere kandidat koji bi mogao imati šanse za pobjedu, onda su pak oklijevali jer su bili u procesu biranja Milanovićevog nasljednika. S dolaskom Bernardića čini se da je okolišanje zadobilo novu dimenziju. Ne bi bilo čudno da su sad u dilemi hoće li uopće istaknuti protukandidata Mandiću. To razmišljanje bi zapravo bilo racionalno jer je jasno da u Karlovcu SDP nema na dispoziciji dovoljno snažnu političku ličnost koja k tome – što je u svakoj stranci vrlo važno – uživa povjerenje novog šefa Bernardića. Kalkulacija je jasna; što god se desilo, napravilo ili izreklo HDZ ima zagarantirani broj glasova, što iz ideoloških razloga, što kroz činjenicu da je HDZ kroz svoju dugogodišnje kontinuirano vladanje gradom (i još više okolicom), zadužio mnoge obitelji, prije svega kroz zapošljavanje i širenje mreže partnera koji se oslanjaju na poslove vezane uz gradski proračun. U tim uvjetima Damir Jelić si može dozvoliti grubu političku nekorektnost kao što je ona o aluziji na porijeklo gradske vijećnice HNS-a. I čuđenju tu nema mjesta, taj „trumpovski“ stil javnog ophođenja Jeliću nije stran još od vremena kad je postao faktor u lokalnoj politici. Sjetimo se samo javno izrečene šale na račun tamne puti bivšeg direktora Čistoće Rogoza i izjave da bi ga policija zbog nje mogla zamijeniti s Romima i pokupiti s deponija. To što sad u međuvremenu dobro kontrolirani govornik počinje ponovno koristiti rječnik s onu granicu političke korektnosti, nije slučajno. To je odraz sigurnosti u vlastite pozicije, ali i „muzika“ koju HDZ-ovi birači zapravo vole slušati ne samo u predizborno vrijeme.

Drugim riječima, postoji samo jedan način da sljedeći gradonačelnik Karlovca ne bude iz redova HDZ-a, da se formira široka politička fronta koja će istaknuti jednog kandidata. Nešto na tom tragu se i događa na dijelu oporbene scene, nezavisnog Davora Petračića kao kandidata za gradonačelnika mogla bi podržati većina oporbenih stranaka. No, ako to ne učini i SDP, i ako Živi zid ostane inzistirati na Sinčiću kao kandidatu za gradonačelnika, izborni posao HDZ-u i Mandiću će biti samo olakšan. Po svemu sudeći, čeka nas četiri godine drugačije, a zapravo iste vlasti.

Izdvojeno


Reci što misliš!