KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

KOLUMNA TIHOMIRA IVKE

SIGNALI NAD GRADOM: Kult ličnosti priječi hadezeovski Karlovac da se sjeti Josipa Boljkovca na njegov stoti rođendan

SIGNALI NAD GRADOM: Kult ličnosti priječi hadezeovski Karlovac da se sjeti Josipa Boljkovca na njegov stoti rođendan

Boljkovca se danas u Karlovcu službene strukture ne sjećaju iz sasvim drugog razloga koji se savršeno uklapa u priču o kultu ličnosti.

U bivšoj Jugoslaviji niste mogli biti dovoljno veliki i važni da vam se javno obilježava baš svaka obljetnica rođenja i smrti. Osim ako se ne zovete Tito. I kad je umro, štafeta za njegov rođendan se nastavila nositi, a da slučajno ne bi netko zaboravio kad je umro, neki pametnjaković iz Centralnog komiteta se sjetio da bi bilo dobro da svakog 4. svibnja zatule sirene u 15 sati i 5 minuta. 

Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ kaže da se „sustavno javno, nekritičko hvaljenje i veličanje jedne osobe kao nepogrješivog političkog vođe koje se očituje u medijima, na javnim manifestacijama, u brojnim knjigama“, naziva kultom ličnosti. I svojstven je nedemokratskim društvima kao što je to Jugoslavija i bila. U demokratskim društvima, tako zvani očevi nacija, stvaratelji država se ne zaboravljaju, ali sjećanje na njih održava se decentno, s mjerom i bez pretjerivanja. S tim u skladu, predsjednici, parlamentarci, državni i lokalni dužnosnici pale svijeće javno u njihovu čast svakih pet ili deset, ili 50 godina. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nažalost, Hrvatska se teško odriče totalitarističkih navika, jer kao što se do prije 30 godina nekritički, pretjerano i prečesto među partijcima održavalo sjećanje i mit o Titu, to sad neka druga partija čini s Tuđmanom. Tuđman je bio prvi predsjednik samostalne i demokratske Hrvatske po biračkoj volji većine birača i to je samo po sebi velika stvar, ali ponavljati svake godine u ovo vrijeme godine kad se obilježava njegova smrt, da bez njega ne bi bilo Hrvatske, osim prizvuka gluposti ima i prizvuk gajenja kulta ličnosti. Upaliti svijeću za prvog predsjednika prošle godine kad je bilo okruglih 20 godina od njegove smrti je red i nužno odavanje počasti, ali kad lokalni čelnici diljem županije to čine svake godine, pa i na 21. godišnjicu, e to već malko vuče na one sirene svake godine za Tita u Jugoslaviji. Princip je isti, samo ideološki predznak nominalno drugačiji. U ono doba niste mogli čuti da netko iz partije nešto pisne protiv Tita, danas pak ne možete čuti iz usta ijednog HDZ-ovca da je Tuđman nešto napravio krivo ili loše. Kao neka vrsta tabua. Prije se nije ni smjelo jer se moglo završiti u zatvoru, danas se smije, ali se iz nekog razloga i dalje nastavlja „javno, nekritičko hvaljenje i veličanje jedne osobe“ baš po definiciji kulta ličnosti Hrvatske enciklopedije. 

U tom folkloru i mentalnom sklopu, kao što se lik i djelo neupitnog vođe strasno brani, jednako se strasno prezire i ignorira one koji su dovodili u pitanje ispravnost svih njegovih poteza. Kako drugačije objasniti činjenicu da gradska vlast nije osjetila potrebu bilo kakvom simboličnom gestom obilježiti tijekom 2020. stotu godinu rođenja neupitno najvažnijeg i najvećeg gradonačelnika Karlovca 20. stoljeća Josipa Boljkovca. Očito mu nije pomogla biografija slična Tuđmanovoj. I on je otišao kao mladić u partizane boriti se protiv nacista i njihovih pomagača ustaša, i on je obnašao niz visokih pozicija u komunizmu. I on je nastradao u Hrvatskom proljeću i baš kao i Tuđman zadnjih 20 godina Jugoslavije proživio isključen iz društvenog života zbog hrvatstva. Obojica se nisu nikad odrekli Tita u potpunosti bez obzira što ih je obojicu proganjao. Boljkovac je osnivao HDZ s Tuđmanom, i nakon pobjede HDZ-a, Tuđman ga je imenovao prvim ministrom unutarnjih poslova RH. Doduše ima tu po putu i razlika, recimo, dok je Boljkovac zamišljao i gradio Novi centar Karlovca u kukuruzištima preko pruge za Rijeku, veliki hotel, sportsku dvoranu, lobirao za gradnju auto-puta Zagreb – Karlovac, industrijalizirao i modernizirao ovaj grad, Tuđman je kao general JNA predsjedao Sportskim društvom „Partizan“ u Beogradu. 

Zašto se onda gradska vlast ne sjeti Boljkovca ni na stotu obljetnicu njegova rođenja? Malo naivniji će pomisliti da je to zbog „mutne“ prošlosti Boljkovca za vrijeme i na kraju 2. svjetskog rata. Naime, Boljkovca se nakon što više nije bio uz Tuđmana, počelo optuživati da je sudjelovao u zločinima bez suđenja, Karamarko je u jeku svoje konzervativne revolucije čak poslao maskirane specijalce da ga uhapse u Vukovoj Gorici kad je imao 91 godinu. Suđenje je dobro došlo Boljkovcu, jer je skinuo sumnju sa svog imena pravomoćnom oslobađajućom presudom od svih optužbi. 

Boljkovca se danas u Karlovcu službene strukture ne sjećaju iz sasvim drugog razloga koji se savršeno uklapa u priču o kultu ličnosti. Baš da je svojim rukama pobio cijela sela u svibnju 1945. oko Duge Rese, danas bi mu Mandić i ostatak lokalne HDZ-ove svite obilazio grob i palio svijeće, samo da je do kraja ostao uz Tuđmana. Bio bi slavljen kao veliki domoljub, heroj, izniman čovjek, najbolji gradonačelnik ikad, nesebičan i hrabar. Neka bi ulica u Karlovcu već nosila njegovo ime. No sudbina će htjeti da se početkom Domovinskog rata počeo razilaziti s Tuđmanom po pitanju pogleda na to kako bi Hrvatska uz najmanje žrtava mogla doći do samostalnosti u AVNOJ-evskim granicama. HDZ-ovi jastrebi su nadvladali umjerenu struju HDZ-a pred rat i nikada nećemo znati što bi bilo s Hrvatskom da je bilo obrnuto.
 
Uglavnom, svojeglav i osebujan kakav je bio, Boljkovac je još jednom postao disident i u percepciji HDZ-ovca vulgaris on je sada komunjara, ljubitelj Srba, Jugoslaven, ratni zločinac i mrzitelj svega hrvatskoga. Njegova objektivna postignuća i zasluge za Karlovac više ne vrijede ništa. Samo zato jer se usudio misliti drugačije od velikog vođe. Kako tužno, kako staljinistički. 

Izdvojeno


Reci što misliš!