KUHAM SLASNO!

Božić je sve bliže, konkurencija za najslađe božićne kolače je velika! Monika donosi recept za čokoladne raspucance

U mnoštvu recepata o raspucancima i ja sam pred koju godinu pronašla omiljeni. Naravno, kao i sa svakim jelom ili desertom postoji niz varijacija na osnovu

Kada pričamo o božićnim kolačićima znam da su jedni od omiljenih raspucanci. Tako je i u mom domu.
Još kad imam ovako slatku pomoć, nisu li to najslađi božićni kolačići ikad?!

Naveliko je već počelo sa pripremom oko Božića, pa tako i sitnih kolačića. Svakih par dana po jedan tradicionalni recept, kuća puna mirisa cimeta, oraha, čokolade, domaćeg pekmeza od šljiva, vrijedne ručice mališana i njihov smijeh…. Divota!

U mnoštvu recepata o raspucancima i ja sam pred koju godinu pronašla omiljeni. Naravno, kao i sa svakim jelom ili desertom postoji niz varijacija na osnovu. Dođe čovjeku da ih sve po redu pravi!
To bi bilo odlično! Puna zdjela raspucanaca: čokoladnih, s limunom, s lješnjacima, uz dodatak mente, ekstrakta jagoda, veganskih, s pistacijama.

Ali, to nekom drugom prilikom. Sad ćemo ipak naše najdraže, čokoladne.

ČOKOLADNI RASPUCANCI

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 60 g maslaca
  • 1 velika žlica kakaa
  • pola praška za pecivo
  • kristal šećer i šećer u prahu za valjanje

obično dodam u smjesu malo ruma, ali ovaj put neću jer je maleni rekao da će ih nositi u školu prijateljima.

Uključite u to svoje mališane, ne zaboravite dodati …i zrno ljubavi, smijeha, uživanja i magija može početi….

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Lopaticom je lagano prohladiti, dodati maslac mazive strukture i šećer. Povezati, odnosno miksati mikserom. Dodati jedno po jedno jaje nastavljajući miksati na umjerenoj brzini. Pomiješati sve suhe sastojke te dodati u smjesu od čokolade. Sve lagano izmiješati lopaticom za tijesto. Takvu smjesu staviti u hladnjak na tri sata. Neka bude pod prozirnom folijom. Pripremiti lim za pečenje obložen papirom. U jednu zdjelicu staviti kristal šećer, a u drugu šećer u prahu. Od smjese raditi kuglice, prvo uvaljati u kristal šećer pa onda u onaj u prahu. Slagati na papir za pečenje sa razmacima.

Kuglice će se same raširiti, te ih ne treba oblikovati ili pljoštiti u obliku keksića. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko desetak minuta. U sredini moraju biti mekane.

Uživajte u njima, topli, hladni, uz kavu ili čaj, a može i uz čašu slatkog vina u večernjim satima.Preporuka graševina kasna berba Vinarija Kaptol.

Ovi keksi mogu stajati nekoliko dana, u limenim kutijama sa poklopcem ili pak staklenima.
Samo, kome to uspije spremiti?! Do sljedećeg recepta, puno Vas sve pozdravljam,

Monika

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest