U mnoštvu recepata o raspucancima i ja sam pred koju godinu pronašla omiljeni. Naravno, kao i sa svakim jelom ili desertom postoji niz varijacija na osnovu
Kada pričamo o božićnim kolačićima znam da su jedni od omiljenih raspucanci. Tako je i u mom domu.
Još kad imam ovako slatku pomoć, nisu li to najslađi božićni kolačići ikad?!
Naveliko je već počelo sa pripremom oko Božića, pa tako i sitnih kolačića. Svakih par dana po jedan tradicionalni recept, kuća puna mirisa cimeta, oraha, čokolade, domaćeg pekmeza od šljiva, vrijedne ručice mališana i njihov smijeh…. Divota!
U mnoštvu recepata o raspucancima i ja sam pred koju godinu pronašla omiljeni. Naravno, kao i sa svakim jelom ili desertom postoji niz varijacija na osnovu. Dođe čovjeku da ih sve po redu pravi!
To bi bilo odlično! Puna zdjela raspucanaca: čokoladnih, s limunom, s lješnjacima, uz dodatak mente, ekstrakta jagoda, veganskih, s pistacijama.

Ali, to nekom drugom prilikom. Sad ćemo ipak naše najdraže, čokoladne.
ČOKOLADNI RASPUCANCI
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 60 g maslaca
- 1 velika žlica kakaa
- pola praška za pecivo
- kristal šećer i šećer u prahu za valjanje
obično dodam u smjesu malo ruma, ali ovaj put neću jer je maleni rekao da će ih nositi u školu prijateljima.
Uključite u to svoje mališane, ne zaboravite dodati …i zrno ljubavi, smijeha, uživanja i magija može početi….
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Lopaticom je lagano prohladiti, dodati maslac mazive strukture i šećer. Povezati, odnosno miksati mikserom. Dodati jedno po jedno jaje nastavljajući miksati na umjerenoj brzini. Pomiješati sve suhe sastojke te dodati u smjesu od čokolade. Sve lagano izmiješati lopaticom za tijesto. Takvu smjesu staviti u hladnjak na tri sata. Neka bude pod prozirnom folijom. Pripremiti lim za pečenje obložen papirom. U jednu zdjelicu staviti kristal šećer, a u drugu šećer u prahu. Od smjese raditi kuglice, prvo uvaljati u kristal šećer pa onda u onaj u prahu. Slagati na papir za pečenje sa razmacima.

Kuglice će se same raširiti, te ih ne treba oblikovati ili pljoštiti u obliku keksića. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko desetak minuta. U sredini moraju biti mekane.
Uživajte u njima, topli, hladni, uz kavu ili čaj, a može i uz čašu slatkog vina u večernjim satima.Preporuka graševina kasna berba Vinarija Kaptol.
Ovi keksi mogu stajati nekoliko dana, u limenim kutijama sa poklopcem ili pak staklenima.
Samo, kome to uspije spremiti?! Do sljedećeg recepta, puno Vas sve pozdravljam,
Monika